loader
Foto

Galerie foto

Pe soclul legendei: Sile Dinicu, sâmbătă la “Mituri Muzicale Româneşti”

Sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 2 şi pe TVR+, aveţi invitaţie la o nouă sesiune de poveşti şi muzică al cărei amfitrion este dirijorul Tiberiu Soare, iar invitată Paula Seling, susţinătoarea mitului Sile Dinicu.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Sile Dinicu a urcat pe marile scene începând cu 1933, când a venit în Bucureşti. De loc din Brăila, unde a studiat pianul, din 1941 începe o carieră concludentă pe filiera teatrelor Savoy şi Gioconda, apărând în paralel în programele unor localuri celebre. După război, colaborează cu Societatea de Radio. Acolo va şi erupe, din 1951, când devine dirijorul a ceea ce avea să ajungă cea mai importantă formaţie de muzică uşoară – Orchestra de Estradă a RadioTeleviziunii Române.

A participat cu aceasta la mii de concerte, înregistrări şi emisiuni, a acompaniat soliştii majorităţii festivalurilor „Mamaia” şi „Cerbul de Aur”. A fost deopotrivă apreciat în străinătate, inclusiv pentru aranjamentele sale orchestrale. O activitate uriaşă şi neîntreruptă timp de peste trei decenii, răstimp în care a putut să şi compună; destule melodii au rămas în tezaurul de aur al muzicii uşoare româneşti. Multe altele, cu orchestraţiile sale sau pur şi simplu cu viziunea sa dirijorală, sunt tot atâtea cărămizi la soclul indestructibil al legendei.

O provocare, aşadar, şi pentru moderatorul emisiunii, dirijorul Tiberiu Soare, care va fi gazda apreciatei cântăreţe pop, Paula Seling, susţinătorul mitului. O va acompania la pian Andrei Tudor, un tânăr muzician pe val, în curând lector la Academia de Muzică bucureşteană, pe parcursul câtorva melodii între care se vor număra „Tu m-ai fermecat” şi „Nopţi cu lună-n Bucureşti”. Iar dacă maestrul a fost apropiat de jazz, nu vor lipsi nici aceste inflexiuni dintr-o emisiune muzicală de top... sentimental!

(w882) Sile Dinic

Imaginile de arhivă sunt comentate de câţiva apropiaţi, colaboratori sau martori oculari ai trecerii marelui muzician – Titus Andrei, Florian Lungu, Sanda Cepraga, Adrian Romcescu, Octavian Ursulescu şi, nu în ultimul rând, Ionel Tudor, continuatorul dirijorului la pupitrul Big Bandului Radio, surprins la repetiţii în Studioul 6. Momentul „distrugătorului de mituri” (Bogdan Tudor) nu face decât să pună în valoare o întreagă generaţie de aur alături de care Sile Dinicu a excelat (şi i-a fost „tată”, citând apelativul cel mai folosit), prin cuvintele unor Doru Tufiş, Dan Dimitriu şi Rodica Mateescu.

„George Grigoriu, Elly Roman, Temistocle Popa, Radu Şerban, Aurel Giroveanu, Henry Mălineanu, Edmond Deda – autentici profesionişti, detaşându-se în contextul continental al genului. Va veni momentul când muzica uşoară românească se va impune peste hotare. Pe drumul prezenţei noastre la diferite festivaluri internaţionale, vom vedea cum recunoaşterea pe care o merită din plin muzica uşoară românească va fi dobândită. În ceea ce mă priveşte, m-am angajat de mult în această direcţie.” (Sile Dinicu, 1919 – 1993)

Realizatorul ediţiei este Cristian Păunescu, iar redactori sunt Carmen Ciurea şi  Doru Ionescu.

Despre emisiune:

În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, dirijorul Tiberiu Soare – moderatorul emisiunii – pune sub semnul dezbaterii câte un mit muzical, iar invitatul din platou va juca rolul de „susţinător” al mitului.  Discuţia va fi documentată de filme la temă, de declaraţii inedite ale fanilor... dar şi de „distrugătorul de mituri” al ediției. Echipa noii emisiuni de pe TVR 2 este formată din realizatorii Doru Ionescu, Nicu Cosma, Carmen Movileanu, Valentina Băinţan, Cristi Păunescu, Mihai Răzuş, dar şi regizorul Radu Mardari.

Prin „Mituri muzicale româneşti”, Televiziunea Română poate să îşi facă un titlu de glorie „realizând o serie de emisiuni dedicate acestor ambasadori ai muzicii româneşti, valorificând astfel materialele de arhivă”, spune Daniela Mitache, producătoarea TVR a emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...