loader
Foto

Galerie foto

Cea mai râvnită colecţie de motociclete - expusă la „Dosar România” | VIDEO

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 21.00,  la „Dosar România”, am aflat povestea celei mai mari colecţii de motociclete din România.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cea mai mare colecţie de motociclete din România, unica din Europa de Est, se află într-un sat din Suceava, la Horodnic de Jos şi îi aparţine lui Alexandru Şcheul, un bucovinean dedicat trup şi suflet pasiunii sale din copilărie, motocicletele.

(w882)

Alexandru Şcheul a reuşit, după 15 ani de muncă, să deschidă o expoziţie care îi face pe mulţi dintre pasionaţii de motoare, la vizitarea acesteia, să înghită în sec. Expo Moto Bucovina a devenit una dintre cele mai râvnite colecţii de motociclete din Europa, clasandu-se pe locul 3.

(w882)

În colecţie sunt peste 115 motociclete, fabricate în fostul bloc comunist, dar nu numai. Fiind pasionat de mecanică, Alexandru Şcheul şi-a recondiţionat singur, în primii 10 ani, toate motocicletele, iar acestea au devenit,  în timp, bijuterii pe două roţi! Toate sunt în stare de bună funcţionare. Cele câteva mormane de fier de altădată redau acum strălucirea de odinioară şi emoţia copleşitoare a celor care vin să le vadă.

(w882)

Fără îndoială, motocicleta noastră naţională poate fi considerată Mobra. Cunoscuta motocicletă românească a fost lansată în 1971 şi a rezistat până în 1994, când ultimul exemplar  a ieşit de pe uşa fabricii la fel ca predecesoarele, motoretele Carpaţi. Ambele  se asamblau în aceeaşi uzină “6 martie” Tohan din Zărneşti, Braşov.

(w882)

Toate motocicletele recondiţionate de Alexandru Şcheul arată ca noi. Şi fiecare are cel puţin câte o poveste. De multe ori, colecţionarul a fost nevoit să cumpere trei motociclete vechi pentru a face una singură. Astfel, unele dintre motocicletele expoziţiei au chiar trei poveşti de viaţă.

(w882)

Multe dintre motocicletele româneşti din colecţia lui Alexandru Şcheul poartă amprenta vieţii trăite de români sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu şi a partidului comunist, partid care punea pe ultimul loc bunăstarea cetăţenilor săi. Din acea perioadă păstrăm şi amintirea că românii economiseau benzina ani la rând şi păstrau canistrele pe balcon pentru a putea călători prin ţară.

Realizator - Maria Cristina Ţilică

Producător - Răzvan Butaru

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...