loader
Foto

Cantacuzino - Un institut pentru o țară | VIDEO

Duminică, 20 septembrie, de la ora 18:00, la  #TVR1 , TVR 1 HD și online pe TVR+, în prima ediție a noului sezon "Dosar România", Alina Grigore ne-a propus documentarul „Un institut pentru o țară”.

 

Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino și cine au fost groparii lui? Care este rolul aceastei instituții strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus?  Cine sunt specialiștii de talie mondială care lucrează aici și ce povești uimitoare de viață au - aflăm din reportajul „Un institut pentru o ţară”, realizat de Alina Grigore.

Aflat în pragul falimentului, Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării cu datorii imense, cu specialiști de înaltă clasă care nu-și primeau salariile la timp, cu zeci de procese și câteva clădiri gata să se prăbușească. Un institut strategic al României, dar în care nu se mai fabrica nimic. Doar Laboratoarele de Referință și Cercetarea au supraviețuit intereselor, jafului și incompetenței celor care l-au condus de-a lungul anilor. Sub nenumărate guverne și miniștri ai Sănătății cărora nu le-a păsat cu adevărat. Pentru că orice demers au făcut, în final a eșuat. În decembrie 2017, armata și-a asumat misiunea de a salva institutul.

(w882) dosar 2
Foto 2: Clădirea în care au funcționat, pe vremuri, Laboratoarele de Referință a fost lăsată de izbeliște ani de zile

Alina Grigore, realizator: „Am vrut să aflăm cum a fost devalizat institutul, să vedem cu ochii noștri ce s-a schimbat în cei aproape trei ani de când această instituție strategică a trecut la MApN și care sunt planurile pentru viitor. Mi-au fost alături în acest demers jurnalistic, care a presupus filmări susținute, în diferite etape de timp, directorii de imagine Claudiu Petringenaru și Andrei Coruț, colegi de la sunet și asistenți de imagine. Nu oricine își asumă o filmare în laboratorul unde se fac testele pentru depistarea virusului SARS-COV2 sau în aria unde se desfășoară testele, pe loturi experimentale, pentru realizarea unui nou vaccin gripal, în viitor. Duminică veți vedea imagini în premieră, inclusiv circuitul producerii unui vaccin. Pentru că acesta este scopul final”.

(w882) dosar 3
Foto 3: Teste experimentale pentru obținerea, în viitor, a unui nou vaccin gripal produs de Institutul Cantacuzino

Aproape scos din schema sănătății publice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino a început să lucreze cu motoarele turate la maximum pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Aici se fac sute de teste zilnic pentru depistarea virusului care a pus la grea încercare omenirea: SARS-COV2. În Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale, 12 specialiști lucrează zi lumină, până seara târziu, inclusiv în weekend, până la ultima probă venită. Pentru toți oamenii în suferință care au nevoie de un răspuns. Au fost zile în care acest institut a primit peste 1.000 de probe. Trimise de DSP-uri și spitale din toată țara.

(w882) dosar 4
Foto 4: Laboratorul unde se fac testele RT-PCR pentru depistarea virusului SARS-COV2

Echipa Dosar România ne va face cunoștință cu biolog Mihaela Lazăr, șefa acestui important laborator, care include Centrul National de Gripă și Laboratoarele de Referință pentru Rujeolă și Rubeolă. Pandemii, epidemii, confirmări, analize genetice, secvențieri, tot ce ține de această zonă și are relevanță națională și internațională se confirmă aici. Centers for Disease Control and Prevention din Atlanta și-a dorit-o pe Mihaela în echipa sa. Dar după fiecare specializare, ea s-a întors acasă, unde aplică tot ce a învățat în mari centre din America și Europa. De altfel, este primul cercetator român care a decodat genetic harta virusului SARS-COV2, cu mutațiile suferite la noi. A secvențiat întregul genom al acestui coronavirus, iar informațiile au ajuns nu doar la OMS, ci în toate bazele de date internaționale și pot fi folosite de cercetători din întreaga lume. O mai bună cunoaștere va ajuta la obținerea unor tratamente mult mai aplicate și mai eficiente, în viitor.

(w882) dosar 5
Foto 5: Biolog Mihaela Lazăr, șefa Laborator Infecții Respiratorii Virale și echipa TVR

Dacă laboratoarele au continuat să existe și să-si facă datoria, cu eforturi extraordinare din partea specialiștilor, produsele de brand ale institututului au dispărut rând pe rând, din cauza subfinanțării, managementului și intereselor obscure. Nu s-a mai produs vaccinul împotriva tuberculozei, apoi nici cel antitetanos, iar ulterior s-a virusat și vaccinul care ne ferea de gripă. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a analizat la acel moment situația și a apreciat că, din cauza nerespectării procedurilor, controlului defectuos al procesului de producție și implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei. CSAT a cerut luarea măsurilor necesare pentru ca o astfel de situație sa nu se repete. Acum s-a luat totul de la zero și se construiește pe baze solide, spun specialiștii. Armata a preluat 370 de specialisti și, între timp, a mai angajat 250.

(w882) dosar 6
Foto 6: Echipa TVR și specialiștii din noua arie de producție a sodului natural

De la falimentul nedeclarat s-a ajuns la noi linii de productie! Sodul natural este primul produs al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” aflat, din nou, pe piață. Recent, specialistii au realizat un lot experimental pentru un nou produs, imunomodulator, sub forma de capsule, menit a creste rezistența organismului la infecții. Dar planurie de viitor includ o fabrică destinată vaccinurilor și mai multor produse marca Institutul Cantacuzino, care să fie construită cu fonduri europene.


(w882) dosar 7
Foto 7: Alina Grigore împreună cu Prof. dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din rețeaua OMS, în Camera Memorială dedicată Prof. Cantacuzino

Documentarul vă prezintă specialiști de mare valoare ai institutului, vă poartă prin istoria sa, inclusiv prin intermediul unor imagini transpuse de pe pelicula. Prof.dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din rețeaua OMS,  a amenajat o Cameră Memorială dedicată Prof. Cantacuzino și are planuri mari pentru un viitor muzeu. Veți afla mai multe și despre Ferma Băneasa, unde se cultiva orzul natural, în condiții speciale, folosit la prepararea sodului natural, dar unde se fac diferite diferite experimente, cu certificari naționale și internaționale.

(w882) dosar 8
Foto 8: Ferma Băneasa

Duminica, în noul sezon "Dosar România", difuzat de TVR 1 la ora 18.00, realizatorii ne propun poveşti, dar poveşti adevărate, cu personaje adevărate, oameni pe care îi găsim printre noi, la fel ca noi. La Dosar România, în această toamnă, vom găsi subiecte despre poluare, singurătate, modă, copiii inteligenţi sau despre dărnicie şi dăruire.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, din 31 martie, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

Începând de duminică, 31 martie, la „Biografii necesare”, Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere poveștile a zece ...