TVR Internațional - 27 ani de la prima emisie

TVR.RO | Marţi, 29 Noiembrie 2022
De Ziua Naţională a României, TVR Internaţional a aniversat 27 de ani de la înfiinţare. La 1 decembrie 1995 începea să emită primul post de televiziune din România destinat vorbitorilor de limba română din străinătate.  

De 27 de ani, TVR Internațional constituie o punte de legătură pentru românii de pretutindeni, prin emisiunile pe care le difuzează, care contribuie la păstrarea identităţii lingvistice, a culturii şi tradiţiilor, precum şi la promovarea unei imagini corecte a României în comunităţile româneşti din afara graniţelor.

În acest an, postul pentru străinătate al Televiziunii Române, şi-a îmbogăţit oferta de programe realizate special pentru telespectatorii săi, astfel încât, românii din afara graniţelor ţării au parte de mai multă informaţie, ştiri în limba engleză şi filme-portret.

Fie că sunt apropiaţi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, fie fac parte din familii mixte sau din categorii socio-profesionale interesate de actualitatea românească, telespectatorii au acum posibilitatea de a urmări „Romania News Report”, o retrospectivă a ştirilor din România în limba engleză, prezentată de Bogdan Stănescu.

Un alt program informativ lansat recent de TVR Internaţional este „Info Diaspora”, care abordează subiecte de interes pentru românii din străinătate, precum: dreptul muncii, locurile de muncă, asigurările sociale, pensia în țară și în Uniunea Europeană, proiectele finanțate de UE, oportunitățile economice, noutăţile din educație, drepturile și asigurările medicale, posibilităţile de tratament, teme însoțite de explicații pentru o mai bună și corectă înțelegere.

De asemenea, din această toamnă, TVR Internaţional îşi aşteaptă telespectatorii să petreacă serile de vineri în marea familie a românilor din lumea largă împreună cu artistul Kyrie Mendél şi invitaţii emisiunii „Vineri seara în direct”.

Seria de filme-portret „Prezenţe româneşti în Italia”, dedicată celei mai mari comunităţi româneşti din străinătate şi realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a făcut cunoscuţi români remarcabili, ce s-au realizat şi integrat în societatea italiană.

Pe 1 Decembrie, de la ora 20.00, TVRi îşi propune să inspire cu o retrospectivă a poveştilor lor. „Românii din Italia” sunt un cercetător principal la cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia, un artist plastic consacrat, un violonist şi profesor de vioară la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, o antrenoare de gimnastică la Torino, fostă membră a lotului olimpic al României, o campioană a Italiei la şah, cu studii doctorale în domeniul migraţiei, o antreprenoare decorată în 2018 de preşedintele Italiei pentru „contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”, un medic radiolog cu realizări remarcabile, o călugăriţă care joacă fotbal în Naţionala Surorilor catolice din Roma, o profesoară de limba română la Institutul de Studii Orientale din Vatican şi activistă pentru drepturile omului.

 

 

TVR +
Canalul TVR YouTube