loader
Foto

Interviu document cu Regele Mihai, la ”Ora Regelui” | VIDEO

Sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 14:30, la TVR 1, ”Ora Regelui” a redifuzat un interviu emoționant cu Majestatea Sa Regele Mihai I. Materialul poate fi urmărit și online pe TVR+.

 

”Am rămas, în fond, militar” mărturisește Regele Mihai în interviul realizat în anul 2011, la Aubonne, de Bogdan Șerban-Iancu.

Suveran al României și Comandant Suprem al armatei, Regele spune că valorile ostășești precum disciplina și respectul se găsesc tot mai greu în societatea civilă a zilelor noastre.

”Nu înteleg ce educație primesc băieții și fetele nostre în școli. Fiindcă de multe ori am observat că necinstea devine ceva absolut natural și nimeni nu se mai gândește la nimic, chiar dacă e imoral. Știi, dacă ești necinstit, asta nu înseamnă numai bani, sunt o grămadă de feluri de a fi cinstit și necinstit. Asta e o lipsă de educație, cei șapte ani de acasă. Acolo văd eu ceva care nu se prea potrivește. Știu că vremurile sunt grele, economia e când sus, cînd jos, politica nu e așezată. Acum, oamenii nu se mai simt stînși în jurul a ceva. Sunt strânși de chestii foarte personale. Dar partea grea, plină, a interesului țării, educația pentru acești oameni, care să știe cum să se poarte și cum să facă lucrurile pentru noi, pentru țara noastră, e șchioapă, gîndesc eu. Or să zică foarte mulți, dacă aud asta, că eu sunt cu chestii de astea vechi. De ce vechi ? Adevărul e adevăr, cinstea e cinste, că e azi sau mâine sau ieri, tot aia e!”

(w882)

”Ora Regelui” aduce un interviu emoționant despre adevărurile simple și de netăgăduit ale vieții. Strânse în volumul ”Ultimele convorbiri cu Regele Mihai”, răspunsurile Regelui șterg într-o clipă aparenta, de-a dreptul falsa complexitate a situațiilor. ”E greu cînd te obișnuiești cu ușurătatea”, spune Regele, ”E, lasă că trece și asta…Ehei, trece azi, trece mine, trece nu mai știu cînd și pe urmă nu mai știi când termini !”

(w500)

”Jurnalistul Bogdan Șerban-Iancu a avut ocazia, între 1997 și 2011, să îi ia Regelui Mihai interviuri normale, nu epocale, operative, nu strategice, punctuale, nu istorice”. (Scrie Emil Hurezeanu în cuvântul-înainte intitulat ”Regele trăiește”, dedicat colecției de convorbiri.)

(w882)

”Bogdan a fost mereu prezent în preajma vie a Regelui. În interviurile sale, are răbdare, dă dovadă de multă și necesară delicatețe și politețe. Dar, sesizînd momentul potrivit, pune mereu și întrebările oarecum de neformulat în condiții normale, atunci cînd te înclini în preajma Suveranului. El stîrnește astfel răspunsuri sincere, de o mișcătoare spontaneitate”.

”Stând de vorbă cu Regele, Bogdan Șerban-Iancu este, parcă, în mod natural, fiecare dintre noi. El împrumută și restituie simultan din curiozitatea și empatia noastră”. (Scrie istoricul Alexandru Muraru în postfața colecției de interviuri, numită ”Despre făurirea istoriei și de vorbă cu povestea ei”.)

***

Din colecția de interviuri irepetabile a emisiunii ”Ora Regelui”, vă aducem ultimul interviu pe care Regele Mihai l-a acordat Televiziunii Române, cu 3 ani înainte ca Majestatea Sa să se retragă din viața publică.

(w882)

Cuvintele celui mai democrat dintre regii României vin la 30 de ani de la obținerea libertății și vor rămîne zestrea de înțelepciune din care generațiile viitoare se vor putea inspira.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".