Patima iubirii - la TVR 3

TVR.RO | Vineri, 19 Februarie 2021
Sâmbătă, 20 februarie, de la ora 23.00, v-ați putut delecta cu un film italian de excepţie, o dramă ce are în palmares 3 premii David di Donatello şi o nominalizare la Palme d'Or – Festivalul de la Cannes 1981

Dramă. Italia, 1862. Fermecătorul căpitan Giorgio, ajuns cu detaşamentul într-un oraş din Piemont, o întâlneşte pe Clara, femeie căsătorită şi mamă a unui copil. Între cei doi se naşte o iubire puternică. La scurt timp, Giorgio este mutat într-o altă unitate militară. Aici o cunoaşte pe Fosca, nepoata comandantului, o femeie bolnăvicioasă şi neatrăgătoare, dar deosebit de sensibilă şi cultivată. Fosca se îndrăgosteşte de căpitan, ştiind că nu-i poate cere acestuia s-o iubească – dar patima este mai presus de raţiune.

Filmul are în palmares 3 premii David di Donatello şi o nominalizare la Palme d'Or – Festivalul de la Cannes 1981

Patima iubirii este bazat pe cartea Fosca, cel mai faimos roman al scriitorului Igino Ugo Tarchetti şi redă o atmosferă aproape balzaciană din secolul al XIX-lea. Este o poveste de dragoste nebunească dintre un bărbat și o femeie care, aparent, nu au nimic în comun decât nebunia pasiunii.

Subestimat și puțin cunoscut în Italia, filmul lui Scola a avut un mare succes în străinătate, în special în Franța și America, unde celebrul profesor Lawrence Venuti a tradus în engleză fomanul Fosca al scriiorului  Tarchetti, purtând titlul „Pasiunea”.

Filmul „Patima iubirii” a fost, la rândul său, sursă de inspiraţie pentru musicalul „Pasiunea” semnat de compozitorul Stephen Sondheim și scenaristul James Lapine, autorii celebrului West Side Story. Premiera spectacolului inspirat de acest film a avut loc pe Broadway în 1994 - şi a câștigat trofeul Tony Awards pentru cel mai bun muzical din acel an.

PATIMA IUBIRII (PASSIONE D'AMORE – Italia, Franţa, 1981)
Regia: Ettore Scola
Cu: Bernard Giraudeau, Valeria d'Obici, Laura Antonelli, Jean-Louis Trintignant
TVR +
Canalul TVR YouTube