loader
Foto

CĂLĂTORII: Ceasul astronomic din Praga

Praga este considerată una dintre cele mai frumoase capitale de pe bătrânul continent. Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Palat Regal, Basilica Sf. George, Palatul Rosenberg, Aleea de Aur… sunt numai câteva dintre atracțiile impresionantei capitale.

 

Însă, simbolul de netăgăduit al frumosului oraș din inima Europei rămâne Turnul cu Ceas Astronomic. Este vorba despre al treilea ceas de acest fel din lume, ca vechime, creația ceasornicarului Mikuláš, din Kadaň, obiectiv ce poate fi „vizitat” chiar și în această perioadă, grație tururilor virtuale 3D. Pentru mai multe informaţii vă invit să accesaţi.

Sofisticatul mecanism, cu vârsta de peste 600 de ani, este singurul care mai funcționează și în prezent. De-a lungul timpului, ceasul astronomic a trecut de mai multe ori prin reparații complexe. În urma celei mai recente dintre acestea, adică în 2018, trei sferturi dintre componentele originale, din secolul al XV-lea, au fost păstrate și recondiționate. Mulți istorici i-au atribuit maestrului Hanuš această capodoperă. Se pare, însă, că acesta a fost cel care, în 1490, a definitivat opera confratelui său Mikuláš, adăugându-i un cadran asemănător unui calendar. Și tot de numele acestuia se leagă o legendă care se pierde în negura timpului, conform căreia edilii din Praga l-au orbit pe talentatul ceasornicar, pentru a-l împiedica să construiască în altă parte un mecanism la fel de complicat.

Dincolo de poveștile care păstrează sau nu un sâmbure de adevăr, cert este faptul că sofisticatul orologiu a fost realizat înainte de naşterea lui Nicolas Copernic, pornind de la ipoteza că Pământul este centrul universului.

Ceasul astronomic de pe faţada vechii primării din Praga oferă un adevărat spectacol vizual. Atunci când este indicată ora exactă, între 9:00 dimineața și 23:00, moartea, simbolizată printr-un schelet, trage de funia unui clopot, ca o invitație prin care coloratele figurine reprezentând cei 12 apostoli își pot începe procesiunea. „Mersul apostolilor” se termină după un minut, cu sunetul „cucurigu” ce aparține unei figurine reprezentând un cocoş din aur, cu o coroană pe cap, care salută, astfel, întregul Univers. Solemna paradă este însoțită de mișcările marionetelor: „Vanitatea” se admiră într-o oglindă, cerșetorul imploră, iar turcul sceptic cântă la flaut.

Considerat, în Evul Mediu, una dintre marile minuni ale lumii, ceasul Astronomic din Praga nu indică doar ora, ci și ziua din săptămână, luna și anul. În plus, acesta a fost gândit pentru a afișa în același loc, timpul central european, pe cel babilonian și pe cel sideral, asta pentru a nu mai vorbi de fazele și poziția Lunii, a Soarelui sau de semnul zodiacal curent.

Roxana Iordache

foto: Andrew Shiva / Wikipedia

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...