CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ DIN DATA DE 2 martie 2007

| actualizat:
CONCLUZIILE ŞEDINŢEI COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ

CONCLUZIILE  ŞEDINŢEI  COMISIEI  DE  ETICĂ  ŞI  ARBITRAJ 

DIN  DATA  DE  2 martie 2007

      

 

Prezenţi:            Cristina Andrei, Horia Gruşcă, Claudiu Lucaci, Mihai Rădulescu, Tudor Călin Zarojanu

 

Absenţi:             Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana

      

 

Ordinea de zi:

 

  1. Răspunsul Serviciului Juridic la solicitarea Comisiei de Etică şi Arbitraj de a preciza dacă unele dintre afirmaţiile făcute de dl Vlad Enăchescu în cotidianul Adevărul din 13 februarie încalcă regulile de confidenţialitate din SRTv şi dacă da, care anume;
  2. Definitivarea răspunsului Comisiei de Etică şi Arbitraj la solicitarea Preşedintelui-Director General de a-şi da avizul consultativ pentru desfacerea disciplinară a contractului de muncă al d-lui Vlad Enăchescu.

 

 

Concluzii:

 

1. Comisia a luat act de precizările Serviciului Juridic, potrivit căruia avizul consultativ solicitat Comisiei de Etică şi Arbitraj priveşte numai acele aspecte ale faptei considerate abatere disciplinară, în măsura în care abaterea constituie şi o încălcare a Statutul ziaristului din SRTv.

 

Serviciul Juridic subliniază că nu este de competenţa Comisiei să se pronunţe şi asupra acelor aspecte ale abaterii disciplinare care constituie sau ar putea constitui încălcări ale altor reglementări interne ale SRTv.

 

2. Comisia a reţinut că d-lui Vlad Enăchescu i se impută, în esenţă, nerespectarea a două obligaţii de bază ale ziaristului din TVR: păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor care pot afecta instituţia şi exprimarea în public a unor opinii negative la adresa TVR, în afara cadrului stabilit de regulamentele interne.

 

În ceea ce priveşte acuzaţia de încălcare a confidenţialităţii, Comisia de Etică şi Arbitraj nu are competenţa să se pronunţe, întrucât abaterea nu este subiectul Statutului ziaristului, ci al altor regulamente ale SRTv.

Referitor la criticile exprimate public de dl. Enăchescu, aflate sub incidenţa art. 26 din Statutul ziaristului, Comisia a constatat că angajatul a solicitat şi a primit, prin intermediul Departamentului Comunicare şi Relaţii Internaţionale, permisiunea de a răspunde în presă la suspiciunile exprimate la adresa sa în cazul drepturilor de difuzare pentru Liga I.

În consecinţă, în urma analizei probelor la care au avut acces, a precizărilor Serviciului Juridic şi a audierii celui propus spre sancţionare, membrii Comisiei au decis în unanimitate[1] că nu sunt suficiente elemente care să dovedească încălcarea de către dl. Vlad Enăchescu a prevederilor Statutului Ziaristului din SRTv.

În acelaşi timp, având în vedere faptul că în ultima perioadă au avut loc numeroase exprimări în presă ale unor reprezentanţi ai TVR (ziarişti sau manageri), majoritatea într-un context negativ pentru instituţie, membrii Comisiei consideră necesară o clarificare a procedurilor interne de urmat în astfel de situaţii şi a felului în care acestea sunt respectate. În acest scop, s-a căzut de acord că este utilă o întâlnire pe această temă a Comisiei de Etică şi Arbitraj cu Directorul Departamentului Comunicare şi Relaţii Internaţionale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Ioana Dumitrescu şi Sorin Hobana şi-au însuşit ulterior forma finală a Concluziilor