loader
Foto

De Ziua Naţională a României, cinstim „Nemuritorii” | VIDEO

TVR 1 programează pe 1 Decembrie, de la 21.10, o cronică de istorie a neamului nostru transpusă cinematografic de Sergiu Nicolaescu într-un film cu o distribuție de excepție: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică şi mulţi alții.

 

De Ziua noastră naţională urmăriţi un film istoric ce ţine vie amintirea eroilor care au devenit adevărate repere în filmografia românească. Cu actori mari în distribuţie, urmărim în Nemuritorii momente ce au scris destinul unei naţiuni.

Considerat unul dintre cele mai bine cotate filme româneşti, „Nemuritorii” (1974) este filmul pe care regizorul Sergiu Nicolaescu îl dorea ca să deschidă o serie despre „13 nemuritori cu acel curaj și spirit de sacrificiu demne de a constitui un exemplu pentru alți”.

 

Cu o distribuţie excepţională - Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică și Gina Patrich - filmul de aventuri în regia lui Sergiu Nicolaescu rămâne o adevărată nestemată în istoria cinematografiei româneşti.

(w882)

Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul (1601), când un grup de viteji din fosta lui oaste rătăciți prin diferite orașe ale Europei hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite (Moldova, Țara Românească și Transilvania). Vitejii fac față diverselor obstacole ivite in cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât și de unguri sau de turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii.

(w882)

Filmul se află pe locul 11 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Sergiu Nicolaescu declara pe site-ul său personal a avut ideea realizării unei serii de filme despre „13 nemuritori” care să apară de-a lungul istoriei ori de câte ori era nevoie, „cu acel curaj și spirit de sacrificiu, demne de a constitui un exemplu pentru alții”. «Nemuritorii» urma să fie primul film din acea serie. Fiecare film urma să înceapă cu o scenă în care cei 13 eroi să apară lângă mormintele lor; ei urmau să stea în picioare lângă cruce. Filmele următoare i-ar fi prezentat pe eroi trecând prin diferite epoci până în ziua de astăzi. Ideea sa nu a fost agreată de cenzorii din cinematografia românească de atunci.

(w882)

Scenariul filmului Nemuritorii este o adaptare cinematografică realizată de Sergiu Nicolaescu a scenariului „După furtună” publicat în 1968 de Titus Popovici şi este primul film la care Nicolaescu este autorul exclusiv al scenariului. Filmul are următorul motto: „Acei înaintași de-ai noștri care au luptat și s-au jertfit pentru libertatea, independența și unirea țărilor române, vor rămâne de-a pururi în inimile noastre”.

În perioada filmărilor, regizorul a afirmat că filmul său va fi original prin faptul că „opune eroilor perfecți oameni mai apropiați de realitate, care să impresioneze spectatorul tot atât de mult ca și un erou exemplar. Istoria nu fabrică eroi pe bandă”.

Una dintre secvențele antologice ale filmului este cea în care oștenii rătăcitori stau îngropați până la gât în nisip, iar turcii pun caii să alerge printre ei. Regizorul a precizat că această metodă de ucidere a prizonierilor era practicată de cazaci și mongoli, el aplicând teoria după care „caii nu văd sub ei, dar aud bine și feresc obiectele zgomotoase”, cu mari riscuri, pe actori și pe cascadori. Pentru a nu fi călcați de cai, oștenii au fost puși să cânte în film celebra melodie a formaţiei Pheonix „Lasă, lasă, lasă că ne-ntoarcem noi acasă!”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: Miercuri, 08 Mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: Miercuri, 08 Mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.