loader
Foto

Programe speciale de Paşte la TVR 3

Ca în fiecare an, de sărbători, la TVR 3 e cântec, joc şi voie bună

 

În perioada Paştelui, în grila TVR 3 sunt programate transmisiuni directe, emisiuni care vorbesc despre tradiţiile şi obiceiurile românilor de Paşti, precum şi spectacole folclorice care vor asigura voia bună în casele românilor. Tot de Paşti, românii arată că sunt alături de cei în nevoie, prin spectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil pentru copiii cu autism, organizat de TVR Timişoara cu sprijinul Filarmonicii din Timişoara. Alături de acestea, amatorii de teatru vor putea urmări câteva piese celebre ale dramaturgiei internaţionale.

În Vinerea Mare, de la ora 18.00, TVR 3 difuzează documentarul Pelerin prin Ţara Sfântă, un film realizat la Ierusalim de o echipă a Studioului teritorial Iaşi.

Pe 4 mai, la ora 11.00, românii sunt invitaţi să pregătească masa de Paşti... Ca la mama acasă. Frigărui, cotlete, friptură, borş şi alte reţete pe bază de carne de miel au şi multe secrete. Cum se macerează, cum se „descântă” şi cum ajung coastele de miel un adevărat festin culinar aflăm sâmbătă, de la maestrul Gigi Fedeleş. De la Studioul teritorial Iaşi vine reţeta de coaste de miel cu cartofi afumaţi, în timp ce la Cluj se găteşte mâncare tradiţională din Transilvania: berbecuţ cu mămăligă, sos de vin şi spanac.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, Studioul teritorial Craiova ne anunţă că de Paşti Cântă Gorjul toată ţara, într-un Concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Doina Gorjului”.

Cei care aleg să petreacă noaptea de Înviere cu TVR 3 vor putea urmări, de la ora 23.10, în direct de la Miercurea Ciuc, slujba oficiată de ÎPS Ioan Selejean, Arhiepiscop al Harghitei şi Covasnei, transmisă de Studioul teritorial Cluj. Creştinii ortodocşi vor trăi bucuria şi înălţarea sufletească pe care le produce praznicul Învierii. Vor putea asculta, afară, citirea Evangheliei Învierii (Matei XXVIII, 1-16), vor cânta împreună: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând ", vor asculta stihurile Paştilor, iar apoi, în biserică, slujba Utreniei şi Liturghia.

În prima zi de Paşte, TVR 3 va prelua, de la TVR Craiova, ediţia specială a emisiunii Spirit şi credinţă, realizată la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara, începând cu ora 9.00. Obiceiurile culinare ale ortodocşilor transilvăneni sunt prezentate într-o ediţie de sărbătoare Gustă Transilvania, realizată de Studioul teritorial Cluj, de la 10.30. De la ora 13.30 începe o altă ediţie specială: Vine Cluju' pe la noi!, un program de dedicaţii muzicale adresat iubitorilor de muzică populară, iar de la ora 18.00 este programată Întrecerea vedetelor, realizată de Studioul teritorial Iaşi, unde interpreţi de folclor din Botoşani, Suceava şi Bacău se întrec în cântec, dans şi... pregătit bucatele de Paşti.

Seara se încheie cu spectacolul Lumina în muzică şi imagini, un concert caritabil, înregistrat în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi difuzat la TVR 3 de la ora 21.00 (concertul va fi preluat şi de TVR Internaţional, a doua zi de Paşti, de la ora 19.00). Spectacolul este organizat împreună cu Fundaţia „Pentru Voi”, în cadrul Lunii de Conştientizare a Autismului şi este oferit de artiştii Filarmonicii „Banatul” Timişoara. Concertul este dirijat de maestrul Radu Popa şi cuprinde lucrări integrale şi fragmente din creaţiile unor compozitori precum Aram Haciaturian, Enio Morricone, Gioacchino Rossini, Johann Strauss, Johannes Brahms, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi etc. Dite Dinesz, coordonator TVR Timişoara, declară: „În timpul concertului vom proiecta imagini, alese cu grijă şi în acord cu ideea concertului. Îi aşteptăm pe telespectatori cu drag şi cu o promisiune, că lumina din imagini şi muzică îi va aduce mai aproape de marea sărbătoare a Învierii.”

Telespectatorii TVR 3 vor vedea, luni, cum se petrece Paştele în Moldova. De la ora 8.55, Studioul TVR Iaşi prezintă Viaţa la ţarăDe Paşte, la sat, o ediţie despre pregătirile pentru masa de sărbătoare cu un pionier al specificului tradiţional în carmangeria botoşăneană, dar şi despre pască, ouă încondeiate şi Săptămâna Luminată, acasă la bucovinenii din nordul Sucevei.

De la 10.20, TVR 3 difuzează spectacolul folcloric Dorul Basarabiei, în care îi putem asculta pe Ion Paladi, Sofia Vicoveanca, Nicolae şi Isidor Glib, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Lidia Bejenaru, Nicu Mâţă, Cristian Botgros, Nicuşor Iordan, Viorica Macovei, Angelica Flutur şi Orchestra Naţională „Lăutarii” din Chişinău dirijată de Nicolae Botgros.

Muzica şi voia bună continuă luni cu o nouă ediţie specială Vine Cluju' pe la noi!, transmisă în direct din satul Copalnic Mănăstur de lângă Târgu Lăpuş.

La TVR 3, a doua zi de Paşte se încheie tot în ritmul muzicii: Cântec şi poveste (ora 22.00), cu Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, o ediţie spectacol, cu public, transmisă de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, unde îi vom revedea pe Margareta Clipa, Dana Dăncilă, Sorin Filip.

În mini-vacanţa de Paşti, din 1 mai pana pe 7 mai, telespectatorii TVR 3 se pot delecta cu piese de teatru, difuzate seara, de la ora 22.00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”!

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar ...