loader
Foto

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

RECOMANDARI

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile prestigioase care îi așteaptă pe iubitorii de muzică la Opera Națională București, între 13 și 19 ianuarie.

 

Tosca”, semnată de Giacomo Puccini, va fi pusă în scenă la ONB joi, 16 ianuarie, de la ora 18.30.

„Dincolo de drama unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă (Floria Tosca) și un tânăr pictor talentat (Cavaradossi) – ipostaziată, în preajma anului 1800, pe fundalul unor complicate realități politice europene, în fascinantul spațiu cultural italian, totuși, pentru memoria operistică românească, „Tosca” de Puccini constituie un titlu de legitimă mândrie, întrucât personajul central feminin a fost creat special pentru vocea legendarei soprane românce Haricleea Darclée, care a interpretat rolul la premiera absolută de la Roma, la 14 ianuarie 1900. Celebra arie Vissi d’arte, inițial inexistentă în partitura originară, a fost elaborată și propusă compozitorului de către protagonista premierei absolute, Hariclea Darclée (prima Floria Tosca din istorie)”, amintește un comunicat al Operei din București.

Elixirul dragostei”, a lui Gaetano Donizetti, va putea fi admirată pe scena Operei vineri, 17 ianuarie, de la ora 18.30.

Opera bufă „Elixirul dragostei” este una dintre capodoperele donizettiene, cu o partitură fermecătoare, extrem de grațioasă, farsa fiind, deopotrivă, comică și sentimentală. Dintre momentele superbe ale operei – care încântă de fiecare dată publicul spectator – se remarcă, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella” și prezentarea lui Dulcamara ,,Udite, udite”, iar, mai apoi, în actul II, aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima”, notează ONB.

(w882) „La bohe

Scenă din „La bohème”. Sursă: ONB

La bohème”, opera lui Puccini, va fi pusă în scenă sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 18.30.

Opera Națională București îi invită pe melomani să retrăiască atmosfera magică a Crăciunului petrecut în Cartierul Latin din Parisul secolului XIX, cu celebra cafenea „Momus”, vânzătorii ambulanți de pe străzile orașului, imaginea unei mansarde întunecate (adăpost oarecum impropriu pentru artiștii vremii) peste care se revarsă zorii unei zile friguroase de iarnă. Personajele din „La bohème” trăiesc realitatea crudă conferită de statutul de tânăr artist (care se confruntă cu multiple lipsuri și nevoi neîmplinite), dar din care aceștia reușesc, uneori, să evadeze prin creație, iubire și reverie.

Opera „Trubadurul” lui Giuseppe Verdi va fi jucată duminică, 19 ianuarie, de la ora 18.30.

Cu libretul scris după tragedia dramatică „El trovator”, de Antonio Garcia Gutiérrez (publicată la 1836), povestea operei „Trubadurul” se consumă în Spania secolului al XV-lea și se centrează pe relația complicată dintre contele Alvaro de Luna, trubadurul Manrico și contesa Leonora (de care amândoi bărbații sunt îndrăgostiți). Totuși, intriga poveștii nu se rezumă la gelozia pe care contele de Luna o resimte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește.

(w882) „Trubadu

Scenă din „Trubadurul”. Sursă: ONB

Biletele sunt disponibile la casa de bilete și pe site-ul ONB.

Imagine principală: „Tosca” - ONB

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...