100 de ani de la înființarea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

TVR3 | Joi, 29 Octombrie 2020
Concert omagial al Filarmonicii “George Enescu”, dedicat acestui moment aniversar, a avut loc joi, 29 octombrie, ora 19.00, și a fost transmis online, gratuit, pentru iubitorii muzicii.
uniunea compozitorilor

Concertul cuprinde înregistrări de muzică românească, care au fost interpretate la Ateneul Român.

Primele două piese din program, Adrian Enescu - “Suita Mircea, bătranul înţelept” şi Anatol Vieru - “Concertul pentru două violoncele şi orchestră” sunt extrase din concertele găzduite de Filarmonica "George Enescu" în cadrul Saptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (ediţiile 2018, respectiv 2015) devenite deja o tradiţie, an de an, la sfârşitul lunii mai.

Ultima piesă, “Poemul simfonic Acteon” aparţine lui Alfred Alessandrescu, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români care au semnat, la 2 noiembrie 1920, actul de naştere al Societăţii. Înregistrarile pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“, site-ul propriu, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.

Societatea Compozitorilor Români s-a înființat în toamna anului 1920 la sediul Conservatorului bucureștean. Inițiativa a aparținut unor personalități ale vremii, așa cum au fost: Constantin Brăiloiu (care a activat ca secretar general timp de aproape un sfert de veac), Alfred Alessandrescu, Mihail Jora, Constantin Nottara, Theodor Rogalski. Președinte al instituției nou-înființate a fost desemnat George Enescu, care și-a păstrat această funcție până la părăsirea țării.

În 1948 organizația și-a schimbat titulatura devenind Uniunea Compozitorilor din România. Un an mai târziu, Partidul Muncitoresc Român a votat un nou statut şi a fost ales un nou comitet, care l-a desemnat preşedinte pe Matei Socor. În nou-înfiinţata uniune, anumite personalităţi care contribuiseră chiar la fondarea societăţii – aflate fie în ţară, fie în exil – au fost omise, fiind privite ca exponenţi ai spiritului burghez, retrograd.

Revoluția din 1989 a determinat o schimbare și la nivelul organizației. Astfel că, la 25 decembrie 1989, 31 de compozitori au redactat un nou statut. Tot atunci s-a decis şi schimbarea titulaturii în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-1994, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010, preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu.

Societatea Compozitorilor Români a contribuit în mod esenţial la încurajarea creaţiei şi studiului muzicii româneşti, prin organizarea de concerte, realizarea de achiziţii şi a altor acţiuni specifice de promovare a compozitorilor contemporani, dar şi prin fondarea Arhivei de folclor, a revistei Muzica, a Editurii Muzicale.

Actualmente Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor numără circa 400 de membri, care constituie elita componisticii și muzicologiei naționale. Intrarea în Uniune se face pe criterii de înaltă performanță, legate de pregătirea de specialitate și de anvergura activității personale, la recomandarea biroului secției din care dorește să facă parte solicitantul. Uniunea are filiale în țară, în orașele Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Sediul central este în București, în Palatul Cantacuzino, donat în beneficiul muzicienilor români de George Enescu și de soția acestuia.

***

Un articol de Irninis Miricioiu

TVR +
Canalul TVR YouTube