loader
Foto

Galerie foto

Salvador Dali - Persistența Memoriei, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Iată subiectele ediției 2638:

SALVADOR DALI – PERSISTENȚA MEMORIEI

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziţie ce introducea fantasmele suprarealismului în America. Autorul său,  Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la  Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale şi separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internaţional. Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic!”


ALBERT EINSTEN (episodul 2/2)

Teoriile lui Einstein au fost greu de înțeles, utilizând concepte abstracte și aducând o noutate în gândirea științifică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unește mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915), ce extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Einstein ne-a ajutat să înțelegem tainele universului, lăsând omenirii peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

(w882) teleencicl

CONSTRUCTORII DE CASTELE (episodul 15/15) (Premieră)

Construit pe ruinele unui vechi fort roman, castelul Cardiff, printre cele mai frumoase din Țara Galilor, a aparținut mai multor familii aristocrate, până când în 1766, a intrat, printr-o căsătorie, în posesia familiei Bute. În 1860, bogatul marchiz John Patrick Crichton-Stuart a decis să restaureze castelul, solicitând ajutorul genialului arhitect William Burges.

(w882) teleencicl

INSECTELE (episodul 5/5) (Premieră)

Pentru binele coloniei, furnicile obișnuiesc să practice sclavia și atacă alte mușuroaie, cărora le fură ponta. Însă, deși foarte evoluate, nu furnicile au descoperit avantajele vieții în societate, ci termitele, cu milioane de ani în urmă. Locuințele lor – termitierele –  permit reglarea temperaturii, ventilației și umidității necesare pentru cultivarea ciupercilor. Albinele, în schimb, își construiesc adăposturi de formă hexagonală, pentru o mai bună utilizare a spațiului! La fel și viespile!

(w882) teleencicl

Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 1 Decembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 1:35.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...