CONCLUZIILE COMISIEI DE ETICĂ ŞI ARBITRAJ ÎN CAZUL SESIZĂRII JURNALISTULUI DRAGOŞ PĂTRARU PRIVIND POSIBILE PRESIUNI ALE CONDUCERII TVR ASUPRA ECHIPEI EMISIUNII “STAREA NAŢIEI”, ŞEDINŢELE DIN 8, 15, 16, 23 MAI ŞI 7 IUNIE 2018

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 18 Iulie 2018
Documente disponibile pentru descarcare:

Nr.  138.228 din: 16 iulie 2018

 

ŞEDINŢELE DIN 8, 15, 16, 23 MAI ŞI 7 IUNIE 2018

Prezenţi: Horia Gruşcă (preşedinte), Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Sándor Kacsó, Ioana Mureşan, Marian Voicu (membri)

 

Absenţi: Sandor Kacso, Marian Voicu (şedinţa din 7 iunie)

 

Invitaţi: Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii Starea naţiei (şedinţa din 8 mai);

Eduard Dârvariu, coordonator cu atribuţii de director TVR1 (şedinţa din 15 mai);

Raico Cornea, membru în C.A. al TVR (şedinţa din 16 mai, prin telefon);

Doina Gradea, Preşedinte-Director General al TVR (şedinţa din 23 mai).

Ordinea de zi:

Sesizarea din 26 aprilie a.c. a jurnalistului Dragoş Pătraru care, invocând obligaţia profesională prevăzută de Statutul ziaristului din SRTv (Art.6: “Ziaristul din televiziunea publică are obligaţia de a refuza orice ingerinţă şi presiune politică, socială sau economică făcută cu scopul, declarat sau mascat, de a ascunde, distorsiona sau manipula informaţia, semnalând orice tentativă de acest gen”), reclamă “posibile imixtiuni extra-editoriale în realizarea emisiunii Starea naţiei.”  Principalele reproşuri aduse de jurnalist conducerii TVR se referă la condiţionarea abuzivă a semnării prelungirii contractului şi a plăţilor pentru activitatea prestată, solicitarea în mod repetat a unor informaţii şi documente neprevăzute în clauzele contractuale, schimbări arbitrare în politica de programe de natură să afecteze audienţele emisiunii Starea naţiei şi performanţa TVR, acţiuni de “hărţuire” şi “intimidare” după dezvăluirea în emisiune a unor informaţii despre desemnarea în Consiliul de administraţie a unui membru care a avut intervenţii motivate politic în mandatul anterior.

 

1. Punctele de vedere ale persoanelor implicate

 

După audierea dlui Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii Starea naţiei, a dlui Eduard Dârvariu, coordonator cu atribuţii de Director TVR 1, a dlui Raico Cornea, membru în C.A. al TVR şi fost Director TVR1, şi a dnei Doina Gradea, Preşedinte-Director General al SRTv, membrii Comisiei de etică şi arbitraj au reţinut următoarele informaţii, explicaţii şi puncte de vedere relevante pentru cazul analizat:

