loader
Foto

George Enescu și Richard Strauss, cu London Symphony Orchestra

TVR 3 continuă duminică, 23 februarie, ora 23.00, difuzările concertelor din cadrul Festivalul Internațional “George Enescu”, cu London Symphony Orchestra sub bagheta lui Gianandrea Noseda.

 

În program:


George Enescu - „Vox Maris” op. 31
solist  Cosmin Ifrim - tenor
Iain Bell - „The Hidden Place”, ciclu de cântece pentru soprană și orchestră
Benjamin Britten - „Four Sea Interludes and Passacaglia” din „Peter Grimes”
Richard Strauss - Scena finală din opera „Capriccio”

Alături de London Symphony Orchestra, vor sta Corul Academic Radio și soprana Diana Damrau.

(w882) London Sym

Foto: Alex Damian

London Symphony Orchestra

De la excelența artistică oferită pe scenă, în înregistrări și în filme, până la programul său extraordinar de educație muzicală și pentru comunitate, London Symphony Orchestra încearcă să aducă muzica excelentă în fața a cât mai mulți oameni cu putință. Înființată în 1904, LSO a fost una dintre primele orchestre independente, clădită pe baza valorilor parteneriatului și proprietății artistice. Acel spirit antreprenorial continuă până în ziua de azi.

LSO este Orchestra Rezidentă de la Barbican Centre din City of London încă de la deschiderea acestuia în 1982. În fiecare an, susține peste 70 de concerte la Londra și 50-60 în toată lumea. De asemenea, LSO programează concerte și ateliere la LSO St. Luke’s prin revoluționarul său program de educație și pentru comunitate, LSO Discovery, unul dintre primele astfel de programe din Marea Britanie.

Orchestra este o promotoare a muzicii noi, angajând regulat unii dintre cei mai buni compozitori britanici pentru a scrie lucrări noi semnificative pentru orchestră, încercând în același timp să dezvolte generația tânără de dirijori a Marii Britanii.

LSO încearcă să aducă muzica orchestrală live în fața a milioane de persoane în fiecare an, prin spectacole la Londra și în lumea întreagă. LSO este sprijinită de finanțări publice prin Consiliul Artelor și Corporația City of London pentru rezidența la Barbican Centre, ceea ce, împreună cu partenerii săi strategici din sectorul privat, îi permite să aibă în continuare o activitate vastă și dinamică.

Gianandrea Noseda

Gianandrea Noseda este unul dintre cei mai căutați dirijori ai lumii, recunoscut în egală măsură pentru arta sa atât în sala de concerte, cât și în operă. El a fost numit al șaptelea director muzical al Orchestrei Simfonice Naționale în ianuarie 2016, începându-și mandatul de patru ani cu sezonul 2017-2018.

Pe lângă poziția sa la NSO, Noseda este, de asemenea, principalul dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Londra și Orchestra Filarmonică din Israel, dirijor principal al Orquestra de Cadaqués și director artistic al Festivalului Stresa din Italia. În iulie 2018, Opera din Zurich l-a numit următorul director general de muzică începând cu sezonul 2021-2022, unde piesa principală a mandatului său va fi un nou Ring Cycle.

Din 2007 până în 2018, Noseda a fost directorul de muzică al Teatrului Regio Torino din Italia, unde a inaugurat o epocă de transformare pentru companie, însoțită de o recunoaștere internațională a producțiilor, turneelor, înregistrărilor și proiectelor sale de film. Între 2002 și 2011 a fost la conducerea Filarmonicii BBC. Gianandrea Noseda are, de asemenea, o relație prețioasă cu Opera Metropolitană care datează din 2002. El se întoarce în acest sezon pentru a conduce spectacolele unei noi producții – Adriana Lecouvreur.

Activitatea intensă de înregistrare a lui Noseda numără peste 60 de CD-uri, dintre care multe au fost apreciate de critici, primind numeroase premii. Originar din Milano, Noseda este Commendatore al Merito della Repubblica Italiana.

