loader
Foto

Liban, în miezul lucrurilor

„Cap compas” propune o călătorie în nordul şi centrul Libanului, încercând să ofere o incursiune cu pregnante accente spirituale şi religioase, sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Realizatorii au adunat într-un buchet câteva repere sacre, începând cu lăcaşuri creştin ortodoxe şi maronite şi terminând cu o cale de o zi în Orientul Mijlociu.

În apropiere de Tripoli, ca pretudindeni în Liban, multiconfesionalismul îşi spune cuvântul. Există, fără îndoială, o armonie intereligioasă înţeleasă de majoritatea oamenilor ca un modus vivendi firesc. Musulmanii, cu cele două ramuri principale ale islamului, însumează puţin peste 50% ca număr de credincioşi în timp ce creştinii se situează în jurul a 43% din populaţia ţării.

(w882) Cap compas

Libanul religios este o lecţie care merită împărtăşită şi făcută cunoscută. A întâlni laolaltă, la aceeaşi masă sau în aceeaşi casă, suniţi, şiiţi, maroniţi, ortodocşi, armeni sau druzi este un lucru firesc şi natural.

În apropiere de fortul Mseilha se află o vatră a ortodoxiei de rit bizantin. Patriarhatul tradiţional pentru creştinii ortodocşi libanezi este scaunul de Antiohia. Într-o anumită epocă, ortodocşii de rit bizantin erau numiţi melkiti. Cu timpul, acest apelativ a fost asumat doar de ritul greco-catolic din Orientul Mijlociu.

Despre capela mănăstirii Saydet el Nourieh, care se conturează în stâncă precum un cuib al cuminţeniei oamenilor şi a pământului, legenda spune că a fost amenajată la sfârşitul secolul al IV-lea de împăratul Teodosie cel Mare, cel salvat miraculos din naufragiu.

(w882) Cap compas

O altă legendă spune că sanctuarul ar fi fost ridicat de doi marinari aflaţi în pragul naufragiului  şi că Maica Domnului le-ar fi arătat ţărmul de la Theoprosopon, ce se tălmăceşte din greacă faţa sau chipul lui Dumnezeu, şi care este în prezent oraşul Chekka.

O icoană despre care se zice că ar fi pictată de Sfântul Apostol Luca face faima locului şi atrage numeroşi pelerini. Tot din realitatea faptelor pioase se găsesc consemnări conform cărora, de fiecare dată când icoana era ridicată pentru a fi purtată în mănăstirea de sus, aceasta se întorcea singură, peste noapte, la lăcaşul ei.

Mănăstirea Saydet el Nourieh se găseşte lângă Hamat pe un promontoriu, aflat la 300 m deasupra Mediteranei. Structura de bază a aşezământului monastic a fost construită, între secolele XVII-XIX, după model cistercian.

Biserica are o impresionantă colecţie de icoane realizate de pictori locali, în care sunt reprezentate scene miraculoase şi mai ales naraţiuni plastice ale momentului alegerii locului pentru zidirea mănăstirii şi ale miracolului apariţiei Maicii Domnului. Fecioara Maria se bucură în Liban de o mare veneraţie şi există numeroase sanctuare ridicate în cinstea acesteia.

(w882) Cap compas

La ţărm de Mediterană, în nord de Liban, sfârşitul unei furtuni parcă este ceas demiurgic în care începe o nouă lume. Ceea ce este cunoscut drept Zidul fenician de la Batroun înseamnă, de fapt, resturi vechi de milenii din ceea ce a fost odată zona de acostare pentru aceşti stăpâni ai mărilor. Imperiul fenicienilor era făurit pe ape şi din ape. În urma lor au lăsat zidiri care vorbesc de gloria de altădată a unui popor misterios.

(w882) Cap compas

(w882) Cap compas

Batroun are 10. 000 de locuitori. Populaţia locală este eterogenă, din punct de vedere confesional întâlnindu-se aici maroniţi, melkiţi, ortodocşi greci. Batroun are rang de scaun episopal titular romano-catolic.

Despre acest loc se poate spune că este un ţinut al sfinţeniei, al slujirii şi al venerării. Încă din anul 676, preotul Ioan Maron a fost consacarat arhiepiscop şi mai târziu ridicat în rang, devenind primul Patriarh, în anul 686. El a fost considerat fondator al comunităţii maronite.

(w882) Cap compas

Catedrala maronită Sfântul Ştefan a fost construită pe ruinele unei biserici cruciate şi a fost finalizată în anul 1910. Situată lângă portul pescăresc, fiind concepută de arhitectul italian Giusape Maggiore, catedrala este una dintre cele mai mari şi mai frumoase biserici din Liban.

În interior este susţinută de coloane din piatră în care se văd urme de fosile. La ceremoniile religioase încap aproximativ o mie de persoane, având trei altare. Sfântul Ştefan a fondat prima comunitate creştină la Batroun.

(w882) biserica o

Biserica ortodoxă Sfântul Gheorghe, ridicată în 1867, păstrează influenţele stilului bizantin. A fost construită de mesterul Tanios Deebo din piatră, având poarta din calcar de Thoum. Biserica este împărţită în două secţiuni şi are una dintre cele mai frumoase cupole din Liban.

Pestera Jeita este un veritabil motor turistic al ţării. Ansamblul de grote şi caverne are o contribuție majoră și la viața publică a regiunii. Peste 115 localnici din Jeita au satisfacţia de a lucra într-un mediu curat și plăcut în interiorul peșterii. În anul 1961, Jeita Grotto a devenit un simbol național, atunci când autoritățile libaneze au emis o serie de timbre cu imagini din peșteră, utilizate în promovarea turismului național.

(w882) Cap compas

Jeita este un sistem alcătuit din două peșteri distincte, interconectate, ce acoperă o lungime totală de aproape 9 kilometri. Peșterile sunt la aproximativ 18 kilometri nord de Beirut. De-a lungul timpului, ele au fost modernizate cu tunele de acces și o serie de pasarele pentru a permite accesul turiștilor în siguranță, dar mai ales pentru a evita degradarea mediului natural.

(w882) Cap compas

Râul subteran din interiorul peşterii asigură furnizarea cu apă potabilă pentru mai bine de un milion de libanezi. Peștera de la nivelul inferior a fost descoperită în anul 1836 de către Wiliam Thompson și poate fi vizitată doar cu barca.

(w882) Cap compas

Poate că nemuritoarele rostiri ale lui Khalil Gibran, poetul ascet al Libanului, devin peceţi peste memoria lucrurilor care vor aminti că şi Jeita poate fi un cântec ce s-a născut din contemplaţie adus la suprafaţă de către linişte,
Evitat de larmă,
Îmbrăţişat de adevăr,
Repetat de vise,
Înţeles de dragoste,
Ascuns de trezire
Si pecetluit la inimă, ca taina unei fecioare

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...