Studiouri teritoriale

TVR.RO | actualizat: Marţi, 03 Octombrie 2023

TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Tîrgu-Mureş.

 

TVR Cluj este cel mai mare studio teritorial al Televiziunii Române, care a început să emită programe proprii din 3 ianuarie 1990. Staţia acoperă 11 judeţe din Transilvania, realizează şi emite emisiuni pentru programul regional zilnic, 24 /24. Programele realizate şi difuzate de TVR CLUJ cuprind informaţii din diverse domenii, precum: educație, cultură, informare și până la divertisment. Dintre toate acestea, reamintim “Teleșcoala” - în limba maghiară, “Transilvania Policromă”, Linii de dialog, Satul meu, Observator Transilvan, Jurnal Militar, Garantat 100% în colaborare cu TVR 1, Natura și Aventura, România în bucate. TVR CLUJ este o platformă media multiculturală, multietnică. Astfel, în structura canalului funcţionează Redacţia Minorităţi Naţionale, care produce emisiuni realizate de jurnalişti de etnie maghiară, rromă, ucraineană, germană şi evreiască. Emisiunile redacţiei promovează cultura, tradiţia, obiceiurile acestor etnii, fiind realizate în bună parte în limbile minorităţilor naţionale. Reportajele şi documentarele realizate la TVR CLUJ au fost difuzate pe canale de televiziune prestigioase din Europa şi Statele Unite.

TVR Craiova acoperă editorial zona Olteniei și județele Argeș și Teleorman și contribuie cu producții majore la grilele posturilor TVR 2, TVR 3, TVR CULTURAL și TVR Internațional. Telejurnalul Regional realizat şi difuzat la TVR CRAIOVA este unul dintre cele mai importante programe ale postului. Acesta conţine informații din județele din aria de acoperire, precum și rubrici și campanii editoriale de interes pentru toate categoriile de public. Studioul TVR CRAIOVA a fost înființat pe 16 mai 1996, însă a început să emită efectiv la 1 decembrie 1998, emisia fiind destinată inițial doar regiunii Oltenia. În prezent, postul are emisie proprie de 24 de ore, cu o grilă complexă de emisiuni din domeniile sănătate, educație, administrație, cultură, artă, agricultură, sport, minorități, divertisment și este partener tradițional al celor mai importante evenimente din regiunea de sud a țării, dintre care menționăm “Transalpina RockFest”, “Pe deal la Teleormănel”, “IntenCity”, „Festivalul Maria Tănase”, „RomânIa Autentică” și multe altele. Canalul TVR CRAIOVA este preluat în sistem must carry de toate societățile de cablu.

TVR Iaşi a început să emită pe 3 noiembrie 1991, în urmă cu 31 de ani. Într-o Europă în care regiunile capătă un rol tot mai important în promovarea și cultivarea identității culturale, TVR IAŞI s-a dovedit a fi o voce importantă, având o implicare constantă în campanii sociale, culturale și educative. Astfel, atât în țară, cât și în străinătate, Studioul TVR IAŞI este cunoscut și recunoscut ca un partener important, de încredere, un real reper pentru mass-media, un inițiator pentru evenimente, colocvii, festivaluri și spectacole de prestigiu, proiecte de valoare care aduc vizibilitate internă și internațională regiunii, care promovează valorile culturii românești și care au întotdeauna în prim plan interesul telespectatorului. În prezent, programele TVR IAŞI sunt transmise în cele opt judeţe ale Moldovei: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea. Studioul are un program zilnic, între orele 7.00 - 22.00, dar contribuie şi la grilele principalelor posturi ale TVR cu producţii informative, reportaje, documentare, emisiuni magazin cu specific educaţional, cultural şi de divertisment. În anul 1994, TVR IAŞI a fost gazda primei conferinţe CIRCOM Regional (Asociaţia televiziunilor regionale din Europa) desfăşurată într-o ţară din Europa de Est, iar în 2012 a organizat prima jurizare CIRCOM Regional în România. De la înfiinţarea sa şi până în prezent, TVR IAŞI a obţinut peste 140 de premii dintre care ”Marele Premiu pentru Coproducţii al Comisiei Europene” și un premiu la catergoria „Most Original and Innovative” – CIRCOM. TVR IAŞI emite 24/7 Live IPTv/online, pe orice dispozitiv media, inclusiv pe platformele Facebook și YouTube.

TVR Timişoara s-a lansat în 17 octombrie 1994 şi este Studioul Teritorial al Societăţii Române de Televiziune din zona de vest a României. Programul, cu un conţinut generalist, acoperă judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, cu o populaţie de aproximativ 2.000.000 de locuitori. TVR TIMIŞOARA emite zilnic pe canalul regional, 24 de ore din 24 și participă activ la viața comunității  în calitate de partener media al celor mai importante evenimente culturale, sportive și campanii sociale  din regiune. Studioul realizează şi difuzează emisiuni atât pentru programul regional, cât şi pentru principalele canale ale SRTv. La nivelul Uniunii Europene, TVR TIMIŞOARA este singurul Studio Teritorial care realizează emisiuni în 9 limbi ale minorităţilor naţionale, respectiv maghiară, romani, germană, sârbă, slovacă, ucraineana, bulgară, croată, italiană. De-a lungul anilor, producţiile TVR TIMIŞOARA au fost premiate la festivaluri naţionale şi internaţionale de televiziune. În palmaresul studioului figurează cu peste 130 de premii obţinute. TVR TIMIŞOARA este mai mult decât o televiziune regională, este o echipă dedicată de profesioniști pasionați care își propun să realizeze, zi de zi,  programe de cea mai  bună calitate. Ca dovadă stau și cele peste 300 de milioane de minute de producție urmărite pe platformele digitale.

 

TVR Tîrgu-Mureş este cel mai tânăr studio regional al Televiziunii Române. Înființat în 2008, TVR TG. MUREȘ se adresează telespectatorilor din centrul Transilvaniei şi acoperă Regiunea 7 Centru (județele Mureș, Covasna, Harghita, Alba, Brașov și cca 40% Sibiu). Prin programele produse de TVR TG. MUREȘ furnizează informaţii ce reflectă viaţa comunităţilor din zonă: 50% din emisia proprie este în limba română și 50% în limba maghiară, germană şi rromani. În grila de programe sunt incluse emisiuni informative în limba română şi maghiară (4 telejurnale: două în limba română şi două în maghiară), reportaje, anchete, talk-show-uri, muzică, divertisment, emisiuni sociale, economice, de sănătate, mediu, culturale, toate reflectând istoria şi tradiţiile din această regiune a Transilvaniei. Emisia TVR TG. MUREȘ are o durată de 12h și acoperă zilnic intervalul: 09.00 – 22.00, iar în intervalul 20.00 – 21.00 emisia regională preia Telejurnalul TVR 1. De la 22.00 până la 9.00 se preia programul TVR 3.