Sâmbătă, 25 octombrie, de la ora 21.30, la TVR Internațional, Gabriela Dumbravă a prezentat laboratoarele științei de la Măgurele.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Când spui Măgurele te gândești automat la fizică. Și nici nu este de mirare dacă ținem cont de tradiția și rezultatele excepționale obținute aici.
Primul Institut de Fizică din România a fost fondat în Măgurele în 1949 și, la doar câțiva ani, au fost puse bazele Institutului de Fizică Atomică care avea să devină simbolul fizicii românești. În anii comunismului, aici s-a dezvoltat o adevărată platformă de cercetare în domeniul nuclear și al laserelor recunoscută pe plan mondial.
Perioada de tranziție a afectat domeniul, însă rezultatele obținute de fizicienii români au reușit să-i păstreze și să-i ducă mai departe renumele. În prezent, României i se confirmă încă o dată meritele prin proiectul european ELI-NP. Astfel, pe platforma de la Măgurele se construiesc cele mai puternice lasere din lume și un fascicul gamma mai performant decât oricare altul existent în prezent.
Provocarea cea mai interesantă pentru oamenii de știință este posibilitatea de a folosi laserele pentru accelerarea de particule, fie pentru cercetarea fundamentală, fie pentru cea practică. Astfel, la Măgurele se vor putea genera aplicații în domeniul medical pentru tratarea cancerului sau în domeniul industrial în scopul transofrmării deșeurilor radioactive în deșeuri inofensive. Exemplele pot fi multe și nebănuite, chiar și pentru oamenii de știință pentru că proiectul înseamnă, de fapt, o adevărată revoluție științifică.
Proiectul european ELI înseamnă o infrastructură de cercetare în valoare de un milliard de euro dezvoltată în 3 țări cu programe științifice diferite, dar complementare: Linii de fascicule în Cehia, Atosecunde în Ungaria și Fizică Nucleară (ELI-NP) în România.
În țara noastră, ELI-NP a demarat efectiv anul trecut și se estimează a se finaliza în 2018. Implementarea acestuia înseamnă construcția unui complex format din clădiri civile speciale, din cele două lasere și fasciclul gamma, laboratoare, birouri, precum și o casă de oaspeți. Adică, o investiție de 360 de milioane de euro din care 83% din fonduri europene, iar 17% de la Bugetul de stat.
În jurul proiectului ELI NP s-a construit anul trecut clusterul Măgurele High Tech. Acesta a primit luna aceasta, în urma unei evaluări făcute de European Cluster Excellence Initiative, eticheta de bronz. În România, doar 6 clustere sunt recunoscute la nivel european, toate medaliate cu bronz. Aurul este obținut de Germania cu 16 clustere, de departe cel mai mare număr la această categorie dintre toate țările Uniunii Europene.
foto: www.eli-np.ro
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.