IN MEMORIAM - Valentin Uritescu

TVR.RO | Duminică, 19 Iunie 2022
Duminică, 19 iunie, de la ora 17.00, la TVR 2, ați revăzut o ediție „Piersic Show" care l-a avut invitat pe marele actor.  

Valentin Uritescu, în vârstă de 81 de ani, a murit vineri, 17 iunie, lăsând în urmă o carieră impresionantă, presărată cu momente artistice memorabile.

Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale" din Bucureşti (1963). A fost, ulterior, angajat la Teatrul „M. Filotti" din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Bulandra și Teatrul Naţional.

(w640)

„Toată viaţa mea a fost un hazard”, spunea Valetin Uritescu într-un interviu pentru Adevărul. De la a da sau nu la teatru, să se angajeze la Teatrul din Brăila sau de la deciziile din viaţa personală, actorul a „dat cu banul”. Iar de fiecare dată a ales partea câştigătoare. În cei 50 de ani de carieră, a jucat şi intrepretat personaje memorabile, atât pe scena teatrului, cât şi în faţa camerelor de filmat.

(w640)

A jucat în nenumărate filme care au făcut istorie, printre care „Noi, cei din linia întâi” (pentru care a luat Premiul ACIN în 1986), „Ochi de urs”, „Duminica în familie”, „Flăcări pe comori” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.  În 2004, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 22.10, la TVR Internațional ați putut urmări „Din Arhiva TVR. In memoriam Valentin Uritescu”.

TVR +
Canalul TVR YouTube