Diana Damrau

Soprana Diana Damrau a cântat timp de două decenii pe scenele celor mai importante opere și săli de concert din lume. Repertoriul său vast cuprinde atât roluri de soprană lirică, cât și de coloratură, incluzând rolurile principale din Lucia di Lammermoor (La Scala, Opera Națională Bavareză, Opera Metropolitană, Royal Opera House), Manon (Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera) și La Traviata (La Scala, Metropolitan Opera, Royal Opera House, Opéra National de Paris și Bavarian State Opera), precum și Regina Nopții în The Magic Flute (Opera Metropolitană, Salzburg Festivalul, Opera de Stat din Viena, Royal Opera House).

Desemnată ca „Kammersängerin” Diana Damrau a stabilit legături strânse cu Bayerische Staatsoper din München. Opera Metropolitana a fost un loc în care soprana a interpretat rolurile sale cele mai cunoscute, concertele sale au fost difuzate în cinematografe la nivel mondial și a avut șapte debuturi de la prima sa interpretare în rolul Zerbinettei în 2005. În La Scala di Milano a participat de două ori în concertul anual inaugural.

Înregistrând exclusiv pentru Warner/Erato (fosta EMI / Virgin Classics), Diana Damrau și-a făcut debutul cu Arie di Bravura – o colectie de arii de Mozart și Salieri. Ultimele lansări solo au inclus Donna, COLORaturaS, Poesie (Premiul ECHO Klassik 2011), Forever (premiul ECHO Klassik 2014), Fiamma del Belcanto. În mai 2017, albumul său Grand Opera a fost lansat – dedicat operei lui Giacomo Meyerbeer.

Cele mai importante momente ale sezonului 2017/18 includ întoarcerea Dianei Damrau la Bayerische Staatsoper în rolul Violettei în La Traviata. Mai mult, ea va avea debutul în rolul Margueritei în Faust la Deutsche Oper Berlin.

(w882) London SO

Cosmin Ifrim

Tenorul Cosmin Ifrim s-a născut la Arad, a studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde s-a făcut remarcat datorită talentului său vocal. În perioada 2000-2008 a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena şi a abordat roluri din cele mai diverse precum Lord Cecil în Roberto Devereux, Rinuccio în Gianni Schicchi, Beppe în I Pagliacci, Fenton în Falstaff. Pentru rolul susţinut în cadrul producţiei Billy Budd a primit medalia Eberhard Waechter.

În stagiunea 2008-2009 tenorul a interpretat cu succes rolul Alfredo din opera La Traviata în Londra, Maribor şi Atena, apoi prestaţiile sale artistice în spectacolele operelor La fille du régiment, Billy Budd, Susannah, Il Pirata au fost răsplătite cu minute în şir de aplauze. Dintre rolurile susţinute în stagiunea 2004-2005 menţionăm Ducele în Rigoletto, Edgardo în Lucia di Lammermoor, Rodolfo în La Bohème la Opera din Cluj-Napoca, un concert de gală susţinut la Ostrava şi o nouă producţie a operei Turandot la Festivalul din Bregenz.

Zubin Mehta, Fabio Luisi, Donald Runnincles, Christian Thielemann, Franz Welser-Möst, Ulf Schirmer, Seiji Ozawa, Riccardo Muti sunt doar câteva nume cu rezonanţă alături de care tenorul Cosmin Ifrim a avut prilejul de a colabora.

***

Festivalul Internaţional “George Enescu” este un brand de ţară şi un etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel. Începând cu prima sa ediţie din anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi transmis evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării sale, ajungând în anii 2000 să fie principalul difuzor şi partener al acestui prestigios eveniment.

La ediţia din anul 2019 a Festivalului Internaţional “George Enescu”, au urcat pe scenele de concert din Bucureşti peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, în 84 de concerte şi recitaluri.

TVR - Partener Media Principal

(w882) Festivalul

FILM.TVR.RO

Logo

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.