loader
Foto

Galerie foto

Istorii, legende şi mistere, la TVR 1

Săptămâna aceasta, la TVR 1, urmăriţi o serie de documentare istorice dedicate unor personaje celebre, cu reconstituiri şi mărturii fascinante.

 

Marţi, 2 iulie, de la ora 18:10, TVR 1 vă propune documentarul: „ Martha Bibescu – doamna cu trandafiri” ( România, 2002). Regia şi scenariul sunt semnate de Cristina Nichituş. Au participat actorii: Ruxandra Sireteanu, Ştefana Zamfirescu, Eusebiu Ştefănescu, Eugen Cristea.

Lord Thomson of Cardington, referindu-se la Martha Bibescu, afirma: "... În afară de celelalte daruri cu care a fost înzestrată, ea are un mod de a gândi european. Simbolul genealogiei destul de complicate al familiei Marthei Bibescu este unitatea Europei, axul principal, în jurul căruia se prind toate firele care o leagă pe Martha Bibescu de Europa, uneşte România cu Franţa".

(w882)

Pentru a realiza "Martha Bibescu – doamna cu trandafiri ", regizoarea Cristina Nichituş a folosit documente strict autentice: fotografii de familie, imagini ale reşedinţei de la Posada şi ale Palatului Mogoşoaia (restaurat de prinţesa Bibescu de-a lungul a 17 ani), scrisori ale unei diverse corespondenţe care circula între Bucureşti, Paris, Londra, Berlin.

Miercuri, 3 iulie, la ora 18:00, este programat un documentar regizat de Titus Scurt: „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” (România, 2018)

(w882)

Pornind de la Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri, scrisă de lectorul universitar doctor Bogdan Bucur, regizorul Titus Scurt a realizat documentarul omonim, în care invitaţi de marcă – academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române; academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române; prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; conf.univ.dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA Bucureşti – ne invită la o călătorie în timp, în urmă cu o sută de ani, pentru a reconstitui evenimentele ce au dus la Marea Unire din 1918.

Joi, 4 iulie, de la ora 18:00 , regizorii Ana Vlad şi Adi Voicu ne spun „O poveste de dragoste între oameni şi obiecte – METROBRANDING” (România, 2010).

(w882)

Înainte de 1989, în România exista câte o singură marcă pentru fiecare produs - de aici şi importanţa pe care aceste monobranduri au avut-o în viaţa celor care le realizau, dar şi a celor care le foloseau. Existau doar saltele Relaxa, tenişi de Drăgăşani, biciclete Pegas, motociclete Mobra, becuri de Fieni şi maşini de cusut Ileana…Acestea sunt personajele din "Metrobranding".

Vineri, 5 iulie, la ora 23:10, începe episodul 16 din seria „Legende şi mistere” (MYSTERY FILES, REGATUL UNIT, 2009-2011). De la legendele cu Cleopatra şi Regele Arthur până la „recentele” evenimente ale Revoluţiei Ruse, istoria abundă în mistere fascinante. Ele ne-au inspirat şi nedumerit, dar cât ştim cu adevărat despre ele? Şi putem separa legenda de adevăr ? Realizatorii seriei Legende şi mistere dau praful la o parte de pe dosarele celor mai cunoscute şi emblematice mistere ale lumii, şi realizează o serie dinamică ce încearcă să dea răspuns întrebării: care este adevărul din spatele celor mai grozave legende din istoria omenirii ? Producător şi regizor Mark Tiley. Povestitor Struan Rodger.

(w882)

Zorro este unul dintre cele mai îndrăgite personaje. Poveştile despre viaţa sa dublă – aristocrat ziua şi apărător al celor neajutoraţi noaptea - despre iubirile sale şi despre cum mânuia sabia au devenit cunoscute în ultimul secol. De la prima sa apariţie ca personaj de roman în cărţile autorului american Johnston McCulley, iar apoi ca personaj de film, cărturarii au tot dezbătut ce figură istorică l-a inspirat pe eroul Zorro. A fost el un luptător pentru libertate din California? A fost el versiunea mexicană a lui Robin Hood? Conform unor documente din secolul al XVII-lea ale celei mai temute instituţii din Imperiul Spaniol – Inchiziţia – un om misterios din Irlanda catolică poate fi la originea legendarului Zorro.

Sâmbătă, 6 iulie, la miezul nopţii, puteţi urmări un episod din seria de documentare «Ora Zero» (ZERO HOUR – Regatul Unit – Canada, 2004-2007) despre „Complotul pentru asasinarea Papei”. Regia şi scenariul: Jon Blair. Povestitor Paul McGann. Cu: Brian Crabb, Elhan Babazadeh, Taner Gorica. La ora 17:17, în ziua de 13 mai 1981, la Vatican în Piaţa Sfântul Petru, Mehmet Ali Agca, aflat printre pelerini, în loc să primească binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea, a tras patru gloanţe în Suveranul Pontif.

(w882)

Duminică, 7 iulie, la ora 17:15, aflăm despre povestea de dragoste trăită de : Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio. Documentarul face parte din seria "Iubiri celebre" (THE GREAT ROMANCES OF THETWENTIETH CENTURY - Love Stories that Thrilled the World, Regatul Unit, 1997-2001). Povestitor Robert Powell.

De la dragostea ca-n poveşti dintre prinţ şi actriţă, la regele care a renunţat la tron pentru iubire, şi până la dictatorul şi amanta sa care şi-au încheiat vieţile sinucigându-se împreună, seria prezintă câteva dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste spuse vreodată.

În prima serie, printre altele, sunt prezentate înflăcăratele poveştile de dragoste dintre Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco, Jackie Kennedy şi J.F.K., Clark Gable şi Caroline Lombard, Adolf Hitler şi Eva Braun, Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn, Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio, Orson Welles şi Rita Hayworth.

(w882)

Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio. El era o legendă a baseball-ului american. Ea era cea mai faimoasă actriţă din istoria Hollywood-ului. Povestea lor de dragoste a pornit în trombă, dar presiunea succesului a distrus până la urmă viaţa personală a lui Marilyn. Cariera lui DiMaggio se încheiase şi el voia o soţie care să-l îngrijească. Marilyn, cu 12 ani mai tânără, era pe punctul de a deveni o vedetă. În plus, DiMaggio avea o latură întunecată, pe care Marilyn avea să o descopere la scurtă vreme după căsătorie.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.