loader
Foto

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00, în emisiunea „Miturile comunismului”.

 

Echipa emisiunii „Miturile comunismului” are un nou subiect care va capta atenţia publicului: fenomenul casetelor video din anii ´80, când, în România bântuită de foame, frig şi frică, oamenii reuşeau să evadeze în lumi paralele - noaptea, în casele celor care aveau televizor color şi aparat video. Securitatea ar fi putut să interzică; nu a făcut-o.

Invitaţii Irinei Luca au fost Irina Margareta Nistor - vocea a peste 3000 de filme, în câţiva ani, Liviu Tofan - jurnalist în redacţia românească a Radio Europa Liberă, timp de 20 de ani şi Stejărel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxă, cu studii postuniversitare în domeniul ştiinţelor politice şi doctorat în ştiinţe militare şi informaţii.

„O uriașă afacere clandestină, care a generat zeci de milioane de dolari. La originea ei s-a aflat un cetățean oarecare, Teodor Zamfir, pentru amici, Dorel. Povestea este dezvăluită în cartea „A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității”, scrisă de Liviu Tofan și Stejărel Olaru și apărută, de curând, la Editura Omnium.

Duminică, în emisiunea Miturile comunismului, Irina Margareta Nistor a povestit despre prima întâlnire cu Teodor Zamfir, în vila din Cartierul Roșu, cum era cunoscută pe atunci zona Primăverii – Floreasca. Și, de asemenea, despre anii în care a tradus peste 3.000 de filme”, ne-a povestit Irina Luca, moderatoarea programului.

Liviu Tofan și Stejărel Olaru, au dezvăluit culisele celor șase întâlniri cu inițiatorul afacerii și amănunte despre felul în care era organizată traducerea și copierea a zeci de filme pe lună.

(w500)

„O emisiune despre epoca în care ni se spunea că suntem cu toții egali. Unii însă, ca să îl cităm pe Orwell, erau mai egali decât alții: aveau câteva vile, aur și sute de videorecordere (un videorecorder costa, înainte de 1989, cât o Dacie, și era la fel de greu de procurat). Alții însă, cei mulți, se bucurau că, într-o epocă în care la televizor rămăseseră numai două ore de program, iar cinematografele aduceau filme din blocul comunist, reușeau să vadă, noaptea, în casele prietenilor, filme care să îi ajute să evadeze, pentru câteva ore, din realitatea bântuită de frig, foame și frică”, punctează Irina Luca.

Vă invităm la „Evadare în lumea filmului” - duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, în emisiunea „Miturile comunismului”.

„Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent şi viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...