loader
Foto

Cum poţi utiliza râmele la obținerea unui îngrășământ natural de înaltă calitate

RECOMANDARI

Gestionarea deșeurilor cu promovarea practicilor ecologice a devenit o preocupare pentru mare parte a societăţii. Vermicompostarea poate fi o abordare eficientă a acestor provocări, o soluţie 100% naturală de reducere a deşeurilor care ajung la gropile de gunoi şi, totodată, o metodă de prevenire a poluării.  

 

După ce în articolul „Compostarea: cum pot deșeurile organice deveni aur pentru sol” am vorbit despre compostarea convenţională sau cu ajutorul unor echipamente inovative, în cele ce urmează vă prezentăm o altă metodă: vermicompostarea, descompunerea materiei vegetale și a resturilor alimentare prin acțiunea comună a râmelor și a microorganismelor mezofile.

Vermicompostul stimulează creșterea sănătoasă a plantelor și se poate folosi pentru orice specie de legume, pomi și arbuști fructiferi, flori, gazon, spații verzi.

Spre deosebire de compostarea convenţională, vermicompostarea este o metodă mai rapidă, cu un rezultat de calitate superioară, datorită procesului de digestie al râmelor. Tractul intestinal al râmei conține enzime, mucus și antibiotice, astfel că materiile excretate sunt aproape lipsite de patogeni.

Pentru a produce vermicompost cele mai utilizate specii sunt râmele roşii Eisenia foetida – râma de bălegar şi Eisenia foetida andrei, întrucât se înmulțesc şi cresc rapid în spaţii restrânse. Totodată, pot procesa cantităţi mari de materie organică, digera până la jumătate din greutatea corporală în fiecare zi și pot transforma deșeurile organice într-un compost de calitate în doar câteva săptămâni.

(w882) Eisenia fo

Eisenia foetida / credit foto: Ana-Maria Tomescu

(w882) Eisenia fo

Eisenia foetida andrei / credit foto: Ana-Maria Tomescu

PRINCIPII de vermicompostare:

-          furnizarea de materie organică adecvată pentru hrănirea râmelor, care poate include resturi de fructe și legume, coji de ouă, hârtie, carton, frunze uscate și alte materiale biodegradabile. Este important să evităm adăugarea de carne, produse lactate și alimente prea grase, deoarece acestea pot atrage rozătoare și pot provoca mirosuri neplăcute.

(w882) compostare

credit foto: pexels / Denise Nys

În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere că prea multă hrană poate încuraja dezvoltarea în exces a microorganismelor anaerobe! Vermicompostarea este un proces aerob și necesită prezența oxigenului, iar râmele au nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Dacă mediul devine anaerob, vermicompostul va emana un miros neplăcut, iar râmele vor fugi din compostor în căutarea unui mediu mai prielnic dezvoltării lor.

-          menținerea unei umidități adecvate în compostorul cu râme.

Râmele au nevoie de un mediu umed pentru a se hrăni și a se reproduce, dar excesul de umiditate poate duce la dezechilibre fiziologice și la alterarea substratului. Temperatura și umiditatea sunt factori cheie pentru a asigura succesul procesului de vermicompostare. Un mediu cu o temperatură optimă între 25-24°C și o umiditate de 70-90% a fost considerat favorabil pentru creșterea și reproducerea râmelor.

AVANTAJELE utilizării râmelor pentru compostarea deșeurilor

  • - este o metodă nepoluantă;
  • - este mai rapidă decât compostarea convenţională;
  • - tehnologia de obținere este simplă, investiția este mică, iar rezultatul este un îngrășământ foarte bun, bogat în nutrienți imediat disponibili și ușor de asimilat de către plante. Vermicompostul mai conține enzime și acizi humici, similari hormonilor de creștere, care stimulează dezvoltarea rădăcinilor, precum și microorganisme benefice care ajută la creșterea sănătoasă a plantelor.
  • - vermicompostul îmbunătățește textura solului prin creșterea porozității acestuia și crește capacitatea de reținere a apei, ceea ce poate reduce necesitatea unor practici agricole precum arătura și frecvența irigațiilor.
  • - vermicompostul poate ameliora solurile contaminate cu pesticide şi poate echilibra ph-ul în solurile acide.
  • - materialele grosiere rezultate în urma cernerii vermicompostului pot fi folosite ca mulci. Sâmburii de struguri rămași în urma cernerii vermicompostului de tescovină pot fi spălați, dezinfectați și folosiți în diferite alte activități.

VERMICOMPOSTAREA ÎN PRACTICĂ: EXEMPLUL USAMV BUCUREȘTI

În cadrul Facultății de Horticultură a Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București s-a realizat un o cercetare privind vermicompostarea deșeurilor organice rezultate din unele exploatații horticole de: măr, prun, viță de vie și nuc, din livezi ecologice și din livezi tratate convențional.

Au fost folosite: frunze uscate (90-95%), rămurele și posibile fructe uscate rămase pe ramuri sau căzute pe jos (5-10%), iar ca specii de râme: Eisenia foetida - râma roșie de bălegar şi Eisenia foetida andrei - hibridul roșu de California.

