loader
Foto

Galerie foto

Blajul din 7 perspective

7 reportaje, realizate timp de 140 de zile înainte de vizita Papei Francisc, prezintă Blajul din 7 perspective. Din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00.

 

Câte limbi se vorbesc în Blaj, de ce scriem în română cu litere latine, unde se află prima grădină botanică școlară din Europa, cum faci o pâine cu maia sau păpuși din pănuși, cum câștigi un concurs de robotică sau devii campioana României la volei feminin, dar și răspunsul la nenumărate alte întrebări, aflați într-o serie de 7 reportaje despre Blaj, acest mic oraș ardelenesc, care pare o Mică Vienă și e totodată cunoscut ca Mica Romă.

Urmărind Blajminute – 7 perspective, din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00, veți înțelege, de fapt, de ce a mers Papa Francisc la Blaj.

(w882)


La trei ani după vizita Suveranului Pontif în România și beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Televiziunea Română prezintă seria de șapte reportaje despre Mica Romă, Blajminute - 7 perspective, realizată de Anca Berlogea-Boariu, regizoare și jurnalistă, în colaborare cu elevi și studenți din Blaj, printre care Daria Gizdavu și Patricia Sas, acum absolvente ale Facultății de Televiziune și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și Veronica Isailă, absolventă a Facultății de Litere, Secția limba latină-engleză, tot UBB, Cluj, gazde și co-realizatoare ale mai multor povești de un minut.

(w882) F

Reportajele s-au născut de fapt minut cu minut, zi după zi, din filme postate zilnic pe Facebook, în perioada 14 ianuarie-2 iunie 2019 și prezintă Blajul din 7 perspective: a poveștilor de familie, a școlii, a vieții din oraș, a istoriei trăite, a oamenilor implicați în proiecte de caritate sau de economie sustenabilă, a împrejurimilor și, nu în ultimul rând, a episcopilor de ieri și de astăzi ai Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, interzisă în perioada comunistă. Printre aceștia se numără șapte episcopi care au murit în detenție, între 1950-1970, declarați martiri pentru credință: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Sărbătoarea lor este în 2 iunie, iar anul acesta va fi celebrată duminică, 5 iunie.

(w882)


Proiectul a fost realizat în colaborare cu Signis România și Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș.

(w882)

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...