Uniunea Scriitorilor: Dan Cristea premiat cu Premiul Național pentru Literatură

TVR3 | Marţi, 15 Septembrie 2020
Prestigioasa instituție de cultură a desemnat câștigătorii premiilor pentru anul 2019 în gala, fără public, din 11 septembrie, la Casa Vernescu. Urmăriți evenimentul duminică, 27 septembrie, ora 19.00, la TVR3!
premii usr

Juriul care a avut dificila misiune de a evalua aparițiile editoriale ale anului trecut a fost alcătuit din Mihai Zamfir (preşedinte), Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu şi Răzvan Voncu (membri). Printre cei declarați câștigători se numără scriitorul şi eseistul Mircea Mihăieş, criticul literar Daniel Cristea-Enache şi poetul Ioan Moldovan.

Astfel, luând în considerare cărţile nominalizate pentru anul 2019,  potrivit unui comunicat de presă, Uniunea Scriitorilor a stabilit:

* Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat criticului Dan Cristea

* Premiul Special - Mircea Mihăieş, "O noapte cu Molly Bloom", Editura Polirom

(w640) mircea mih

* Premiul pentru Cartea de Poezie - Ioan Moldovan, "Multe ar mai fi de spus", Editura Cartea Românească

* Premiul pentru Cartea de Critică, Eseu şi Istorie literară - Daniel Cristea-Enache, "Linia de contur", Editura Spandugino

* Premiul pentru Cartea de Debut - Cosmin Andrei Tudor, "Ochilor verzi", Editura Cartea Românească

* Premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret - Liviu Capşa, "Animale-fantezii adunate-n poezii", Editura Neuma

* Premiul pentru Cartea de Traduceri - Marius Tabacu, pentru traducerea din limba maghiară a volumelor I-III din "Trilogia transilvană" de Miklos Banffy, Editura Institutului Cultural Român.

Comisia pentru minorităţi, compusă din Marko Bela (preşedinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karacsonyi Zsolt (membri), a acordat premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 pentru cărţi în limbile minorităţilor naţionale:

* În limba maghiară: Hajdu Farkas-Zoltan, "Csonkamagyar (Ciuntiţii)", roman, Editura Bookart

* Premiul de Debut pentru o Carte în limba maghiară: Borcsa Imola, "Magnebehat (Magnebeşase)", nuvele, Editura Erdelyi Hirado, Cluj-Napoca

* În limba ucraineană: Mihailo Voloşciuc, "Duşi mojei oberih (Pavăza sufletului meu)", poezii, Editura R.C.R. Editorial.

Premiul pentru Cartea de Proză şi Premiul pentru Cartea de Teatru nu s-au acordat. Autorii care au obţinut Premiul Naţional pentru Literatură nu mai sunt nominalizaţi la Premiile USR.

Totodată, juriul pentru decernarea premiilor Asociaţiei Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare (A.R.I.E.L.) pe anul 2019, alcătuit din Nicolae Manolescu (preşedinte), Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu (membri), a stabilit următoarele:

* Cartea anului - Vasile Igna, "Periscop", Editura Cartea Românească

* Revista anului - "Mişcarea literară", Bistriţa

* Editura anului - Editura Junimea, Iaşi.

Surse foto: Librariaonline, Festlit, Dilema veche, Republica

Un articol de Irninis Miricioiu

TVR +
Canalul TVR YouTube