Nicușor Dan (independent) este noul președinte al României, reușind să obțină, în 18 mai, 53,6 la sută din voturi, adică peste 6,1 milioane de sufragii, în timp ce contracandidatul său, George Simion (AUR) a adunat 5,3 milioane de voturi (46,4 la sută), în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Harta țării arată astfel, după numărarea tuturor voturilor:
Sursă date: AEP
În diaspora, Nicușor Dan a obținut 44,14 la sută din voturi (720.996), în timp ce George Simion a adunat 55,86% din voturile exprimate (912.553 voturi).
Simion și-a recunoscut, azi-noapte, înfrângerea: „Am fost singuri împotriva tuturor. Sunt mândru de voi și îl felicit pe contracandidatul meu pentru că a câștigat”. Candidatul AUR a mai spus și că „mergem până la capăt, chiar dacă este greu să simțim acest gust amar al înfrângerii”.
„Rusia, nu uita, România nu-i a ta”, au scandat azi-noapte susținătorii lui Nicușor Dan, adunați lângă sediul său de campanie de lângă Cișmigiu.
„A fost o mobilizare fără precedent și, de aceea, victoria este a fiecăruia dintre voi. A fiecărui român care a ieșit la vot, și-a făcut vocea auzită și a luptat astfel pentru ceea ce crede, pentru țara pe care o vrea și în care își dorește să trăiască. De mâine, începem reconstrucția României, o Românie unită, onestă, bazată pe respect față de lege și de toți oamenii”, a transmis președintele ales al României.
Citiți pe site-ul tvrinfo.ro cele mai noi știri despre turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025.
UPDATE 0ra 21.00: Nicușor Dan, candidat independent la președinția României, ar fi câștigat cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur al alegerilor, conducând cu aproximativ 10 procente în fața lui George Simion (AUR), în preferințele electoratului, potrivit primelor exit-poll-uri. Aceste date nu conțin voturile din diaspora. Ambii prezidențiabili și-au proclamat victoria, în discursurile de după închiderea urnelor.
Potrivit exit-poll-ului CURS, Nicușor Dan ar fi obținut 54,1 la sută dintre voturile românilor, în timp ce George Simion ar fi obținut 45,9 la sută, în timp ce sondajul INSCOP arată 56 la sută dintre voturi pentru Nicușor Dan și 44 la sută pentru George Simion. Aceste estimări nu conțin voturile din diaspora.
11.641.791 au participat la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, reprezentând un procent de 64,72 la sută.
Urmăriți live numărătoarea voturilor pe site-ul Autorității Electorale Permanente, aici.
„Cred că românii au ales o schimbare care unește, o schimbare înțeleaptă. În alegerile de azi a câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României, funcționalizarea instituțiilor statului, reducerea corupției, un mediu economic prosper, o comunitate care vrea o societate a dialogului și nu una a urii.
Există o comunitate care a pierdut alegerile, care pe bună dreptate e revoltată de modul în care s-a făcut politică în România și crede că soluția este revoluția. E obligația noastră să-i convingem că soluția este reforma justiției și a administrației pentru ca România să meargă înainte”, a declarat Nicușor Dan, la închiderea urnelor de vot”, a declarat Nicușor Dan.
Și George Simion a susținut că a câștigat alegerile, transmițându-le oamenilor că „suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român. (...) Este victoria poporului român, umilit, furat și mințit de atâtea ori, până acum. Este victoria unui om care trebuia să fie președintele României, este victoria lui Călin Georgescu”.
Sondaj INSCOP: Nicușor Dan 56%, George Simion 44%. Rezultate estimate doar pentru voturile din țară
_____
Românii și-au ales, duminică, 18 mai, președintele, după una dintre cele mai tensionate campanii electorale din România postdecembristă. În urma primului tur de scrutin, unde prezența a fost de 53,21 la sută, candidații George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent) le-au cerut votul românilor pentru următorii cinci ani. În 18 mai, alegem între democrație și revenirea la un regim închis, sunt de părere politologii Oana Băluță și Daniel Șandru, în dialogul cu tvr.ro.
Cei doi profesori universitari atrag atenția, în interviurile oferite tvr.ro, că este nevoie de responsabilitate și sunt de părere că anularea votului sau absenteismul nu sunt de dorit în actualul context social, politic și economic.
Rămâneți la curent cu cele mai recente știri despre alegerile prezidențiale din România, pe site-ul tvrinfo.ro, aici.
Pentru Daniel Șandru, prof. univ. dr. în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, alegerile pentru președintele României din 18 mai reprezintă „o alegere între lumină și întuneric, între democrație și revenirea la un regim închis, autoritar sau chiar totalitar.