Dragoş Pătraru, realizator Starea naţiei

  • Spune că “după schimbările la vârf” din TVR din septembrie 2017 el şi colegii de la Starea naţiei au fost “avertizaţi de surse” că majoritatea politică doreşte eliminarea emisiunii din grila TVR din cauza criticilor frecvente la adresa unor reprezentanţi ai Puterii.
  • Afirmă că în ultima parte a lunii decembrie a fost chemat în biroul dnei Doina Gradea, la acea vreme Director General interimar, care i-a sugerat ca ediţiile  rămase până la finalul anului să fie “mai soft, acum de Sărbători, acum că tot am zis că nu mă bag”; consideră că exprimarea dnei Gradea poate fi interpretată ca o formă de “imixtiune în editorial”.
  • Arată că şefa TVR - despre care spune că, din poziţia de membru în precedentul C.A., a fost “unul dintre cei mai mari susţinători ai emisiunii” la revenirea acesteia la TVR -  i-a comunicat în timpul discuţiei că emisiunea Starea naţiei nu va fi difuzată în luna ianuarie pentru că “nu se face nimic, nu putem, nu facem emisiuni”, situaţie pe care a considerat-o inacceptabilă şi contrară prevederilor contractuale.
  • Se declară încredinţat că intenţia întreruperii difuzării emisiunii sale se baza pe raţiuni politice, întrucât luna ianuarie se anunţa “efervescentă, cu proteste împotriva Guvernului”; susţine  că această convingere, bazată pe “informaţiile” pe care le avea, i-a fost “confirmată” de faptul că în timpul discuţiei dna Gradea a fost extrem de critică cu jurnaliştii de la Ştirile TVR, spunând despre aceştia că “merită să fie tăiaţi” pentru că sunt nişte “hateri de profesieşi “îi atacă mereu pe cei de la putere care dau bani televiziunii, deşi ar putea să n-o facă “.
  • Precizează că toate afirmaţiile doamnei Doina Gradea pe care le-a invocat sunt citate exacte din dialogul relatat anterior şi că poate proba acest lucru cu înregistrarea audio a convorbirii, realizată de el fără ştiinţa interlocutoarei; la solicitarea comisiei, se arată dispus să pună la dispoziţie atât înregistrarea audio integrală a discuţiei menţionate, cât şi înregistrări ale altor convorbiri cu responsabili din TVR pe care le consideră relevante în susţinerea afirmaţiilor sale.
  • În legătură cu declaraţia doamnei Doina Gradea prezentată chiar în acea zi în faţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, potrivit căreia i-ar fi “fost violată viaţa privată” prin publicarea unor înregistrări făcute fără consimţământul domniei sale, explică faptul că dialogul nu s-a purtat într-un spaţiu privat, ci “în sediul TVR, la dânsa în birou, în timpul orelor de program, eu jurnalist şi dânsa şefa instituţiei”.
  • Arată că în 22 şi 27 decembrie 2017 s-a întâlnit cu echipa de negociere a TVR, în condiţiile în care la 31 decembrie expira contractul de cesiune de către firma Starea naţiei srl către TVR a dreptului de utilizare a formatului şi mărcilor Starea naţiei şi Starea zilei; susţine că în cadrul discuţiilor avocatul Alexandru Dumitrescu, consilier al PDG, nu a dorit prelungirea înţelegerii în termenii anteriori, invocând “probleme financiare” ale TVR şi argumentând că misiunea instituţiei este să facă business, să facă profit”.
  • Remarcă faptul că, deşi în timpul negocierilor reprezentanţii TVR au susţinut ideea unui deficit substanţial al încasărilor din publicitate, nu i-a fost prezentat niciun document care să certifice  această problemă; atrage atenţia că în cele patru luni de difuzare a emisiunii niciun reprezentant al TVR nu i s-a plâns de nivelul încasărilor din publicitate şi spune că dacă dificultăţile financiare ar fi fost reale se puteau conveni din timp soluţii, inclusiv prin adoptarea break-ului de publicitate.
  • Menţionează că le-a atras atenţia participanţilor la discuţii că echipa emisiunii Starea naţiei şi-a îndeplinit obiectivele de audienţă negociate şi asumate în contract şi că dificultăţile financiare invocate nu-i sunt imputabile; în context, precizează că el a fost cel care a insistat ca, prin contract, emisiunea să fie finanţată exclusiv din “sursele proprii ale TVR“, fără a se recurge la alocaţiile bugetare.
  • Afirmă că, deşi convins de justeţea argumentelor pe care le-a adus, a dat dovadă de flexibilitate şi bună-credinţă şi a oferit echipei de negociere a TVR variante care presupuneau din partea sa concesii substanţiale de ordin financiar; dă ca exemplu  propunerea sa ca echipa Stării naţiei să renunţe la banii cuveniţi pentru luna ianuarie, urmând ca emisiunea să fie susţinută prin donaţii de la telespectatori.
