loader
Foto

La Rețeaua de Idoli, un actor cald, cu umor și plin de povești: Virgil Ogășanu

Irina Păcurariu ne-a propus luni, 9 mai, de la ora 21:00, un nou interviu de elită la „Rețeaua de Idoli”, alături de marele actor Virgil Ogășanu. | VIDEO

 

„Nu-mi place să fac ceva în care nu cred. Pentru că se simte. În școală am bătut la tobe, ba chiar ajunsesem toboşar la nunţi. Mă duceam alături de colegii mei: aveam un băiat la acordeon, unul la vioară şi eu la tobe. Mai câştigam un ban. Am și vopsit şcoala cu banii strânşi la spectacolele noastre de la Turnul Severin”, povestește amuzat Virgil Ogășanu.

Irina Păcurariu ne propune luni, 9 mai, de la ora 21:00, un nou interviu de elită la „Rețeaua de Idoli”, alături de un mare actor: Virgil Ogășanu.

(w882)

Cariera sa artistică începe în şcoală, cu tangouri şi melodii italieneşti, ca percuţionist la petreceri în Turnu-Severin. Arta sa va fi mai apoi desăvârşită, într-o jumătate de secol de teatru, film și teatru radiofonic alături de de actori inegalabili: Toma Caragiu, în „Revizorul“ (regia Lucian Pintilie), Gina Patrichi, care i-a fost parteneră în „Azilul de noapte“ (regia Liviu Ciulei), Tamara Buciuceanu Botez, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Amza Pellea și mulți alții.

„Invitatul meu la „Reţeaua de Idoli” este un om cald, cu umor și plin de povești. Mi s-a părut mereu un actor discret care merita prim-planul. Anul acesta, profesorul Virgil Ogăşanu va primi Premiul UNITER pentru întreaga activitate, ceea ce mi se pare ca o recuperare”, a spus Irina Păcurariu.

Virgil Ogășanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov și a fost coleg cu Mariana Mihuţ, cu Valeria Seciu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ştefan Radof, Costel Constantin, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel. „Am fost o clasă foarte bună, «Generaţia de Diamant», aşa ni se spunea”, mărtuisește actorul.

(w882)

În 1962 are loc debutul cinematografic, în filmul „Doi băieţi ca pâinea caldă“, iar în 1965, intră în trupa Teatrului Bulandra, unde a rămas până astăzi. Este profesor la Universitatea „Hyperion“ din Bucureşti.

Actorul Virgil Ogăşanu şi-a întâlnit soţia, Valeria Ogășanu, pe scena Teatrului Bulandra. Mihai, fiul lor, compozitor şi actor, a compus zeci de hituri, unele dintre cele mai cunoscute fiind: “Extravaganzza”, “Zig-zagga’, “Le, le”.

Pentru intreaga sa activitate, actorul Virgil Ogășanu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ediția poate fi revăzută vineri, 13 mai, de la ora 22:00.

(w882)

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...