Direcţia Ştiri a SRTv, programe cu traducere mimico - gestuală
Direcţia Ştiri difuzează două grupaje de ştiri cu traducere mimico - gestuală, respectiv Telejurnalul de la ora 12.00 de pe TVR 2 şi Telejurnalul de la ora 14.00, difuzat pe TVR 1.
Cele două producţii au traducerea pentru persoanele cu dizabilităţi în fiecare zi, de luni până vineri.
TVR CULTURAL
Jurnalul Cultural, transmis în direct, de luni până vineri, de la ora 21.00, este tradus, de asemenea, în limbajul mimico-gestual.
Emisiunea „TELEŞCOALA” a beneficiat de interpretare în limbaj mimico - gestual.
SRTv este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual.
„TELEŞCOALA” – un parteneriat strategic
Potrivit Legii 41/1994, conform căreia serviciul public de televiziune trebuie să asigure accesul gratuit la învăţare continuă, emisiunea „TELEŞCOALA” este realizată în strânsă corelaţie cu structura şi programa anului şcolar.
Emisiunea „TELEŞCOALA” beneficiază de cele mai noi echipamente şi tehnologii disponibile în TVR – studio virtual, grafică 3D, înregistrări realizate la cele mai înalte standard în televiziune şi cu respectarea tuturor normelor în vigoare impuse pe durata stării de alertă. Sunt concepute, filmate şi difuzate lecţii pentru 15 materii, conform programei Ministerului Educaţiei. Emisiunile beneficiază şi de interpretare în limbaj mimico-gestual.
„TELEŞCOALA” se difuzează pe TVR 2, respectiv pe TVR Tg. Mureş, TVR Cluj şi TVR 3.
Reporteri cu dizabilităţi lucrează pentru emisiunea “Fără prejudecăți”
Emisiunea “Fără prejudecăți” este prima producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități. A fost concepută în anul 2014 ca un parteneriat între Televiziunea Română și Asociația Hans Spalinger Cluj, ONG specializat în educația și terapia persoanelor cu nevoi speciale. În cei opt ani de emisie, echipa emisiunii a produs peste 350 de ediții în premieră și a prezentat aproape 1000 de invitați și inițiative care promovează și asigură drepturile persoanelor cu dizabilități și a grupurilor vulnerabile.
Emisiunea este produsă la Studioul TVR Cluj dar are vizibilitate națională și este accesibilizată, beneficiind de interpretare în limbajul semnelor române și de variantă audio de tip Podcast, pentru nevăzători. Mai mult, dincolo de identitatea de produs media, unic în spațiul European, echipa a creat o comunitate a persoanelor cu dizabilități și a ONG-urilor din domeniu prin pagina de Facebook a emisiunii.
Astfel, ea nu este doar un canal de informare ci și un agent de facilitate a schimbării, de creștere a calității vieții persoanelor cu nevoi speciale. Prin această abordare am reușit, alături de alți parteneri sociali să convingem autoritățile române de necesitatea înființării unui Mecanism Independent de Monitorizare a centrelor rezidențiale din România (concretizat prin Legea 8/2016) sau de posibilitatea înființării centrelor de zi pentru adulții cu dizabilități ca alternativă la centrele rezidențiale (concretizat prin modificarea Legii 448/2006). Maniera în care este realizată emisiunea se bazează în totalitate pe cerințele Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CRPD), lege ratificată de România în anul 2010. Concret, abordăm dizabilitatea și problematica grupurilor vulnerabile în termeni legați de drepturi și obligații, de acces și participare, eliminând astfel optica arhaică și incorectă în care dizabilitatea era privită ca boală, ca incapacitate, prin milă, segregare sau excluziune.
Prezența reporterilor cu dizabilități în cadrul emisiunii asigură dezideratul nostru privind auto-reprezentarea, respectând și în acest sens ideea de bază a Convenției ONU – “Nimic despre noi, fără noi!”. „Fără prejudecăți” nu este o emisiune realizată pentru persoane cu dizabilități ci împreună cu acestea.
Pentru această manieră corectă și actuală de abordare, pentru promovarea drepturilor și accesului persoanelor cu dizabilități în societate, emisiunea “Fără prejudecăți” a primit în anul 2015 unul dintre cele trei premii mondiale oferite de către organizația internațională DownSyndrome International. Un an mai târziu, emisiunea a fost premiată la sediul ONU din New York ca model de incluziune iar în anul 2017 a primit Medalia de Merit pentru promovarea sănătății mentale în România, distincție oferită de către Societatea Română de Psihiatrie.