loader
Foto

"Un diplomat la curţile dorului". In memoriam Dorli Blaga

Vineri, 19 noiembrie, de la 15.00, TVR3 v-a propus să revedeți un documentar despre Lucian Blaga.

 

TVR3 marchează trecerea în eternitate a Anei Dorica Blaga – cunoscută sub numele de Dorli Blaga - fiica marelui scriitor, academician si diplomat Lucian Blaga, prin difuzarea In memoriam, în 19 noiembrie de la ora 15.00, a documentarului ”Un diplomat la curțile dorului” realizat de Camelia Csiki și produs de Lidia Voicu.

Filmul aduce în prim-plan informații mai puțin cunoscute din existența lui Lucian Blaga, ministru plenipotențiar la Lisabona în vremea lui Carol al II-lea.

În exclusivitate, în documentarul difuzat de TVR3 vom putea vedea fotografii realizate chiar de marele poet dar şi de soţia acestuia în Portugalia, în 1939, și vom afla despre documente din arhiva Ministerului de Externe al României şi cea a Ministerului de Externe al Portugaliei.

Ana Dorica Blaga – Dorli Blaga – s-a născut în 2 mai 1930 la Berna, în Elveția, unde tatăl său era atașat de presă la Legația Română.

A fost împuternicită să administreze opera acestuia, iar experiența ca fiică a importantului om de cultură a determinat-o să scrie volumul de memorii ”Tatăl meu, Lucian Blaga”.

Filmul mai cuprinde mărturia fiicei lui Lucian Blaga şi a Micaelei Ghiţescu, celebra traducătoare româncă de portugheză. Şi tot în documentar, descoperim poveşti despre Nobelul pe care trebuia să-l câştige marele filozof și despre viaţa dictatorului portughez António de Oliveira Salazar.

Credit foto: cutiacuvechituri.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...