loader
Foto

“Teleenciclopedia”: incursiune în artă, istorie și natură | VIDEO

Van Gogh, bătălia de la Verdun, castelul Tregrug din sudul Țării Galilor și lumea insectelor sunt subiectele ce vă așteaptă sâmbătă, 9 noiembrie, ora 19.00, la TVR 1 și TVR 1 HD.

 

VINCENT VAN GOGH

Convins că floarea ce-și întoarce mereu fața spre Soare îi era predestinată, pictorul olandez Vincent Van Gogh și-a legat pentru totdeauna numele de strălucirea ei.

Din nefericire, a avut o viață zbuciumată căreia i-a pus chiar el capăt la 37 de ani, iar în cei zece ani de creație artistică nu a reușit să vândă decât o singură pictură. În prezent, tablourile sale sunt printre cele mai apreciate din lume, fiind evaluate la zeci de milioane de dolari.

(w882)

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.5/5)

Bătălia de Verdun se încheie oficial la 18 decembrie 1916, odată cu primele ninsori, mai exact după 303 zile de la bombardamentul nimicitor declanșat la 21 februarie, în același an. Totuși, luptele continuă încă opt luni în Bois des Caures şi pe Dealul Mortului; iar, până la finalul războiului vor mai trece doi ani. Bilanţul celei mai lungi bătălii din Primul Război Mondial: 40 de milioane de victime (dintre care 10 milioane – soldați).

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.12)

Spre deosebire de Winchester și Windsor, castelul Tregrug din sudul Țării Galilor (astăzi, o ruină) se află în afara drumurilor circulate. Deși era dotat cu o poartă uriașă, turnuri impunătoare și o incintă foarte largă, nu avea scop militar, ci oferea lorzilor pasionați de vânătoare confortul și lux. Finisajele, instalațiile sanitare, camerele cu șemineuri și ferestre din sticlă stau mărturie. Misteriosul castel e menționat și într-o vestită legendă cu Sir Gawain.

(w882)

INSECTE (ep.2/5)

Pentru a supraviețui, unele insecte au dezvoltat înfățișări și tactici de vânătoare sau apărare greu de imaginat. Larva leului furnicilor (ordinul Myrmeleontidae) și-a câștigat numele și faima datorită vicleniei și strategiei aproape perfecte. În funcție de stadiul de dezvoltare, indivizii au aspecte și comportamente diferite – cum este și cazul larvei țânțarului comun (Culex pipiens), care nu seamănă deloc cu părinții!

***

Puteți urmări emisiunea în reluare duminică, 10 noiembrie, la TVR 1 și TVR 1 HD, la ora 1.30.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.