Marți, 17 octombrie, TVR Cultural a difuzat conferința susținută de Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, în cadrul seriei de evenimente „Scena Gândirii”, organizată de Opera Națională București. Tema prelegerii: „Opera, între comunism și capitalism”.
Telespectatorii TVR Cultural au urmărit, înaintea prelegerii, dialogul dintre Ioan Holender, Luminiţa Arvunescu, realizatoarea emisiunii culturale „Radio România Muzical”, şi producătoarea „Conferinţelor ONB”, Claudia Robu. De la 18.30, alocuțiunea maestrului Ioan Holender.
Telespectatorii l-au ascultat pe Ioan Holender discutând despre transformările prin care a trecut lumea operei în ultimele decenii, despre crizele, oportunitățile și provocările unei instituții, dar și ale unui gen muzical, în cadrul prelegerii „Opera, între comunism și capitalism”.
Prelegerea maestrului a fost urmată de un dialog cu Daniel Nica, filosof și lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București), precum și cu directorul general al ONB, dirijorul Daniel Jinga.
Prelegerea și dialogul au fost însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliștii Operei Naționale București, soprana Marta Sandu-Ofrim și tenorul Alin Stoica, acompaniați la pian de Ioana Maxim.
Producător TVR: Claudia Robu
Urmăriți conferința mai jos:
***
Ioan Holender, cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena, timp de 19 ani, este cunoscut publicului din România și pentru organizarea, din 2003 până în 2015, a Festivalului Internațional „George Enescu”, al cărui director a fost.
Ioan Holender (n.1935), bariton, impresar artistic și fost director al Operei din Viena, a părăsit România în 1959, emigrând cu familia în Austria, după ce a participat la revolta anti-comunistă a studenților din Timișoara (1956), fiind ulterior exmatriculat.
În 1966, a creat „Agenția de impresariat artistic Holender”, care a devenit faimoasă în lumea artistică, ajutând mulți artiști români să devină cunoscuți pe plan international.
Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv șef, de la deschiderea instituției, în 1869. Mandatul său a fost prelungit de trei ori, din 1991 până în 2010. În această perioadă, au fost 93 de premiere, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96 la sută.
CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO
NICOLAE MANOLESCU, LA CONFERINȚELE OPEREI: „LA CE MAI E BUNĂ LITERATURA?” | VIDEO
CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO
CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, ÎN DIRECT, LA TVR CULTURAL | VIDEO