loader
Foto

Sergiu Nicolaescu este "Mircea", la TVR1 | VIDEO

Dacă e sâmbătă, la  #TVR1 ​ e blockbuster românesc! Pe 20 februarie, de la ora 21.10, am urmărit filmul istoric "Mircea".

 

Filmul prezintă câteva momente semnificative dinspre sfârşitul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnitorul Ţării Româneşti: pregătirea luptei cu oastea otomană condusă de sultanul Mehmed I Celebi, intrigile boierilor care doreau să închine ţara puterilor străine şi îndrumarea educaţiei nepotului preferat al domnitorului, Vlad.

Regia: Sergiu Nicolaescu; Cu: Sergiu Nicolaescu, Şerban Ionescu, Adrian Pintea, Vlad Nemeş, Silviu Stănculescu, Ion Besoiu, Ion Riţiu.

Sergiu Nicolaescu, regizorul şi protagonistul acestui film, este cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România – conform statisticilor din 2013).

Mircea a fost ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu realizat sub regimul comunist, în 1989, lansat cu numai o lună înainte de Revoluţie. Lansarea filmului a avut loc cu mai multe luni întârziere, deoarece soţii Ceauşescu doreau ca filmul să sufere anumite modificări. În timpul Revoluţiei din decembrie, regizorul Nicolaescu a intrat în biroul lui Nicolae Ceaușescu din sediul CC-ului unde a găsit decupajul regizoral al filmului său cu observații, precum și o scrisoare a scriitorului Titus Popovici către Ceaușescu în care scenaristul explica diferențele între scenariul lui și filmul realizat.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Prim-Plan Obiectiv”: Antreprenoriatul cultural | VIDEO

Miercuri, 15 mai, de la ora 16:00, în direct, la TVR Craiova, am discutat despre antreprenoriatul cultural cu conf.univ. dr. Silvia Puiu.

„După 40 de zile”, o dramă românească despre „lupta” care sfidează trecerea timpului, la TVR 2 și TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, poate fi urmărită la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu muzicianul Laurențiu Constantin (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan ...