loader
Foto

Cea mai veche orchestră simfonică din Rusia, la TVR 3

Miercuri, 18 septembrie, de la ora 20.00, în direct de la Sala Palatului, urmăriţi la TVR 3 în simulcast cu TRINITAS TV concertul susţinut de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor Vassily Sinaisky. Solist pianistul Nelson Freire.

 

Miercuri, 18 septembrie, de la ora 20.00, în direct de la Sala Palatului, urmăriţi la TVR 3 în simulcast cu TRINITAS TV concertul susţinut de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor Vassily Sinaisky. Solist pianistul Nelson Freire.

În program:

  • Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 4 op. 58 în Sol major pentru pian şi orchestră,
  • Gustav Mahler - Simfonia I în Re major "Titanul".

Prima interpretare publică a Concertul nr. 4 op. 58 în Sol major pentru pian şi orchestră a avut loc pe 22 decembrie 1808 în Viena la Theater an der Wien, cu Beethoven în rol de solist, fiind ultima sa apariţie publică de solist cu orchestră. O recenzie din 1808 a publicaţiei Allgemeine musikalische Zeitung atesta că "[acest concert] este cel mai admirabil, singular, artistic şi complex concert compus vreodată de Beethoven." Astăzi concertul este considerat una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul concertelor pentru pian.

Simfonia nr. 1 în Re major a lui Gustav Mahler a fost compusă între sfârşitul anului 1887 şi martie 1888 deşi încorporează muzică pe care Mahler a compus-o în lucrările sale anterioare. A fost compusă în perioada în care Mahler era al doilea dirijor al Operei din Leipzig, Germania.

Înfiinţată în 1882, Orchestra din Sankt Petersburg este cea mai veche orchestră simfonică din Rusia. În cei 137 ani de existenţă, a avut doar 10 dirijori. Iniţial, ansamblul se numea „Corul muzical imperial”, iar concertele erau private, doar pentru ţarul Alexandru al II-lea şi curtea sa. Începând cu 1900, acestea erau adresate şi publicului larg, iar în 1912, orchestra a fost dirijată de Richard Strauss.

Pentru spectacolul de la Sala Palatului, la pupitrul Orchestrei Filarmonice din St.Petresburg va urca maestrul Vassily Sinaisky, preluând bagheta de la YURI TEMIRKANOV care, din motive de sănătate, nu a putut călători la București.

Unul dintre cei mai importanți dirijori ruşi, Vassily Sinaisky este cunoscut pentru interpretările sale din repertoriul rus, german şi englez. Din 2010 până în 2013, Sinaisky a fost dirijor şef şi director muzical al Teatrului Bolşoi din Moscova şi a fost director muzical şi dirijor principal al Filarmonicii din Moscova. Deţine funcţia de dirijor emerit al Orchestrei Filarmonice BBC şi a efectuat turnee în Europa şi China, cu numeroase apariţii la BBC Proms. Sinaisky este, de asemenea, dirijor emerit al Orchestrei Simfonice Naţionale din Letonia, dirijor de onoare al Orchestrei Simfonice Malmö, dirijor al Filarmonicii olandeze şi director muzical al Orchestrei de Stat din Rusia. Este căutat de orchestrele din întreaga lume pentru marea sa experiență şi conduce în mod regulat orchestrele simfonice din  Birmingham, Houston, São Paulo Symphony şi orchestrele filarmonice din St Petersburg, Helsinki, Seoul şi altele.

Nelson Freire a fost un copil minune care, la vârsta de 3 ani, a început să cânte la pian redând din memorie pasaje pe care sora sa mai mare tocmai le interpretase la acest instrument. Acum, la vârsta de 74 de ani, Nelson Freire este unul dintre marii pianişti ai lumii. În acest an, în luna mai, Nelson Freire a primit pentru întreaga sa carieră artistică premiul de recunoaştere internaţională Lifetime Achievement Award la Gala Premiilor International Classical Music organizată în Elveţia.

 

Sursa foto: festivalenescu.ro

Festivalul Internaţional George Enescu 2019 se desfăşoară în perioada 31 august - 22 septembrie 2019.

Trinitas TV este Broadcaster Oficial  al Festivalului, iar Televiziunea Română este Partener Media Principal.
Link : www.tvr.ro/festivalulgeorgeenescu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...