E vorba de pericol, de un pericol real, palpabil, care se simte în atmosferă, care se vede dincolo de rețelele sociale atunci când cobori în stradă, care circulă în gândurile oamenilor, în raportările dihotomice dintre „noi” versus „ei”, o lipsă o totală de coeziune socială sau o aruncare în aer a ceea ce am crezut că înseamnă coeziunea socială, o lipsă totală de încredere în instituțiile statului, cumva și neresponsabilitatea celor care le conduc sau le-au condus pe parcursul acestor 35 de ani de democratizare postcomunistă și, ca atare, în acest cadru cu totul special, așa cum spuneam, votul e dincolo de opțiune individuală, pe care fiecare o avem și trebuie să exercităm în mod liber, e o opțiune societală, de opțiunea societății românești de la început de secol XXI, între a merge pe calea pentru care generații întregi s-au sacrificat, cea pro-europeană, cea occidentală și, pe de altă parte, revenirea într-un trecut absolutamente monstruos. Cred că fiecare dintre noi, cei care suntem interesați dincolo de scara individuală, de ce se întâmplă cu societatea noastră, are conștiința acestui fapt”.
Oana Băluță, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Științe Politice, din cadrul SNSPA, atrage atenția că suntem „într-un moment crucial, în care putem să alegem democrația - cea șubredă și vulnerabilă sau regimul hibrid, cum este el în prezent în România și, mai departe, să ajungem să înțelegem cauzele de-democratizării și să le adresăm - sau putem alege dacă vrem să trăim într-un regim iliberal, pentru că falia este între democrație și nedemocrație sau regim iliberal, cu potențial de autoritarism, cu potențial de adâncire a valorilor extremismului de dreapta”.
Duminică, ne alegem viitorul
Anularea votului sau absenteismul pot fi o opțiune pentru acei români care sunt nemulțumiți de oferta electorală, însă „acest tip de alegere este, de fapt, una care cred că nu înțelege pericolul extremismului pe care îl trăim în prezent și cu date factuale. Când mergi să votezi, cred că este o eroare să ai această așteptare de a te identifica în totalitate cu unul dintre candidați”, explică politologa Oana Băluță.
Între cei doi prezidențiabili rămași în cursa pentru Cotroceni, diferențele sunt semnificative, continuă și politologul Daniel Șandru, iar a merge la vot reprezintă alegerea unui viitor.
„Pot înțelege indignarea, pot înțelege frustrarea, dar nu pot înțelege să spui că nu ai ce alege, pentru că alegi propriul tău viitor și, repet, viitorul acestei societăți. E un viitor care merge pe un curs pentru care au luptat atâția oameni, sau un viitor care se prăbușește într-un trecut al fricii, într-un trecut al terorii, al abuzurilor, într-un trecut care oricum ne bântuie, pentru că nu am avut capacitatea, în plan social, să înțelegem și să-l asumăm ca atare. Nu cred, prin urmare, că e o poziționare onestă, nici în raport cu sine, pentru cel care face acest lucru, nici în raport cu societatea.
Nu trăim sau nu putem trăi individual. Știm că suntem ființe sociale și, atunci, fiecare dintre noi este responsabil pentru modul în care va va evolua România din 18 mai încolo. Asta înseamnă complicitate la prăbușirea societății românești. O astfel de atitudine înseamnă complicitate cu răul, care este evident în momentul de față, este prezent în toate straturile sociale, înseamnă efectiv - și o spun cu deplină responsabilitate - să nu mai dai nicio șansă României, să nu-ți mai dai nicio șansă ție, copiilor și familiei tale, ceea ce este extrem de periculos”, conchide Daniel Șandru.
Apeluri din mediul cultural și universitar pentru a merge la vot
Apeluri pentru exercitarea dreptului la vot au făcut numeroase instituții de cultură și educație din România. Astfel, Universitatea din București a lansat un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, peste 170 de cadre didactice semnând o scrisoare deschisă alături de doi vicepreședinți ai Academiei Române - Marius Andruh și Mircea Dumitru. Academia Românăa publicat, în decembrie 2024, un apel pentru apărarea democrației și a valorilor europene. Și scriitorul Mircea Cărtărescu a făcut un apel pentru ca oamenii să iasă la vot, în sprijinul valorilor europene. Apeluri pentru o Românie europeană au lansat și scriitorii Radu Vancu și Andrei Pleșu și profesorii Cristian Preda și Corneliu Bjola.
De asemenea, Bisericile vorbitoare de limbă maghiară din Transilvania au lansat un apel pentru un vot pentru democrație, ca și Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER) - un vot pentru memorie, libertate și demnitate.
Și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a lansat un apel pentru o memorie publică rezilientă și responsabilă, citând celebra poezie scrisă de pastorul luteran german Gustav Emil Martin Niemöller: „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea”.
Sursă foto main: Shutterstock