loader
Foto

”Țara Vinului”, un ghid prețios al viniviticultorilor

RECOMANDARI

Circuitul european ”Drumul vinului” se continuă cu ”Țara Vinului”, asociație creată în Transilvania, în județul Alba, în 2007, în sprijinul turismului viniviticol.

 

Ea susține micii podgoreni și promovează turismul viniviticol în zona unde clima, solul, poziția geografică oferă condiții perfecte de creștere a viței de vie. În vizitele prin micile podgorii, președintele asociației prezintă fiecare cramă, ca un adevărat ghid, bun cunoscător al viniviticultorilor.

***

În Aiud o familie deține 10 ha cu viță de vie, o cramă în subsolul unei clădiri vechi, cu o sală de degustare, având și un hostel la 3 km, la marginea orașului, unde desface o parte din vinuri.

Participă: Andras Emil Milan - podgorean, Aiud , jud. Alba

Ovidiu Negrea Oprean - președinte Asociația Țara Vinului, Alba

***

Tot în Alba, un alt podgorean cu 5 ha cu viță de vie produce vinuri în baricuri pentru maturare, soiuri pure, mai puțin cupaje, pe care le comercializează cu ajutorul asociației .

Participă: Vass Attila - podgorean, com. Ciumbrud, Alba

***

Lângă Sebeș, în fosta cramă a I.A.S-ului, o familie a făcut modernizări cu tancuri din fibră de sticlă și inox. Podgoria lor se întinde pe 10 ha, strugurii sunt culeși manual, procesul de vinificație e supravegheat permanent; se trag la sticle 50.000 de litri, restul vinului rămâne în butoaie și se vinde direct din cramă sau în mica pensiune pe care familia o deține.

Participă: Horațiu Lazăr - viniviticultor, com. Gârbova, Sebeș, Alba

***

Drumul prin acest ținut de o frumusețe rară se încheie la un fermier care deține doar 3 ha, dar el produce vinuri ecologice, după reguli stricte de creștere și procesare a strugurilor. Crama pe care o deține are o terasă unde turiștii pot degusta licorile cu culori diferite și arome fine din pocale speciale.

Participă: Costel Corodean - podgorean , com. Cricău, jud. Alba

Ovidiu Negrea Oprean - președinte Asociația Țara Vinului, Alba, ghidul nostru .

***

Eficientizarea economică e strâns legată de digitalizare

În Lunca Oltului, în Țara Bârsei, familia Nan administrează 290 ha, cultivând soia, rapiță, porumb, cereale păioase, sfeclă de zahăr și ceva cartofi. Cele două fete ale fermierului au două drone cu care fac tratamente - pulverizarea pesticidelor, a îngrășămintelor și a fertilizanților. Cu dronele scanează terenurile și pulverizează doar cantitatea de lichid adecvată, deci realizează uniformitate în stropire, dar reduce și forța de muncă necesară. Fiind calificate profesional, cele două fete pot asigura servicii pentru tratamente și altor fermieri. Au devenit specialiste în urma absolvirii cursurilor pentru digitalizarea agriculturii cu tehnologii și solutii IT pentru ferme de la C. F. R.

Participă: Adam Nan - fermier, com. Feldioara , jud. Brasov

Gabriela Cornelia Nan - tânăr fermier

***

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Ediția emisiunii ”Ferma” se difuzează duminică, 9 februarie, de la ora 9, la TVR 2.

Informații oferite de echipa emisiunii Ferma.

Foto: Shutterstock/ Colaborator foto - idea _Photo

 

 
Să celebrăm teatrul românesc împreună! Gala Premiilor UNITER se vede live la TVR

Luni, 26 mai, de la ora 18.15 urmărim în direct Gala UNITER 2025 la TVR 1 şi TVR Cultural. Publicul își poate vota favoriții până în ziua ...

Cum trăiește Dana Iancu vremea: „Nu e doar muncă, e o recunoștință pentru visul împlinit”

Dana Iancu a făcut pasul de la lumea antreprenoriatului către luminile studioului TV nu din ambiție, ci dintr-o nevoie profundă de a se reconecta ...

Importanța analizelor medicale periodice pentru un stil de viață sănătos | VIDEO

Prevenția joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung, iar efectuarea regulată a analizelor medicale reprezintă o componentă ...