loader
Foto

De la Sighișoara, în toată lumea! Carte poștală dedicată Festivalului Intercultural ProEtnica 2023

Cel mai important festival intercultural din România, ProEtnica 2023, s-a văzut la TVR în perioada 24-27 august.

 

Poșta Română a marcat desfășurarea, la Sighișoara, a ediției a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica 2023 prin editarea unei cărți poștale speciale. Cartea poștală ProEtnica 2023 s-a distribuit gratuit, vineri, 25.08.2023, începând cu ora 16.00. Cei prezenți la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara au putut expedia această carte poștală gratuit.

(w882)

La TVR am ați aflat totul despre evenimentul ajuns la cea de-a XIX-a ediţie din corespondenţele jurnalistei Teodora Drăgoi, în cadrul emisiunilor informative. O nouă serie a Podcastului 11%, realizată de Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi, s-a înregistrat la Sighişoara în perioada 24-27 august. TVR este coproducător al evenimentului.

(w500)

Piața Cetății din Sighișoara, scena spectacolelor pline de culoare ale minorităților naționale

Turiștii și localnicii s-au bucurat de evenimentele din acest weekend de la Sighișoara. Singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. TVR a fost coproducător al festivalului.

(w882)

„Cetatea Sighișoarei este animată de turiști din întreaga țară, dar și din străinătate: Polonia, Franța, Italia, Marea Britanie și chiar Mozambic. Pentru toți, festivalul este o surpriză frumoasă, unică. Și o șansă reală pentru ei să cunoască ce înseamnă România. În acest weekend, datorită acestui festival, aproape toate locurile de cazare din orașul Sighișoara au fost ocupate, ceea ce pentru orgnizatori reprezintă un imbold de a păstra tradiția Festivalului”, ne-a transmis jurnalista TVR Teodora Drăgoi, de la redacţia Alte Minorităţi, cea care ne-a ținut la curent pe durata desfășurării festivalului cu relatări şi intervenţii în direct la principalele emisiuni informative ale posturilor TVR.

(w882)
Cele mai multe evenimente din program s-au desfășurat pe scena din Piața Cetății medievale a Sighișoarei și cuprind spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a devenit pentru câteva zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, s-a deschis cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.

În paralel, au avut loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală, mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Mahala Rai Banda, primii invitați ai Podcastului 11%, filmat în Sighișoara

(w882)

În prima zi de festival, pe 24 august, vizitatorii Cetății Medievale au putut vedea și savura dansuri grecești, săsești, albaneze, macedonene, șvăbești, italienești și au putut cânta alături de formația romă Mahala Rai Banda. De altfel, tot în Cetatea Sighișoarei, Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi de la TVR, a început înregistrările speciale ale Podcastului 11%. „Primii mei invitați, Mahala Rai Banda, au vorbit deschis despre frumusețea unui astfel de festival. Întâlnirea cu publicul din Sighișoara, dar și cu celelalte minorități naționale este încărcată de emoție și bucurie”. În celelalte seri de festival, Ionuţ Galani&Band, Trupa Mano&Gregor, dar şi reprezentanţii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti au bucurat spectatorii din Piața Cetății. Tot ei au fost protagoniștii Podcastului 11%. Prima înregistrare a fost disponibilă pe canalul de YouTube al TVR vineri, 25 august, ora 20.00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Impactul legislației Uniunii Europene asupra cetățenilor români

Luni, 15 aprilie, de la ora 21, vă invităm pe TVR Internațional la o nouă ediție a emisiunii ”Avocatul dumneavoastră”.

Reporter Special: Credințe fără granițe | VIDEO

Reporter Special: Credințe fără granițe | VIDEO

publicat: Vineri, 12 Aprilie 2024

Mai mulţi tineri din Africa şi unul din Siria au ales să studieze teologia la Iaşi. Poveştile lor impresionante le puteţi descoperi în cadrul ...

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

publicat: Vineri, 12 Aprilie 2024

De multe ori, problemele locative îşi găsesc rezolvarea pe cale amiabilă, însă există şi situaţii când singura soluţie este Instanţa de ...