  • Subliniază că în timpul discuţiilor au existat abordări care vizau înăsprirea controlului editorial, cu toate că nimeni nu a putut formula reproşuri concrete faţă de conţinutul emisiunii. Spune că dl Eduard Dârvariu, la acea dată producător executiv TVR1, a insistat pentru introducerea unui amendament care să-i interzică să “vorbească în emisiune despre TVR” indiferent de motiv, cu argumentul că i se “pare aiurea ca venind într-o casă să zici: «bă, asta are geamurile murdare!», chiar dacă sunt nespălate”. Arată că, în replică, a atras atenţia că una din clauzele contractului său de drepturi de autor la care “ţine foarte mult”, prevede “excepţia situaţiei în care prevalează interesul public”.
  • Precizează că întâlnirile cu reprezentanţii TVR - înregistrate audio prin acordul ambelor părţi - nu s-au soldat cu nicio decizie, echipa de negociere dându-i “de înţeles” că, în ciuda celor convenite, “hotărârea nu îi aparţine”.
  • Arată că în seara zilei de 31 decembrie, în lipsa unui contract valabil în locul celui care tocmai expira, a trimis conducerii TVR o Notificare în care, printre altele, o acuza de    rea-credinţă în abordarea negocierilor şi o învinuia de eşuarea acestora.
  • Ca o consecinţă a acţiunii de mai sus, spune că în data de 6 ianuarie a.c. a fost  chemat de Preşedintele-Director General la alte negocieri, în biroul domniei sale, unde doamna Doina Gradea a negat că SRTv ar avea “probleme cu banii”, afirmând că relaţia contractuală poate continua; insistă asupra faptului că “singura posibilitate” de reluare a difuzării emisiunii a fost să renunţe la “o sumă importantă de bani” prin cedarea gratuită către TVR a mărcii şi formatului Starea naţiei.
  • Susţine că în luna ianuarie, în pofida acordului la care ajunsese cu conducerea TVR, dl Raico Cornea – la acea vreme director interimar TVR1-, a condiţionat semnarea actelor  adiţionale la contractele de drepturi de autor ale întregii echipe de la Starea naţiei de asumarea şi publicarea în paginademedia.ro a unei declaraţii în care el să precizeze că “TVR i-a fost alături” şi l-a “ajutat” în demersurile de prelungire a contractului. Spune că, după ce iniţial a respins categoric acest “şantaj”, dl Raico Cornea a insistat, trimiţând în ziua următoare o angajată a TVR 1 care să-i reamintească  solicitarea. Afirmă că, după ce s-a consultat cu colegii din echipa Starea naţiei, pentru a evita implicarea TVR într-un nou scandal public, a acceptat să transmită în 11 ianuarie la paginademedia.ro o declaraţie în sensul dorit de dl Raico Cornea, dar contrară adevărului.
  • Spune că în luna februarie a.c. directorul interimar al TVR 1 a condiţionat semnarea documentelor de plată pentru echipa Starea naţiei de prezentarea unei “situaţii cantitative privind materialele din emisiune: câte despre Putere, câte despre Opoziţie, câte despre Administraţie”. Afirmă că solicitarea, transmisă verbal prin intermediul aceluiaşi angajat al TVR 1, invoca “o prevedere din «biblia» de producţie” a emisiunii. Susţine că a refuzat, având în vedere că plata contractelor nu poate fi sub nicio formă condiţionată de transmiterea unui document intern de analiză a liniei editoriale de către echipa redacţională. În plus, consideră lipsită de sens referirea la o chestiune ce ţine de descrierea formatului emisiunii, în condiţiile în care nu mai exista contract între SC Starea naţiei srl şi TVR, iar formatul şi marca fuseseră cedate gratuit printr-un act adiţional la contractul său de drepturi de autor. Remarcă faptul că, având la dispoziţie ediţiile înregistrate ale emisiunii, TVR putea oricând să verifice echidistanţa editorială. Spune că, în baza acestor considerente, i-a trimis în ziua de 7 februarie un mesaj dlui Raico Cornea, atrăgându-i atenţia că solicitarea sa transmisă verbal este nulă din punct de vedere contractual şi “în afara cadrului legal”, fiind percepută ca “o presiune editorială la adresa realizatorilor emisiunii”. Spune că după trimiterea acestui mesaj, adus şi la cunoştinţa PDG, plata prestaţiilor echipei a fost deblocată, iar conducerea TVR 1 nu a mai revenit cu nicio cerere similară.
