loader

Salvador Dali - Persistența Memoriei, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

RECOMANDARI

Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Iată subiectele ediției 2638:

SALVADOR DALI – PERSISTENȚA MEMORIEI

Tabloul Persistența Memoriei a fost prezentat la galeria Julien Levy din New York, în 1932, într-o expoziţie ce introducea fantasmele suprarealismului în America. Autorul său,  Salvador Dalí (născut în 2 mai 1904, la  Figueres, în familia unui notar cu vederi anticlericale şi separatiste) aspira la gloria transatlantică și avea să ajungă curând un veritabil superstar internaţional. Despre el, părintele psihanalizei, Sigmund Freud, declara fascinat, în 1938: „N-am văzut niciodată un prototip de spaniol atât de perfect. Ce fanatic!”


ALBERT EINSTEN (episodul 2/2)

Teoriile lui Einstein au fost greu de înțeles, utilizând concepte abstracte și aducând o noutate în gândirea științifică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unește mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915), ce extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Einstein ne-a ajutat să înțelegem tainele universului, lăsând omenirii peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

 

CONSTRUCTORII DE CASTELE (episodul 15/15) (Premieră)

Construit pe ruinele unui vechi fort roman, castelul Cardiff, printre cele mai frumoase din Țara Galilor, a aparținut mai multor familii aristocrate, până când în 1766, a intrat, printr-o căsătorie, în posesia familiei Bute. În 1860, bogatul marchiz John Patrick Crichton-Stuart a decis să restaureze castelul, solicitând ajutorul genialului arhitect William Burges.

 

INSECTELE (episodul 5/5) (Premieră)

Pentru binele coloniei, furnicile obișnuiesc să practice sclavia și atacă alte mușuroaie, cărora le fură ponta. Însă, deși foarte evoluate, nu furnicile au descoperit avantajele vieții în societate, ci termitele, cu milioane de ani în urmă. Locuințele lor – termitierele –  permit reglarea temperaturii, ventilației și umidității necesare pentru cultivarea ciupercilor. Albinele, în schimb, își construiesc adăposturi de formă hexagonală, pentru o mai bună utilizare a spațiului! La fel și viespile!

 

Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 1 Decembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 1:35.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 
Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Simona Halep a sosit la Iași, unde va evolua miercuri într-un meci demonstrativ special, organizat în cadrul turneului Concord Iași Open. ...

Cum ajung victimele violenței să se ferească de brățările electronice, deși dispozitivele le-ar putea salva viața

„Haideți, doamnă, că dacă voiam să îi zbor creierii, îi zburam cu brățară cu tot”, i-a replicat un agresor unei judecătoare, nemulțumit că fosta ...

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Dacă în 4 iulie, TVR INFO vă dădea întâlnire pentru a urmări primele două episoade ale documentarului „Între cer şi mare”, vineri, 11 iulie, vor ...