loader
Foto

„Ceaușescu, pacea și minciuna”, primul subiect abordat la „Miturile comunismului”, noua serie de reportaje şi dezbateri de la TVR 1 | VIDEO

Susţinea ferm dezarmarea, dar aproviziona cu armament organizații teroriste. Despre înarmare în perioada lui Nicolae Ceauşescu am aflat în primul episod al emisiunii. Programul semnat de Raluca Rogojină şi Roxana Tarhon se vede din 26 noiembrie, în fiecare duminică de la ora 18.00.

 

Cele mai păzite secrete ale Epocii de Aur urmează să fie scoase la lumină din 26 noiembrie, în cea mai recentă serie de reportaje şi dezbateri de la TVR 1, „Miturile comunismului”. „Ceaușescu, pacea și minciuna” este primul subiect abordat de echipa de jurnalişti coordonată de Raluca Rogojină şi Roxana Tarhon.

Despre înarmare în perioada comunistă vor discuta, aşadar, moderatoarea Irina Luca şi invitaţii primei ediţii „Miturile comunismului”, istoricul militar Florin Șperlea şi Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR, pe 26 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

Episodul 1 aduce telespectatorilor informații despre gradul de înarmare a Romaniei în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceaușescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizații teroriste și traficul de arme pe care îl făcea cu aceeași abnegație cu care, în discursul public, susținea categoric dezarmarea.

(w882) Miturile c

Toate întreprinderile din România, indiferent de profil, erau pregătite ca, în caz de necesitate, să treacă rapid la fabricarea industriei de război. Documentele oficiale atestă faptul că Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre principalii furnizori de armament ai teroristului libian Muammar al-Gaddafi și al irakienilor, în războiul iraniano-irakian.

Tot documentele oficiale vorbesc despre faptul că România a sprijinit Vietnamul pe toată durata derulării conflictului dintre anii 1965 și 1973, ajutoarele economice și militare nerambursabile ridicându-se la peste 142 de milioane de ruble. În aceeași perioadă, autoritățile de la București utilizau conturi secrete pentru achiziționarea de produse speciale din Occident. Acestea se aflau sub un embargo extrem de sever impus de SUA și aliații săi din NATO, dar adeseori erau procurate în mod ilegal de spionii români.

Cât de pregătită era România pentru un posibil conflict militar în perioada comunistă? Cât este de pregătită acum, având în vedere contextul internațional? Sunt întrebări pe care Irina Luca şi le adresează invitaţilor săi în prima ediţie a emisiunii „Miturile comunismului”, duminică, la TVR 1.

(w882) Miturile c

***

Pentru a ne ajuta să nu uităm istoria şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Din 26 noiembrie, urmărim în fiecare duminică, de la 18.00, reportaje realizate de Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Irina Luca, Gheorghe Preda, Raluca Tudor, într-o emisiune ce face lumină asupra unor evenimente din istoria recentă a României. Reportajele sunt însoţite de dezbateri în platou, moderate de Irina Luca.

În ediţiile următoare, reportajele şi dezbaterile vor aborda „Fițele epocii de aur”, „Metroul”, „Branduri românești”, „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”, „Marile zăpezi”, „Anii ’80 și datoria externă”, „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ).

 
De Ziua Naţională, TVR a prezentat eroii dintre noi, la Gala „Omul anului” | VIDEO

Televiziunea Română onorează eroii anului 2023! Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, ora 21.00, TVR 1 a difuzat Gala „Omul anului”, ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...

"Dincolo de alb și negru" cu Alexander Hausvater

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

O incursiune în universul HAUSVATER la "Dincolo de alb și negru", sâmbătă, 2 decembrie, ora 17:00, la TVR 1 și TVR+.