  • La începutul lunii martie i se comunică scoaterea din grila TVR 2 a reluărilor emisiunii Starea naţiei (decizie despre care spune că ştie din sursă sigură că ar fi fost luată “la presiunile domnului Cristian Zgabercea”), precum şi mutarea de la ora 6.00 a.m. la 5.30 a reluării emisiunii pe TVR 1. Susţine că ambele schimbări au condus la scăderi drastice ale audienţei pe tronsoanele orare respective, în condiţiile în care cele două reluări “aveau medii lunare undeva între 0.8% şi 1,1%, enorm pentru SRTv în condiţiile actuale”. Precizează că, pe lângă faptul că schimbările au diminuat  remuneraţia echipei Starea naţiei – dependentă şi de audienţa reluărilor -, au fost afectate şi încasările din publicitate ale SRTv, ceea ce intră în contradicţie cu preocuparea pentru profit clamată în timpul negocierilor de dl avocat Alexandru Dumitrescu.
  • Afirmă că în aprilie, “imediat după numirea definitivă a noului CA al TVR”, a spus într-o emisiune că nu i se pare “normal” ca anumite persoane să facă parte din conducerea serviciului public şi subliniază că a făcut acest lucru “din poziţia de avertizor de integritate”. Susţine că acest comentariu ar fi declanşat “presiunile” la adresa echipei Starea naţiei , în data de 12 aprilie fiindu-i solicitat scriptul emisiunii printr-un email transmis de producătorul delegat “la cererea directorului Eduard Dârvariu”. Precizează că a fost pentru prima oară când i s-a cerut scriptul emisiunii în cele 8 luni de contract şi nu a existat o pretenţie similară nici în sezoanele anterioare (2014-2016). Spune că a dat curs solicitării, repetate trei zile la rând, după care în data de 19 aprilie a primit o notificare semnată de directorul TVR 1 prin care a fost somat să pună “la dispoziţie scriptul emisiunii, zilnic, la ora 20. Arată că, în interpretarea sa, solicitarea contravine prevederii contractuale care-l obligă “să permită accesul Producătorului executiv al TVR 1 la desfăşurătorul programului în format electronic cu oră înainte de începerea difuzării fiecărei emisiuni”. Adaugă că “scriptul corect” al fiecărei ediţii este cel care cuprinde şi modificările frecvente şi inerente din timpul înregistrării programului, determinate de idei noi sau evoluţii de ultimă oră ale evenimentelor tratate în emisiune.
  • Legat de cele de mai sus, arată că la realizarea fiecărei ediţii este prezent producătorul desemnat de SRTv potrivit contractului şi că acesta participă efectiv la toate fazele de producţie, începând cu redactarea şi înregistrarea prezentărilor până la trimiterea formei definitive la emisie. Adaugă că etapele redactării materialelor se regăsesc zilnic într-un document Google şi că, deşi a propus ca un reprezentant desemnat de TVR să primească autorizarea de a accesa textele în orice moment, nu a primit răspuns.
  • Spune că, după ce în ediţia din 23 aprilie a descris situaţia creată cu formularea “Ceauşescu ar fi invidios pe ceea ce se întâmplă la TVR 1”, în 24 aprilie a fost “chemat la ordine” de către dna Doina Gradea, care l-a anunţat că se va face o analiză a modului în care şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi va lua măsuri în consecinţă;
  • Susţine că în cadrul discuţiei respective, la care au mai participat directorul TVR 1 şi şefa departamentului Juridic al TVR, i-a spus dnei Doina Gradea că “din cauza presiunilor exercitate de conducerea canalului” prin notificarea menţionată mai sus s-a “autocenzurat”, abţinând-se să dezvăluie “pe post” informaţii pe care le consideră de interes public. Spune că a dat ca exemplu cazul dlui Cătălin Blebea, reprezentantul Guvernului în actualul Consiliu de administraţie, care în mandatul anterior de membru al C.A. din partea UNPR i-a cerut “cu martori, în biroul directorului TVR 1”, să nu difuzeze în emisiune un material despre plagiatul dlui Gabriel Oprea, lucru pe care l-a “spus la vremea respectivă în mai multe interviuri, fără ca asta să intereseze pe cineva”. Adaugă că, după reacţia Preşedintelui-Director General (“de ce mai dezgropi morţii?”), i-a explicat că persoana respectivă a revenit în Consiliul de administraţie al TVR  ca reprezentant al Guvernului şi că “este de interes public ca oamenii să ştie asta” întrucât “e posibil ca Guvernul, prin acelaşi canal, să acceseze oameni din TVR”. În context, povesteşte comisiei că în data de 3 mai ar fi fost vizitat de dl. Blebea în incinta TVR, ocazie cu care membrul CA şi-ar fi recunoscut intervenţia legată de dl Gabriel Oprea făcută în precedentul mandat.
