loader

„Rețeaua de idoli”. În culisele Revoluției Române, alături de Ion Caramitru

RECOMANDARI

Duminică, 22 decembrie, Irina Păcurariu a avut un invitat special la „Reţeaua de idoli”: actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

 

Au trecut trei decenii de la Revoluția Română care a dus la căderea comunismului. Despre ce s-a întâmplat în acele zile, dar şi despre lucruri care nu trebuie uitate vorbeşte omul care anunţa în urmă cu 30 de ani: „Fraţilor, am învins!".

Pe 22 decembrie, România comemorează 30 de ani de la Revoluţia care a dus la căderea comunismului. În acele zile, mulți dintre români aflau de la televizor, de la scriitorul Mircea Dinescu şi actorul Ion Caramitru, alături de alți revoluţionari, că dictatorul Nicole Ceauşescu a fugit. "Fraţilor, am învins", strigau revoluţionarii aflaţi în Studioul 4 al Televiziunii Române Libere.

Duminică, 22 decembrie 2019, de la ora 18:00, la TVR 2 și TVR 2 HD, Ion Caramitru a fost invitatul emisiunii „Reţeaua de idoli” pentru a rememora firul evenimentelor derulate în Studioul 4 al TVR. Ediția poate fi urmărită pe TVR+.

„În decembrie 1989, Ion Caramitru era de 25 de ani actor la Teatrul Bulandra. La televizor fusese interzis de Elena Ceauşescu pentru felul cum recitase „Glossa”. Ziua de 21 decembrie l-a prins între Cluj şi Bucureşti, pe drum pentru o întâlnire cu studenţii cărora urma să le vorbească despre Eminescu. Pentru că Timişoara dăduse semnalul începerii Revoluţiei toate activităţile din universităţi au fost interzise, aşa că s-a întors cu ultimul avion civil care a mai zburat pe curse interne la Bucureşti. Actorul s-a întors în Capitală pe 22 decembrie, puţin după fuga lui Nicolae Ceauşescu. Zilele Revoluţiei l-au purtat mai târziu de la TVR la Palatul Regal şi apoi din Piaţa Romană până la C.C. Si a devenit unul dintre chipurile căderii comunismului în Romania”, spune Irina Păcurariu.

(w882)

„Mircea, te prezint și tu scrii, arăți, arăți că lucrezi la un apel!” - acestea au fost cuvintele lui Ion Caramitru, rostite în Studioul 4 al Televiziunii Române, în ziua 22 decembrie 1989 și care au  stârnit multe scenarii și comentarii. Atunci, revoluționarilor aflaţi în studio li se spusese că nu poate începe emisia, pentru că nu e curent. Ei pregăteau momentul în care să intre în direct și să anunțe victoria Revoluţiei Române. Înregistrarea arătă, de fapt, cum Ion Caramitru stabilea cu Mircea Dinescu ce să anunțe pe post. Cuvintele au devenit celebre odată cu filmul lui Mihai Tatulici, „Revoluția română în direct”.

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...