loader
Foto

Festivalul Enescu - Amintiri: Alexandru Țipoia la Ateneul Român

La ediţia din 2013 a Festivalului Enescu, în Rotonda Ateneului Român, publicul a putut admira expoziţia „Muzica în opera lui Alexandru Țipoia”.

 

Deschisă pe toată perioada Festivalului şi realizată în parteneriat cu Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, expoziția reunea lucrări de pictură şi sculptură din colecția familiei Victoria, Diana și George Tzipoia, donate Primăriei Municipiului București. A fost o reală bucurie să revăd pe simezele Ateneului lucrările acestui mare maestru al artei plastice româneşti, mai ales că, la ediţia din 1998, una din lucrările sale, inspirată de muzică, era reprodusă chiar pe afişul Festivalului.

Alexandru Ţipoia (1914-1993) este o personalitate marcantă a picturii româneşti interbelice, elev al lui Constantin Artachino, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu şi Gabriel Popescu. A realizat nu numai tablouri, ci și lucrări de artă monumentală și decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), şi a restaurat pictura murală din câteva biserici oltenești și frescele din chiliile Mănăstirii Cozia.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înființarea acesteia, Alexandru Țipoia și-a prezentat lucrările în zeci de expoziții personale şi de grup în țară sau în străinătate, la Roma, Paris, Viena, Stuttgart, Bruges. Împreună cu Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba şi Ion Țuculescu, Alexandru Țipoia face parte dintr-o veritabilă tetradă spirituală a artei plastice româneşti din secolul XX. Considerat ultimul "clasic modern" al generației sale, creaţia lui constituie un univers inconfundabil, de o rară frumusețe şi de un mare rafinament intelectual, legând două lumi aflate în opoziţie, una deja apusă și alta care de-abia se naşte.

Iar în tot acest univers aparte, muzica nu este prezentă doar explicit, în lucrările care reprezintă sau sugerează instrumente muzicale, ci şi implicit, ea se insinuează în traiectoriile liniilor, în combinaţia culorilor, fiecare tablou dând senzaţia unei sonate, cu o structură clară, în care temele alternează după reguli precise.

La împlinirea a 25 de ani de la trecerea sa în eternitate, familia artistului a inaugurat Casa Memorială „Pictor Alexandru Țipoia”, situată în București, pe strada Lt. Aviator Gheorghe Caranda nr. 79. Casa în care a trăit şi a creat pictorul Alexandru Țipoia, recondiţionată pe cheltuiala familiei sale, a fost transformată într-un veritabil muzeu ce găzduieşte o importantă colecţie de artă.

Deşi spaţiul expoziţional nu este foarte mare, fiul artistului, pictorul George Tzipoia, împreună cu soţia sa, arhitecta Victoria Tzipoia, şi fiica lor Diana, au reuşit să reconstituie ambianţa caldă şi primitoare a casei aşa cum era odată, lucrările plastice ale lui Alexandru Ţipoia fiind expuse alături de icoane vechi pe sticlă şi obiecte de artă populară din colecţia personală a artistului.

Cristina Lascu

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...