  • Spune că în cadrul aceleiaşi discuţii dna Doina Gradea i-a reproşat că s-ar fi referit ireverenţios la directorul TVR 1 de faţă cu angajaţi ai TVR şi ar fi sugerat că acesta ar fi un executant servil al ordinelor Preşedintelui-Director General. Susţine că şi-a menţinut afirmaţia, arătând că aceasta se bazează chiar pe spusele dlui Eduard Dârvariu, care i-ar fi mărturisit într-un recent dialog legat de scăderea audienţei emisiunii din cauza introducerii break-ului de publicitate că “nu poate lua nicio decizie editorială fără ştirea dnei Doina Gradea”. Afirmă că a părăsit întâlnirea după ce şefa departamentului Juridic a insistat că “prevederile contractului sunt mai importante decât atribuţiile de jurnalist”, anunţând la plecare că va spune “pe post, clar” că nu va mai accepta să continue emisiunea la TVR “dacă această atitudine de intimidare nu se schimbă”.
  • Susţine că, deşi a continuat să trimită regulat conducerii TVR 1 desfăşurătorul fiecărei ediţii potrivit contractului, în 25 aprilie - a doua zi după ce a comentat în emisiune discuţia de mai sus şi a relatat episodul intervenţiei membrului CA în favoarea dlui Gabriel Oprea - i s-a solicitat scriptul din ziua precedentă. Spune că, dacă solicitarea scriptului în avans a perceput-o ca fiind o intenţie de cenzură, solicitarea scriptului după difuzarea unei emisiuni aflate în posesia TVR poate fi considerată “ca fiind hărţuire”.
  • Se angajează ca, pe lângă înregistrările audio ale unor convorbiri cu membri ai conducerii TVR, să pună la dispoziţia comisiei înscrisurile şi documentele pe care îşi sprijină afirmaţiile; îşi asumă ca fiind reale toate informaţiilor prezentate în faţa comisiei, inclusiv a celor care pot fi probate cu documente la care comisia nu poate avea acces.
  • Întrebat când şi de ce s-a hotărât să înregistreze convorbiri cu membri ai conducerii TVR fără acordul interlocutorilor, spune că a decis să facă acest lucru în octombrie 2017 pentru a se proteja faţă de demersurile de “a fi daţi la o parte” despre care fusese prevenit şi pe care nu le-ar fi putut dovedi în lipsa unor astfel de probe. Afirmă că avea informaţii “inclusiv din interiorul PSD” că înlocuirea dnei Irina Radu de la conducerea TVR s-a făcut din cauza neîndeplinirii unor “misiuni” stabilite la nivel politic care presupuneau eliminarea unor emisiuni sau schimbarea responsabililor editoriali ai altora. Susţine că primele ţinte vizate ar fi fost Ştirile TVR, acuzate că ar avea “un ton critic excesiv”, emisiunea Viaţa satului şi Starea naţiei.  Este încredinţat că scoaterea din grila TVR 1 a Orei de ştiri, numirea unui alt producător la Viaţa satului precum şi presiunile şi schimbările legate de reluările Stării naţiei au contribuit la numirea definitivă în funcţia de Preşedinte-Director General a dnei Doina Gradea.
  • Întrebat dacă, în afara episodului deja relatat despre reprezentatul Guvernului în Consiliul de administraţie, au mai existat situaţii în care să fie criticat pentru conţinutul emisiunii, spune că i-au fost aduse la cunoştinţă în mai multe rânduri nemulţumiri exprimate în “şedinţele de Comitet director şi în alte întruniri” de către dl Cristian Zgabercea şi de dl Sorin Burtea (fost membru în CD, actual membru supleant în CA).
  • În continuarea celor de mai sus, consideră că dacă ar fi existat nemulţumiri de ordin editorial privind Starea naţiei, conducerea TVR avea obligaţia de a le pune în discuţie în şedinţele lunare de analiză a emisiunii prevăzute în contract, or aceste întâlniri nu au fost convocate niciodată.
  • Rugat să răspundă acuzaţiilor de “şantaj” şi “ameninţare” cu scopul “prelungirii contractelor” pe care i le-a adus public Preşedintele-Director General al TVR, susţine că acestea sunt lipsite de sens în condiţiile în care contractul său pe drepturi de autor prevede se prelungeşte automat cu şase luni în cazul îndeplinirii obiectivelor de audienţa ale emisiunii. Adaugă că, în ciuda acestei clauze, din cauza presiunilor la care a fost supus este hotărât să părăsească TVR în cazul în actualul PDG rămâne în funcţie, lucru pe care spune că i l-ar fi comunicat personal şi dnei Gradea.
  • Întrebat dacă a primit oferte de la alte posturi de televiziune interesate de Starea naţiei, neagă categoric şi spune că “TVR râmâne prima opţiune” în cazul în care va continua realizarea emisiunii.

