loader
Foto

Două filme de Malvina Urşianu, la „Duminica filmului românesc” | VIDEO

TVR 2 v-a invitat să urmăriți pe 12 iulie, la „Duminica filmului românesc”, de la ora 13:10, respectiv 20:10, două filme semnate de Malvina Urșianu: „Trecătoarele iubiri” şi „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”.

 

Trecătoarele iubiri (ora 13:10)

Produs în 1974,  filmul a fost regizat de Malvina Urşianu, după un scenariu semnat tot de ea, plecând de la versurile cântecului „Poate nu trebuie” de autoarea Nina Cassian. Cu o distribuţie de milioane - George Motoi, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman - filmul este o dramă care spune povestea unei întoarceri acasă.

„Este un film care vorbeşte nu despre iubiri mai mult sau mai puţin trecătoare, ci despre o întoarcere, despre o împăcare cu sine şi cu alţii, despre o resemnare cu sine însuşi, cu cei care înţeleg sau nu înţeleg, şi cu destinul care în dramă, este întotdeauna implacabil” - Mircea Alexandrescu - 1974 (Cinema)

„Un arhitect român stabilit prin căsătorie în străinătate se reîntâlneşte cu locurile natale, cu cei pe care i-a cunoscut, cu femeile pe care le-a iubit, cu ecourile peste ani ale celor întâmplate altcândva, cu ”marile transformări ce se petrec în Capitală, pe şantierele şi în satele României”. Condamnat de o boală incurabilă, dar şi copleşit de aceste realităţi şi de irepresibilul dor de patrie, eroul hotărăşte să revină definitiv acasă”Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundaţiei Pro)

Întoarcerea Lui Vodă Lăpuşneanu (ora 20:10)

Dramă, film istoric. A doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri, este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizare a puterii. Lăpuşneanu reacţionează sângeros la trădare şi, părăsit de toţi, sfârşeşte el însuşi tragic.

(w882) film

***

*1974 - ACIN - Marele premiu - Malvina Urşianu - şi Premiul pentru interpretare masculină - George Motoi

***

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu s-a născut la 19 iunie 1927, în comuna Guşoieni, judeţul Vâlcea, într-o familie de boieri.

A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului şi a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu.

A studiat singură filmele regizorilor străini şi şi-a început cariera ca asistentă de regie pentru documentarele lui Jean Georgescu numite Petrolul şi Pădurile.

Primul film regizat de ea a fost "Bijuterii de familie" (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar nu a putut termina producţia. În 1958 i s-a înscenat un proces de demascare şi a fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, a fost arestată şi închisă. În plus, timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografie.

În perioada 1968-1987 a realizat opt filme:

  • Gioconda fără surâs (1968)
  • Serata (1971)
  • Trecătoarele iubiri (1974)
  • Întoarcerea lui Vodă Lapuşneanu (1979)
  • Liniştea din adâncuri (1982)
  • Pe malul stâng al Dunării albastre (1983)
  • O lumină la etajul zece (1984)
  • Figuranţii (1987)

Apoi şi-a întrerupt activitatea până în 1995, când a revenit cu filmul de televiziune "Aici nu mai locuieşte nimeni", al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie. În 2002 a apărut filmul "Ce lume veselă". În anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu din activitate.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...