Toate cele 4 specii horticole aduse în experiență s-au putut composta cu ajutorul râmelor și au avut rezultate bune, dar cel mai bine s-au compostat deșeurile de la viță de vie și tescovină.

De asemenea, s-a observat că timpul în care a fost gata vermicompostul diferă de la o specie horticolă la alta şi s-a demonstrat capacitatea râmelor de a spori rezistența plantelor la boli prin îmbogățirea compostului cu microorganisme din propriul microbiom.

(w882) vermicompo

(w882) vermicompo

Vermicompost. Culoarea este foarte închisă, aproape negru, la toate probele de vermicompost. Ca textură, proba se tine compactă dacă este comprimată, dar se sfărâmă ușor / credit foto: Ana-Maria Tomescu

Concluzie

Vermicompostarea este o metodă eficientă, ieftină şi ecologică de a transforma deşeurile organice în îngrăşământ de înaltă calitate, care poate fi folosit atât la scară mare, cât şi în mici gospodării – chiar şi în ghivece.

Are un impact pozitiv asupra mediului, deoarece transformă resturile organice în materie refolosibilă, contribuind la crearea unui mediu mai sănătos.

Interesul fermierilor față de râme și rolul lor în menținerea și sporirea calității și a fertilității solului a  crescut odată cu noile politici agricole și cu tendința către agricultura ecologică, mai prietenoasă cu mediul.

Aşa se face că, deşi industria de vermicompost este încă mult fragmentată, pe piaţă au apărut multe ferme de râme și vermicompost.

 

Conținut în colabore cu ing. Ana-Maria Tomescu (Facultatea de Horticultură), Dr. Ana Cornelia Butcaru (cercetător la Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare), Conf. dr. Adrian George Peticilă (Facultatea de Horticultură) și Șef lucrări dr. Cosmin Alexandru Mihai (Facultatea de Horticultură), Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

sursă foto: pexels /Mikhail Nilov - foto principal; pexels /Denise Nys; Ana-Maria Tomescu

Logo

 
”Ora Regelui”, final de an regal

Sâmbătă, 27 decembrie, de la ora 9:00 vă invităm la o ediție specială ”Ora Regelui”: Seara dedicată Corpului Diplomatic de Majestatea Sa ...

Braşov: „heavy animals”, rock, bucate şi tradiţii. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne aşteaptă la o nouă ediţie a emisiunii ce reunește istorii locale, tradiții, gastronomie și ...

Tradiţie şi eleganţă: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR

Tradiţia merge mai departe! Ca de obicei, în prima zi a anului, Televiziunea Română difuzează live, în exclusivitate, Concertul de Anul Nou al ...

Nașterea lui Hristos să ne fie de folos!

Părintele Marian Mihai, preot la biserica Sf. Grigorie Palama din București, ne introduce în atmosfera creștinească a Crăciunului, evidențiind ...

Întrebările prezentului, dincolo de sărbătoare, la TVR INFO

Într-un context intern și internațional tensionat, Crăciunul aduce și momente de reflecție. Telespectatorii trăiesc bucuria Crăciunului în ...

Vedetele TVR sunt „Care pe care” pentru o cauză umanitară

Concurenţi surpriză în arena limbii române! La final de an, Ruxandra Gheorghe–Negrea şi-a provocat colegii la un duel gramatical pentru o cauză ...

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Concertul „Nicolae Kirculescu”, un omagiu de excepție, la TVR Cultural, în a doua zi de Crăciun

Vineri, 26 decembrie, de la ora 16:30, telespectatorii sunt invitați la Ateneul Român pentru un eveniment simfonic emoționant, dedicat ...

Omul și Timpul. Istoria recentă, o problemă de conștiință

Pornind de la ultima carte semnată de acad. Ioan Scurtu, Istoria de după 1989 prin experiența unui istoric, jurnalistul Rafael Udriște propune un ...

Inginerul horticultor FLORIN STĂNICĂ, în

Duminică, 28 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu prorectorul Universităţii de ...

Crăciunul: „câte sate atâtea date, câte bordeie atâtea obiceie”

Se încheie postul Crăciunului și întâmpinăm Nașterea Domnului Iisus Hristos cu bucurie, cu datini și obiceiuri diferite de la o zonă la alta a ...

Fuego: „Vom cânta muzică ritmată, vom petrece, așa cum îi stă bine românului la noaptea dintre ani!”

Fără nicio umbră de îndoială: Fuego cântă şi ne încântă în noaptea de Revelion, la TVR. Ba chiar are şi alte surprize, pe care vă invităm să le ...

Ministrul Educației, Daniel David, și-a dat demisia luni din Guvernul României

Sistemul de învățământ din România traversează un moment de cotitură după ce Daniel David, ministrul independent al Educației, a ales să pună ...

Iuliana Tudor, „fata noastră”. Crede, iubeşte, trăieşte, dăruieşte

„Dumnezeu e ancora mea!”, mărturiseşte vedeta TVR, care alege o conştiinţă limpede în defavoarea succesului facil. Pariul ei: să transmită ...

Colind, rugăciune și emoție, de Crăciun. Maria Coman, „Acasă de Sărbători”, la TVR 1

Crăciunul este despre emoție, liniște, regăsire și bucuria de a fi împreună. Este despre acasă. Toate acestea se regăsesc în concertul deja ...