 

Eduard Dârvariu, Director TVR 1

  • Rugat să comenteze acuzaţia dlui Dragoş Pătraru privind presupusele presiuni exercitate asupra lui şi a echipei emisiunii Starea naţiei, observă că aceasta intră în contradicţie cu declaraţia jurnalistului (publicată în paginademedia.ro – n.n.) din ziua de 8 ianuarie -“fix în ziua în care intra pe post şi se semna contractul”-  şi în care dl Pătraru afirmă că nu a avut niciun conflict cu TVR 1 şi că totul “a fost o neînţelegere”.
  • Susţine că se poate vedea din “varianta originală” a înregistrărilor că în toate întâlnirile pe care le-a avut cu dl Pătraru a declarat că doreşte ca emisiunea “să fie pe post, pentru că în acea vreme emisiunea făcea audienţă”; adaugă că “şi în momentul de faţă” îşi doreşte ca “Dragoş Pătraru să fie pe post”.
  • Arată  că, deşi din punct de vedere juridic “e foarte simplu” ca TVR să renunţe la Starea naţiei, pentru că dl Pătraru “şi-a încălcat contractul”, nu are la dispoziţie emisiuni cu audienţă similară cu care să o înlocuiască; precizează că scopul său în TVR este “ca nişte produse să facă audienţă”.
  • Apreciază că solicitările pe care i le-a adresat personal realizatorului Starea naţiei au fost normale şi dă ca exemplu cererea de a i se transmite desfăşurătorul emisiunii, prevăzută în contract.
  • La observaţia comisiei că dl Pătraru reproşează că i-ar fi cerut scriptul emisiunii, deşi nu există această obligaţie în contract, spune că a solicitat “scriptul scenariului” doar după difuzarea emisiunilor în care jurnalistul s-a referit la conducerea canalului şi la membrii Consiliului de administraţie; subliniază că, din punctul său de vedere, “scenariul aparţine TVR” şi că, în consecinţă, “este îndreptăţit” să îl solicite.
  • Întrebat dacă, în logica de mai sus, primeşte zilnic un “scenariu talkshow”, aşa cum  este definit obiectul unui contract de colaborare la o altă emisiune de pe TVR 1, evită să răspundă la obiect, dar admite că, în condiţiile în care semnează foarte multe contracte, “a semnat şi el contractul” respectiv; adaugă că nu ştie cui îi aparţine  formularea citată şi apreciază ca nefiresc faptul că în TVR contractele nu sunt redactate de specialişti de la Juridic, ci de oameni cu calificare în jurnalism.
  • Nu este de acord cu distincţia dintre “script” şi “scenariu” pe care o face dl Pătraru, susţinând că este vorba de unul şi acelaşi lucru; spune că a renunţat să mai ceară scriptul după ce jurnalistul i-ar fi spus că “nu mai respectă scriptul ca să poată să spună ce vrea în emisiune”.

 

