loader
Foto

Galerie foto

Animale pe cale de dispariţie: zimbrul, sâmbătă la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 şi TVR+, vă invităm să urmăriţi documentare captivante despre natură, artă şi istorie, la Teleenciclopedia.

 

CATEDRALA DIN KÖLN (ep.1/2)

Piatra de temelie a Domului din Köln, cea mai înaltă catedrală din lume, a fost aşezată în anul 1248 cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold  – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – nume atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.

ZIMBRII (ep.2/5)

În Rezervația Białowieża, la hotarul dintre Polonia şi Belarus, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă aproximativ 60% din timp. În lunile august şi septembrie, zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, adversarii se confruntă, de obicei, paşnic, testându-și rezistenţă şi răbdarea.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ

Cel mai vechi joc de masă – Senet (jocul trecerii) – a fost inventat de egipteni în mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi. „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.

ODISEEA VULCANILOR (ep. 7/10)

Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat aproximativ 3500 de metri deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte, situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele active se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.

***

Reluare a ediţiei difuzate la data de 12 mai 2018.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...