loader
Foto

ROMÂNIA INEDITĂ. În lumea antreprenorilor - A fi sau a nu fi…

La România inedită, vă propunem o călătorie prin lumea de poveste a actorilor, însă de această dată nu mergem pe scena de teatru, ci ne îndreptăm privirile spre un alt tip de abordare: cea a manageriatului.

 

Rețeta? Inedită. Se iau câțiva actori excepționali și regizori tenace, se adaugă o platformă de teatru, apoi restul ingredientelor de cea mai bună calitate: tineri actori extrem de talentați, dornici de aprofundare a artei teatrale și desigur, de afirmare.

Rezultatul? O poveste de succes.

Alina Grigore, Robi Urs, Diana Mitrache, Anca Tănase și Francesca Leonte sunt „cei cinci muschetari” ce au îndrăznit acum câțiva ani să creeze o platformă prin intermediul căreia tinerii actori talentați ai României să aibă o șansă în plus de dezvoltare și afirmare.

De atunci, mai mult de 400 de cursanţi au absolvit programele lor și au fost distribuiți în peste 10 filme și 50 de premiere jucate la teatre precum Godot, UnTeatru și Teatrul de Artă, dar și în sute de proiecte din industria românească de film, televiziune și advertising.

Tot alături de cursanți produc filme de scurt și lungmetraj și se mândresc cu filmul “Ilegitim”, ce a avut premiera la Berlinale Film Festival și a fost premiat la numeroase alte festivaluri din lume.

Deviza lor? Ești ceea ce gândești!

La început au fost trei în echipă (un triptic cultural cum le place să se autodenumească) și astăzi vă propun să îi cunoașteți pe doi dintre cei care reprezintă motorul acestui vis devenit realitate pentru tinerii actori aflați la început de drum.

Alina Grigore și Robi Urs sunt invitații de astăzi ai României inedite și fiecare dintre ei a venit cu un discurs din suflet, ceea ce denotă o calitate aparte în zilele noastre: autenticitate veritabilă.

În ceea ce-i privește, totul este muncă de echipă, iar valorile ce îi definesc sunt reguli de aur după care se călăuzesc zi de zi.

Alina: Pe toți cei din echipă ne definesc o serie de valori la care nu vrem să renunțăm în ruptul capului: calitatea, adevărul, corectitudinea și lupta împotriva discriminării. Dar cel mai important e accentul imens pe care-l punem pe lucrul în echipă, valoare care se regăsește și în tehnica pe care o abordăm. Diana Mitrache este mintea matematică din spate, acest „vrăjitor din Oz”, iar Robi e cea administrativă, pentru că știe să combine perfect simțul estetic cu cel practic, ceea ce-l face un excelent strateg.

(w882) alina grig

Iar eu, eu sunt artistul acela care ar fi fost mort fără ei doi...

Robi: Pe lângă aceste valori cred că ne definesc rezultatele, care în general ne-au luat prin surprindere. Ne-am dat seama că putem schimba ceva în sectorul cultural când am început să primim recunoaștere pe plan internațional. Și Alina și eu suntem alumni Berlinale Talents, ea pe regie și scenariu, iar eu pe actorie.

Iar din momentul participării la Berlin Film Festival, oportunitățile s-au înmulțit și astfel am avut șansa să lucrăm cu o serie de artiști care i-au șlefuit pe Bill Murray, Tina Fey sau Steve Carell. Iar apoi, tehnica de actorie a Alinei a fost recunoscută și lăudată la nivel internațional.

Este pentru prima dată când aud de o tehnică inedită în abordarea artei actorului. Și așa am și aflat că toți cei care au participat la cursurile lor sunt mai mult decât extaziați de acest tip de abordare.

Gândul de a construi această platformă și școală de actorie a pornit tocmai datorită preocupării lor pentru partea de cercetare, de experimentare, dar și pentru mintea actorului în sine, pentru modul de gândire al regizorului și scenaristului.

Alina: Am participat la câteva cursuri de actorie în SUA și mi-a plăcut mult metoda de predare. M-am întors în România și am căutat să fac ceva care să se potrivească României. Școala a crescut de la 7 cursanți la aproape 100 pe săptămână, însă pot spune că nu stăteam prea bine financiar. Eram tentată să reinvestesc tot și a fost nevoie de o minte ca a lui Robi pentru a pune lucrurile în echilibru.

Robi: Mi-am dat seama că Alina inventase o tehnică nouă, care ulterior a fost recunoscută de oameni foarte importanți pe plan internațional. Nu era vorba despre câți bani putea să câștige, ci de felul în care trebuia promovată tehnica ei de storytelling și actorie. Este fascinant să vezi această tehnică concretizându-se în proiecte palpabile de film, teatru sau în interiorul ITF... În curând va apărea și o carte, ce o dorim ca pe o metodă diferită, însă complexă, de abordare a felului în care se face film și teatru.

Cât este de reconfortant să știi că există tineri cărora le pasă de România... Am asistat în ultimii ani la un adevărat exod al lor, România făcând export masiv de cultură și inteligență. Însă iată că șansa de a ne bucura de generația tânără și foarte tânără este aici, lângă noi, prin intermediul acestor îndrăgostiți de propria țară și meserie. Și îndrăgostiți de ideea de a împărtăși, de a da mai departe, de a clădi ceva de o rară calitate. Sigur, este greu să fii antreprenor și artist independent în România, însă avem dovada că se poate.

Și în plus, în această perioadă de izolare, Alina și Robi nu au capitulat.

Robi: Este destul de greu să fii artist independent în România, dar nu m-aș mai vedea făcând altceva. Am fost și suntem în permanență ajutați cu sfaturi și alte resurse, de oameni sclipitori în domeniul lor. Așa că un mare mulțumesc: Cristina Săvuică, Dan Stoica, Mihaela Perianu, Constantin Segarceanu, Anton Nicolae, Diana Papuc și lista e lungă.

(w882) robi ursul

Iar în perioada aceasta am decis să oferim cursuri gratuite către toți cursanții, organizând masterclass-uri cu specialiști în domeniu: Bogdan Dumitrescu, Domnica Cîrciumaru, Ioana Flora, Cristina Casian, Elena Duicu.

Am făcut istorie cu premiera primului spectacol online pe zoom cu una dintre cele mai "mândre" grupe. Spectacolul se numește "Singuri Împreună" și-l veți putea revedea cât de curând pe zoom. Pregătim încă un spectacol online, în care actorii noștri joacă alături de actrițe profesioniste precum Ioana Flora, Ioana Chițu și Francesca Leonte.

***

Proiectul “România inedită” este dedicat românilor ce au devenit antreprenori, chiar dacă în prezent exercită și alte meserii. Este despre acei români care au avut curajul să își urmeze pasiunile și au reușit să uimească prin creativitatea lor.

În această perioadă de grele încercări, Televiziunea Română își dorește să intre în casele voastre și cu povești frumoase, care să vă inspire și să vă transmită acea stare de bine atât de necesară acum. Ne dorim ca prin prezentarea acestor povești să găsiți sursa de inspirație pentru propriile voastre proiecte și după ce trece izolarea, dificilă pentru noi toți, să le puneți în aplicare.

Valentina Băințan

EPISODUL 1 - Elza, creatoare de bijuterii cu motive tradiționale

EPISODUL 2 - Îngerii lui Beatrice

EPISODUL 3 - Creatoarea de miresme

EPISODUL 4 - Fata cu flori de hârtie

EPISODUL 5 - Povestitoarea

EPISODUL 6 - A fi sau a nu fi...

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.