  • Declară că nu s-a “amestecat”niciodată în emisiunea Starea naţiei şi că nu i-a cerut niciodată dlui Pătraru “nu vorbi de Dragnea, nu vorbi de Iohannis!”, arătând că înregistrările emisiunilor dovedesc acest lucru.
  • Întrebat care ar fi fost utilitatea primirii scriptului sau scenariului înaintea difuzării, susţine că nu a solicitat documentele respective decât după emisiune.
  • La observaţia comisiei că există un e-mail în care producătorul delegat solicită, invocând dispoziţia directorului TVR1, prezentarea în scris atât a scriptului din ziua precedentă, cât şi a celui din ziua curentă, spune că “dacă a fost aşa, a fost o greşeală”; insistă asupra faptului că nu a existat niciun amestec în conţinutul emisiunii Starea naţiei şi nici în conţinutul altei emisiuni.
  • Întrebat dacă nu e o dovadă de inconsecvenţă managerială faptul că, potrivit  înregistrării unei discuţii cu Dl Dragoş Pătraru, a insistat asupra trimiterii în avans a scriptului emisiunii Starea naţiei, ca şi asupra obligativităţii vizionării înainte de difuzare a oricărei emisiuni înregistrate, deşi în faţa comisiei nu a considerat necesară respectarea aceloraşi exigenţe în cazul transmiterii interviului înregistrat cu dl Sebastian Ghiţă la emisiunea România 9 din 14 martie, spune că la acel moment a crezut că interviul este în direct.
  • Respinge ca incorectă interpretarea dlui Dragoş Pătraru potrivit căruia sugestia Preşedintelui-Director General de face emisiunile “mai soft” în perioada Sărbătorilor de iarnă reprezintă o formă de imixtiune editorială, explicând că semnificaţia mesajului transmis a fost de “mai funny” (adică mai amuzante, mai distractive).
  • Rugat să se pronunţe, în calitate de producător executiv al TVR 1 în februarie a.c., în privinţa acuzaţiilor de condiţionare a plăţilor datorate echipei Starea naţiei de către fostul director al TVR 1, evită să răspundă, explicând că nu poate vorbi în numele şefului său de la acea vreme, dl Raico Cornea; precizează însă că ştie că dl Cornea “a avut o singură pretenţie la Pătraru: să-şi ceară scuze oamenilor din Televiziunea Română”.
  • Întrebat cum trebuie interpretată exprimarea sa extrasă din înregistrarea audio a negocierilor contractului cu S.C. Starea naţiei srl, când a pledat pentru introducerea unei clauze care să-i interzică realizatorului să vorbească în emisiune despre TVR pentru că i“se pare aiurea ca venind într-o casă să zici: bă, asta are geamurile murdare, chiar dacă sunt nespălate”, evită un răspuns direct, dar spune că a fost “o metaforă”.
  • La observaţia comisiei că din Notificarea trimisă conducerii TVR în 31 decembrie 2017 rezultă că la acea dată dl Pătraru nu ştia încă dacă emisunea sa va continua în 2018, răspunde că nu e nimic anormal, întrucât “nu erau încheiate negocierile”.
  • Spune că principala problemă ridicată în cadrul negocierilor a fost faptul că “în ianuarie nu existau venituri” şi că, în consecinţă, era nevoie de diminuarea sumei prevăzute în contract; precizează că, în aceste condiţii, a fost acceptată propunerea dlui Pătraru, care “a cedat pe perioada contractului de drepturi de autor dreptul de folosire a brandului Starea naţiei”.
  • În legătură cu reproşul dlui Dragoş Pătraru că nu i s-a pus la dispoziţie niciun document care să certifice situaţia încasărilor din publicitate aferente emisiunii Starea naţiei, spune că nu i se puteau prezenta date financiare dlui Pătraru, acesta nefiind angajat al TVR; adaugă că “nu este convins” că ar putea oferi date financiare despre TVR nici Comisiei de etică, cum de altfel nu “le-a dat nici Consiliului de administraţie”.
  • Rugat să explice de ce i-a sugerat realizatorului Starea naţiei să-i adreseze o solicitare scrisă de eliminare a break-ului de publicitate pe motiv că acesta afectează audienţa emisiunii, deşi – aşa cum reiese din înregistrarea convorbirii – ajunsese singur la concluzia impactului negativ al pauzei publicitare, susţine că break-ul publicitar a fost introdus la cererea dlui Pătraru, “nu a fost impus”; admite că este încă “nehotărât” în privinţa utilităţii pauzei de publicitate, neştiind dacă “e mai bine sau mai rău”.
  • Ţine să precizeze că nu l-a “sunat nimeni legat de o emisiune”, că nu a fost “adus” în TVR de niciun partid politic şi că nu doreşte decât să-şi facă meseria de jurnalist.

 

