loader
Foto

Misiunea de salvare a uneia dintre cele mai ciudate specii ale planetei: ornitorincul

RECOMANDARI

Are cioc de rață, coadă de castor, labe de vidră și... depune ouă, deși e mamifer. Ornitorincul, o creatură atât de bizară încât primii europeni au fost convinşi că e o păcăleală a naturii, devine protagonistul unei noi misiuni științifice în inima Australiei. Un documentar fascinant despre supraviețuire, cercetare și eforturile de conservare, în premieră la TVR 2, vineri, 18 iulie, de la ora 10.30.

 

Documentarul „Australia – enigmaticul ornitorinc" explorează viața unuia dintre cele mai neobișnuite mamifere din lume: ornitorincul şi ne invită într-o călătorie în inima unuia dintre cele mai vechi și unice ecosisteme ale planetei.

Acest animal emblematic al Australiei pare creat din piese disparate: are cioc moale de rață, coadă lată ca a castorului și labe palmate, asemenea unei vidre. Deși este mamifer, ornitorincul depune ouă, apoi își alăptează puii, o caracteristică rar întâlnită în regnul animal. Nu este de mirare că, la sosirea lor în Australia, primii europeni au fost complet derutaţi.

(w500) Doc 360 GE

După ce a fost vânat aproape până la dispariție pentru blana sa prețioasă, ornitorincul a fost protejat, iar populația sa a cunoscut o relativă revenire. Însă supraviețuirea sa rămâne incertă, fiind amenințat de incendii devastatoare, inundații tot mai frecvente și de pierderea habitatului natural, acaparat treptat de oameni.

Biologul Gilad Bino, pasionat de conservarea speciilor australiene, și colega sa Tanheal Bruch, conduc o misiune ambițioasă: să captureze cel puțin zece exemplare pentru a le reintroduce în Royal National Park, cel mai mare parc național al Australiei, din care au dispărut treptat, în urma schimbărilor climatice și a presiunii umane asupra ecosistemelor.

(w882) Doc 360 GE

Primii ornitorinci capturaţi sunt eliberați înapoi în Parcul Național Regal.

Cercetarea nu este una ușoară – ornitorincul are un stil de viață nocturn, trăiește în apele dulci și își sapă vizuina în maluri pentru a depune ouăle.

„Australia – enigmaticul ornitorinc" (Australie, l'énigmatique ornithorynque, Franţa-Germania, 2023), o lecție despre echilibrul fragil dintre natură și intervenția umană -  vineri, 18 iulie, ora 10.30, la TVR 2.

 

Credit foto : © Medienkontor / Lou Petho

 
David Popovici! Singapore! Nataţie! – superlative în exclusivitate la TVR Sport

Campionatele Mondiale de Nataţie de la Singapore continuă cu probele de înot şi sărituri în apă, unde România va fi reprezentată de şase ...

Turneul Unicredit Iași Open

Turneul Unicredit Iași Open

publicat: Vineri, 18 Iulie 2025

Sorana Cîrstea, Irina Begu și Jaqueline Cristian s-au calificat în sferturile turneului Unicredit Iași Open.

O mamă, un diagnostic și o luptă pentru toți ceilalți - o poveste impresionantă de viaţă la „Brilliant”

18 ani au fost necesari pentru a afla diagnosticul corect al bolii propriului copil! O viață întreagă de întrebări, suferință și căutări. Apoi, ...