Să spui povești nu e un lucru simplu. Una este să le citești și cu totul altceva să știi să le povestești. Pentru că arta povestirii (storytelling) este o știință complexă.
O artă în care tu, povestitorul, trebuie să știi cum să creezi imagini și emoții în mintea și sufletele celor din fața ta. Sau, și mai simplu dacă vreți: în arta povestirii, povestitorul este și scenaristul și directorul de imagine și regizorul. Și datorită măiestriei sale, poveștile prind viață și se derulează aievea sub ochii noștri.
Un astfel de povestitor am cunoscut și eu acum patru ani. Și țin minte că m-a vrăjit. Ascultam amuțită poveștile care curgeau din sufletul ei și îi sorbeam cu nesaț fiecare cuvânt. Îmbrăcată în straie populare, mereu cu zâmbetul pe buze, dădea drumul cuvintelor fantastice cu lejeritatea unui magician care își mișcă zvelt bagheta, hipnotizându-te, creând aievea personaje și întâmplări nemaivăzute.
Acest magician al cuvintelor se numește Georgiana Elena Popan, și se autodescrie ca fiind actriță și femeie povestitor, care iubește să dăruiască din prea plinul ei de iubire pentru oameni și viață.
Vine tocmai din Arad, organizează de 8 ani propriul festival de storytelling și spune că a avut o copilărie în care poveștile i-au fost prietene și călăuze.
“Crescând în perioada comunistă, părinții mei au fost nevoiți să găsească pe cineva care să stea cu mine până se întorceau de la serviciu și așa a intrat în viața mea o femeie extraordinară, Floarea, care a devenit “buni mea”. Ea este cea care m-a crescut cu cântece, cu rugăciune, cu mers la biserică... Și tot ceea ce este mai frumos, curat, românesc, plin de credință și umor autentic, mi-a fost inoculat de ea. Îmi spunea povești încântătoare, iar eu le memoram cu nesaț pe toate și le repovesteam celor dragi.”
Discurile de vinil cu povești, unde vocile marilor actori ai momentului (Toma Caragiu, Ileana Stana Ionescu,Tamara Buciuceanu) interpretau personaje fantastice, au reprezentat pentru Giorgiana momentul în care a făcut cunoștință cu arta actorului și interpretarea scenică.
“Toată lumea îmi spunea că am să devin actriță. Iar eu chiar mă vedeam actriță. Șansa minunată a fost că părinții mei au înțeles lucrul acesta, iar mama – mama mea dragă ce a plecat dintre noi pe când eram eu clasa a IX-a – și-a dorit mult ca eu să devin o actriță apreciată la nivel internațional. Iar eu am vrut să îi îndeplinesc această ultimă dorință. Și tata m-a susținut.”
În timpul liceului, Georgiana a jucat cu succes într-o trupă de teatru, iar când ușile Teatrului de Marionete din Arad i s-au deschis, a pătruns în lumea fascinantă a “păpușilor pe ață”. Chiar dacă nu era artist păpușar, a învățat în câteva luni – datorită minunatei actrițe Carmen Mărgineanu - să mânuiască marionetele și astfel a intrat în lumea poveștilor dintr-o cu totul altă perspectivă.
Apoi, directorul Teatrului a remarcat-o, iar Georgiana și-a făcut debutul scenic. A avut șansa să lucreze atunci cu mari regizori: Victor Ioan Frunză, Cristian Pepino, dar a și învățat o mulțime de roluri noi.
Bucuria jocului actoricesc avea să fie umbrită din nou, pentru că un alt moment dramatic a apărut în destinul Georgianei, iar perspectiva asupra vieții i s-a schimbat definitiv.
“Imediat după terminarea liceului, tatăl meu a trecut și el la cele veșnice, iar pentru mine a urmat o perioadă îngrozitor de grea...După un timp însă, din punct de vedere spiritual, lucrurile au început să se schimbe, pentru că l-am întâlnit pe duhovnicul meu – părintele Ștefan Negreanu – iar viața mea a intrat din nou în lumină. Am început să îmi doresc din nou să mă apropii de oameni și să spun mult mai mult despre mine...”
Georgiana s-a mobilizat, a luptat cu trecutul și a hotărât să dea admitere la Cluj, iar șansa de a fi primită la clasa marelui actor Miklós Bács (fiul marelui dirijor Ludovic Bács) i-a pecetluit definitiv destinul. Miklós Bács i-a fost ca un tată, a învățat-o tot ce știa și a orientat-o către ideea de “one man/woman show”.
Apoi, în anul IV, datorită lui Dragoș Muscalu - un foarte drag prieten și actor desăvârșit - a descoperit teatrul de improvizație.
Lumea poveștilor s-a transformat în pasiune în momentul în care - fiind angajată a Teatrului “Ioan Slavici” din Arad - a fost invitată de prietena ei, Mihaela, de la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol, să spună povești. Nu auzise până în acel moment de storytelling, iar Mihaela a fost cea care i-a deschis drumul către această lume. A urmat o lungă perioadă de documentare, de șlefuire a propriei personalități, de aprofundare a artei povestirii. “Spuneam multe povești, citeam enorm, ascultam mult. Apoi șansa a făcut ca eu să îi țin locul Mihaelei la un Festival de Arta povestirii în Iran, țara Sheherazadei. Am câștigat atunci locul a treilea și din acel moment am știut că vreau să fiu “storyteller” pentru totdeauna.
Când spune povești, Georgiana se simte liberă, însă extrem de responsabilă de libertatea ei și de fiecare cuvânt în parte.
“Un cuvânt poate construi sau poate distruge, creează sau nimicește. Și atunci este foarte important să îmi aleg cuvintele cu multă responsabilitate. Mă simt totodată liberă că pot să spun ceea ce vreau să spun și în același timp mă bucur cu toata ființa mea că pot să transmit un mesaj. Arta povestirii – storytellingul – este pentru mine sursa energiei vieții. Respir prin ea, trăiesc prin ea și nu mă mai văd niciodată făcând altceva.”
Suntem cu toții frânturi de povești și aceasta este povestea Georgianei.
Să vă simțiți inspirați.
Valentina Băințan
***
Proiectul “România inedită” este dedicat românilor ce au devenit antreprenori, chiar dacă în prezent exercită și alte meserii. Este despre acei români care au avut curajul să își urmeze pasiunile și au reușit să uimească prin creativitatea lor.
În această perioadă de grele încercări, Televiziunea Română își dorește să intre în casele voastre și cu povești frumoase, care să vă inspire și să vă transmită acea stare de bine atât de necesară acum. Ne dorim ca prin prezentarea acestor povești să găsiți sursa de inspirație pentru propriile voastre proiecte și după ce trece izolarea, dificilă pentru noi toți, să le puneți în aplicare.
EPISODUL 1 - Elza, creatoare de bijuterii cu motive tradiționale
EPISODUL 2 - Îngerii lui Beatrice