loader
Foto

Galerie foto

Lizuca şi Patrocle trăiesc un vis în „Dumbrava minunată”

Marţi, 1 Decembrie, de la ora 9.35, TVR 2 vă invită să începeţi ziua cu feeria muzicală după nuvela „Dumbrava minunată”, de Mihail Sadoveanu, în regia lui Gheorghe Naghi.

 

Filmul realizat în 1980 îi are în distribuţie pe Diana Muscă (fetiţa care la nici 5 ani împliniţi ani a întruchipat-o pe Lizuca), Draga Olteanu Matei, Ileana Stana Ionescu, Cezara Dafinescu, Olga Delia Mateescu, Ernest Maftei, Elena Drăgoi, Florina Cercel, Matei Alexandru.

Scenariul a fost adaptat de Draga Olteanu Matei după scrierea lui Mihail Sadoveanu.

Lizuca a fost luată de la bunici de tatăl ei şi de mama vitregă. Dar în casa lor, fetiţa este lipsită de afecţiune şi tânjeşte după bunici şi după mamă, care nu mai trăieşte. Unicul ei prieten este căţelul Patrocle. Într-o zi, fetiţa se hotărăşte să plece din locul în care îndura numai pedepse şi să se întoarcă la casa bunicilor. Când se lasă seara, Lizuca adoarme într-o scorbură şi în vis, dumbrava se transformă într-o lume de basm, în care florile şi animalele vorbesc, apar zâne şi prinţese. Dimineaţa, fetiţa este găsită de bunici şi dusă în casa lor.

(w882) Dumbrava m

Filmul a primit la Festivalul de la Gijon (Spania) Diploma de onoare, la Moscova (Rusia) - Premiul pentru cel mai bun basm cinematografic, iar la Quito (Ecuador) a fost recompensat cu Premiul I.

Diana Muscă nu a fost tentată să urmeze o carieră în actorie după rolul din filmul lui Gheorghe Naghi. A plecat din ţară în 1994, la doi ani după terminarea liceului. Este căsătorită în Austria unde are doi copii, o fată şi un băiat.

Regizorul Gheorghe Naghi, născut în 1932, are o bogată filmografie din care remarcabile sunt ecranizările după opera lui Caragiale sau filmele pentru copii: De-aş fi Peter Pan, Taina jocului de cuburi, Egreta de fildeş, Acţiunea Zuzuc, Fiul munţilor, Ciocolata cu alune, Telegrame, D'ale carnavalului sau Două lozuri.

Compozitoarea Cornelia Tăutu a semnat coloana sonoră a „Dumbravei minunate” şi a mai creat muzică de film pentru „Moromeţii”, de Stere Gulea şi „Rămânerea”, de Laurenţiu Damian.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...