loader
Foto

Galerie foto

Vulcanii noroioşi, între realitate şi legendă

Un nou obiectiv Exclusiv în România sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17.55, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

În această săptămână, echipa Exclusiv în România ajunge în zona Buzăului, la Berca, unde se află singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa. Telespectatorii TVR 1 şi TVR HD, precum şi cei care urmăresc emisiunea prezentată de Cristian Tabără online, pe TVR+, vor avea şansa de a cunoaşte fenomenul care stă la baza vulcanilor noroioşi, dar şi legendele care se împletesc cu existenţa lor.

Geologii recunosc că denumirea de „vulcani” a fost dată mai mult pentru impresie artistică. De fapt, la vulcanii noroioşi nu erupe magma fierbinte, ci un noroi sedimentar cât se poate de rece. Asta nu le reduce însă aerul straniu şi nici importanţa: în lume, se cunosc circa o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare, iar România - un adevărat muzeu geologic natural - se poate lăuda cu singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa.

Despre ei, legenda din bătrâni aduce poveşti înfricoşatoare: se spune că pământul uscat şi crăpat al locului ar fi pielea unui balaur ascuns în măruntaiele pământului, iar prin ochiurile în necontenită fierbere ar ieşi sângele murdar şi blestemat al lighioanei. Mai temperată, istoria ne aminteşte că vulcanii noroioşi de la Buzău au fost remarcaţi prima dată în 1867, de francezul H. Cognard, cu ocazia unor prospecţiuni petroliere. Declaraţi rezervaţie naturală în 1924, Vulcanii Noroioşi, au fost incluşi în registrul naţional şi european din 1995.

Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc Exclusiv în România pe www.tvrplus.ro vor păşi sâmbătă, alături de Cristian Tabără şi de „complicii” săi, în „deşertul” semipietrificat format din „lava” întărită a vulcanilor. Din loc în loc, în terenul argilos se găsesc ceea ce oamenii locului numesc „fierbători“, „bolboroase“, „ochi de gloduri“, „pâcle“ sau „sărături“. Tot ei sunt cei care sperie turiştii cu poveşti sumbre, despre măgari sau vaci înghiţite de creuzetele cu noroi bolborositor, chiar dacă acestea nu sunt prea mari - cea mai mare pâlnie din rezervaţie are un metru şi jumatate în diametru.

 

Găsiți Exclusiv în România pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania.

 

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Alături de prezentarea locurilor, cei interesaţi vor primi numeroase „ponturi”, de recomandat să le ai în buzunar, atunci când pleci la drum, de la „ajutoarele” lui Cristian Tabără: Dana Ştefănescu, Daniel Georgescu, Mihaela Căciuleanu, Tiberiu Ştefanescu şi Lorelei Mihală. În fiecare săptămână, câte unul dintre jurnaliştii TVR enumeraţi îl însoţeşte pe Cristian Tabără în regiunea în care se află unicatul european sau mondial, devenind „turist cu acte în regulă” şi testând pe propria piele atracţiile turistice ale zonei.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...