loader
Foto

Muzici dintr-o expoziție: „Anotimpurile la Buenos Aires”, de Astor Piazzolla

TVR Cultural difuzează sâmbătă, 20 mai, de la ora 22.30, cel de-al cincilea episod al emisiunii „Muzici dintr-o expoziție”. În program: „Anotimpurile la Buenos Aires”, de Astor Piazzolla.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait

Astor Piazzolla (1921, Mar del Plata, Argentina – 1992, Buenos Aires, Argentina) este considerat unul dintre cei mai importanţi compozitori de tangouri din lume şi un performer al bandoneonului.

Tradiţia tangoului a căpătat o nouă strălucire, graţie compoziţiilor sale, care au revoluţionat această muzică, începând să fie reprezentată nu doar în mediile populare - cafenele, cluburi de noapte şi pe stradă -, ci şi pe marile scene de concerte ale lumii.

„Anotimpurile la Buenos Aires” au fost compuse în 1965. Prima compoziţie a seriei este „Verano porteño”, tangoul cu care începe ciclul celor patru anotimpuri.

„Cuatro Estaciones Porteñas” mai cuprind și „Otoño Porteño”, „Invernio Porteño” şi „Primavera Porteña” și descriu atmosfera stranie a capitalei Argentinei la mijlocul secolului XX. Prezentate în mii de concerte, pe toate meridianele lumii, aceste compoziţii sunt deseori alăturate în concerte instrumentale sau de dans alături de la fel de cunoscutele „Anotimpuri” ale luiAntonio Vivaldi (compuse în 1725).

În urma celebrităţii sale, Astor Piazzolla a căpătat renumele de „Marele Astor” – „El Gran Astor” - sau, în varianta americană - „The Great Astor”.

În 1937 , Piazzolla îl întâlnea la Buenos Aires pe celebrul pianist Arthur Rubinstein, care locuia în acea perioadă în capitala Argentinei. Acesta l-a recomandat compozitorului Alberto Ginastera, care i-a deschis calea spre studiul compozitorilor clasici - Stravinsky, Bartók, Ravel, ş.a.

Astor Piazzolla creează o nouă orientare - „noul tango” („nuevo tango”), în care a încorporat sonorităţi din muzica clasică şi din jazz, precum şi noi instrumente, incompatibile cu tangoul tradiţional. S-a bucurat de un succes fulminant, mai ales în Europa şi America de Nord.

Cercetătorii şi criticii muzicali cred că Piazzolla a compus peste 3.000 de piese, dintre acestea fiind înregistrate aproximativ 500.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...