loader
Foto

Trădat, nu înfrânt! „Contele de Monte Cristo”, filmul de Telecinemateca, la TVR 1

Marți, 20 septembrie,  de la 22.00,  seria filmelor de excepție continuă cu a doua parte din „Contele de Monte Cristo”, în regia lui Claude Autant-Lara (Le comte de Monte Cristo - Franţa, 1961). | VIDEO

 

Filmul are o distribuție de excepție: Louis Jourdan, Yvonne Furneaux, Henri Guisol, Bernard Dheran.

Cartea scrisă de Alexandre Dumas în 1844 a avut nu mai puţin de 24 de ecranizări de-a lungul timpului, de la varianta de film mut şi trecând prin versiuni engleză, italiano-franceză sau argentiniano-mexicană, până la cea mai recentă, în 2002.

(w882)

(w882)

Condamnat la închisoare pe viață, chiar în ziua nunții sale, tânărul ofițer de marină Edmond Dantes pare sortit să-și petreacă restul zilelor în cumplita temniță Chateau d’If.

De fapt, Dantes este victima unui complot la nivel înalt, în care este amestecat însuși procurorul regelui.

(w882)

În temniță, Dantes îl cunoaște pe bătrânul abate Faria, care-i dezvăluie ascunzătoarea unei comori fabuloase. După moartea abatelui, Edmond reușește să evadeze și să pună mâna pe comoară, iar viața sa va avea un singur țel: răzbunarea.

(w882)

Louis Jourdan, şarmantul actor francez care a jucat de două ori în Contele de Monte Cristo

Actorul francez Louis Jourdan, cel care interpretează rolul principal, Edmond Dantès, în filmul de Telecinemateca de la TVR 1, a debutat pe ecrane în 1939 şi a continuat să joace roluri centrale, de personaje erudite, frumos şlefuite, curajoase, în numeroase comedii sau drame franceze. Tatăl său era proprietarul unui hotel în Marsilia, Franţa, iar el a fost educat în Franţa, Marea Britanie şi Turcia. S-a pregătit în domeniul actoriei la École Dramatique cu actorul francez René Simon.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce tatăl său, manager al Cannes Grand Hotel, a fost arestat de Gestapo, Louis şi ceilalţi doi fraţi ai săi (amândoi dintre ei au devenit regizori) s-au alăturat mişcării secrete franceze; cariera lui în lumea filmului a avut de suferit atunci când a refuzat să joace în filme de propagandă nazistă.

(w882)

În 1948, producătorul David O. Selznick l-a invitat la Hollywood pentru a apărea într-un film (The Paradine Case, 1947), ocazie cu care a rămas în Statele Unite şi a început să joace în filme de Hollywood. După 1953, şi-a făcut apariţia în producţii internaţionale, iar apoi, mai târziu, s-a remarcat cu un rol excelent în Gigi (1958), cel mai cunoscut film al său. De asemenea, a avut numeroase apariţii la televiziunile americane.

„Nu mă uit niciodată la filmele mele. Când sunt difuzate la televiziune, schimb postul. Hollywoodul a creat o imagine cu care eu foarte greu mă împac. Eu reprezentam clişeul francez. Mai bine aş fi fost numit un actor personaj decât un star”, a mărturisit actorul, care încetat din viaţă în 2015, în Beverly Hills, California, la vârsta de 93 de ani.

(w882)

De altfel, francezul Louis Jourdan a jucat în două dintre adaptările pentru marele ecran ale romanului „Contele de Monte Cristo”, al lui Alexadre Dumas: în primul rând, rolul Edmond Dantès, în Contele de Monte Cristo (1961), dar şi rolul inamicului său, Villefort, în varianta Contele de Monte Cristo din 1975.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Mircea Cărtărescu a atins un alt nivel în creația literară. Poetul se dovedește, ca prozator, un vizionar

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Eurovision 2024: Au început repetițiile tehnice la Malmö

La Malmö Arena din Malmö, Suedia, joi, 18 aprilie au început repetițiile tehnice pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.