loader
Foto

Galerie foto

„Capriciu în stil italian”: şase regizori în căutarea comediei

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 22:15, la TVR 2 puteţi vedea urmăriţi „Capriciu în stil italian” ( Capriccio all ' italiana ), realizat de şase regizori, în anul 1968.

 

Regizorii Mario Monicelli, Pier Paolo Pasolini, Mauro Bolognini, Steno, Pino Zac şi Franco Rossi au realizat această comedie avându-l producător pe Dino De Laurentiis.

În film joacă Totò, Ugo D'Alessio, Regina Seiffert, iar producţia este o colecţie de scurtmetraje, între care remarcabil este „Ce sunt norii ?", regizat de Pier Paolo Pasolini. Vedem aici o adaptare pentru teatru de păpuşi a piesei shakespeariene „Othello" şi a cărei punere în scenă provoacă reacţii nebănuite ale publicului.

O bonă nemţoaică rea cu micuţii pe care îi are în grijă, un bătrân supărat pe mai tinerii lui contemporani sau un cuplu blocat în trafic sunt tot atâtea personaje în poveştile scurte ale peliculei italiene.

Pier Paolo Pasolini, unul dintre regizorii acestui film, a fost poet şi scenarist, apoi a ales regia de film. Criticul literar american Harold Bloom îl consideră pe Pasolini un poet important al literaturii europene din secolul XX. Opera sa cinematografică a fost recompensată cu premii la marile festivaluri de film din Europa: Veneţia, pentru „Il vangelo secondo Matteo” în 1964; Berlin, pentru „Il Decameron” în 1971 şi pentru „I racconti di Canterbury” în 1972; Cannes pentru „Il fiore delle mille e una note” în 1974 şi pentru „Giovani mariti” în 1958.

De altfel, biografia lui Pasolini a fost în 2014 subiectul unui film, în regia lui Abel Ferrara şi cu Willem Dafoe în rolul titular.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 24 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.