Raico Cornea, membru în Consiliul de administraţie al TVR, fost director TVR 1

  • În legătură cu acuzaţia dlui Dragoş Pătraru că, în calitate de director interimar TVR 1, ar fi condiţionat semnarea contractului de o declaraţie în care realizatorul Starea naţiei să menţioneze sprijinul conducerii TVR 1 pentru continuarea emisiunii, spune că i-a solicitat colegial, “dacă poate şi dacă vrea”, să publice “acolo unde are unde are posibilitatea” că “TVR 1 a fost corect faţă de el şi de echipa lui” şi doi că “niciodată nu  s-a amestecat în politica editorială a echipei” de la Starea naţiei. Susţine că a fost o solicitare normală între doi parteneri, că nu a fost vorba de nicio condiţionare şi că “contractul era deja semnat, doar că n-am vrut să-i dau drumul”.
  • În ceea ce priveşte imputarea dlui Pătraru că ar fi condiţionat plata drepturilor de autor aferente lunii februarie de “prezentarea unei situaţii cantitative privind materialele din emisiune: câte despre Putere, câte despre Opoziţie”, explică faptul că în “biblia de format” a emisiunii există menţiunea că echipa Starea naţiei va face periodic “o analiză prin care se va arăta că toţi subiecţii din emisiune sunt trataţi echidistant” şi că, “din curiozitate”, a considerat util să vadă această analiză în calitate de reprezentant al canalului difuzor. Spune că nu a mai insistat asupra cererii după ce dl Pătraru i-a trimis un e-mail în care îl atenţiona că se află “în zona abuzului în serviciu”.
  • Întrebat dacă prevederile contractuale stabileau obligaţia prezentării analizei menţionate responsabililor din TVR sau – aşa cum susţine dl Pătraru – aceasta era doar un mecanism intern de monitorizare a liniei editoriale folosit de echipa redacţională, spune că nu se poate pronunţa, întrucât nu cunoaşte contractul “pe de rost”; adaugă însă că încheierea contractului a avut ca bază descrierea amanunţită a emisiunii în care era şi menţiunea în discuţie.
  • În legătură cu acuzaţia de “condiţionare” a plăţii drepturilor de autor, spune că afirmaţia dlui Pătraru “nu e conformă cu adevărul”, din moment ce toţi membrii echipei de la Starea naţiei “au primit banii la timp de fiecare dată”; subliniază că echipa de la Starea naţiei are “de departe cele mai mari sume de contracte de drepturi de autor” de la TVR1.
  • Întrebat dacă în calitatea de director TVR 1 pe care a avut-o a mai solicitat analize  privind echilibrul politic în emisiunile de profil difuzate de canal, spune că nu, unul din motive fiind că nu a “avut nici timp fizic” pentru un astfel de demers.
  • Referitor la colaborarea sa cu realizatorul de la Starea naţiei, spune că aceasta a fost dificilă “din mai multe puncte de vedere”. Ţine să precizeze că în mandatul său în precedentul Consiliu de administraţie s-a pronunţat deschis împotriva revenirii dlui Dragoş Pătraru la TVR din cauza afirmaţiilor publice pe care jurnalistul le-ar fi făcut după plecarea din 2015. Susţine că a solicitat înainte de începerea negocierilor pentru revenirea emisiunii Starea naţiei la televiziunea publică ca dl Pătraru “să-şi ceară scuze în mod public faţă de TVR” şi ca “suma de pornire a oricărei negocieri să fie jumătate din suma prevăzută în contractul anterior”. Subliniază că niciuna din aceste condiţii propuse de el nu a fost îndeplinită.
  • La observaţia comisei că dl Dragoş Pătraru şi-a cerut scuze public, inclusiv într-o ediţie recentă a emisiunii Starea naţiei , pentru afirmaţii anterioare despre salariaţii TVR, nu şi pentru acuzaţiile aduse unor membri ai conducerii instituţiei, este de părere că şi acestea din urmă sunt de natură “să aducă prejudicii imaginii Televiziunii Române”.
  • Afirmă că, în pofida nemuţumirilor sale descrise mai sus, i-a acordat dlui Dragoş Pătraru şi echipei sale tot sprijinul din poziţia de director interimar al TVR1, considerând că, dincolo de divergenţe, “trebuie să lucreze împreună”.
  • Subliniază că nu a participat la negocierile legate de expirarea contractului de licenţă al emisiunii Starea naţiei întrucât în perioada 20 dec.- 8 ian. s-a aflat în concediu de odihnă. Precizează însă că “înainte de a pleca” a avut o întâlnire cu dl Pătraru în care acesta, de pe “o poziţie de forţă” ar fi insistat ca va relua producţia emisiunii din data de 8 ianuarie şi că, în cazul în care nu va fi difuzată, TVR va trebui să dea explicaţii”.
  • Susţine că, în condiţiile în care “se ştie că luna ianuarie  este o lună de reluări”, totuşi dl Pătraru “a apărut”, iar “emisiunea a fost difuzată aşa cum a dorit”.
  • Afirmă că, deşi dl Pătraru a fost cel care a solicitat ca emisunea să aibă două părţi pentru “a putea să-şi introducă calupul de publicitate”, după ce “a văzut că nu e o decizie bună din punct de vedere financiar”, a dat vina pe TVR.
  • Consideră că aspectele pe care le-a prezentat dovedesc că dl Pătraru n-a fost corect faţă de Televiziunea Română şi faţă de oamenii cu care a colaborat”.

 

Doina Gradea, P.D.G. al TVR, însoţită de consilierul său, dl avocat Alexandru Dumitrescu

  • Susţine că fragmentele din înregistrările audio ale unor “discuţii private” publicate de dl Dragoş Pătraru sunt trunchiate, fiind evitate cu bună ştiinţă pasajele în care, răspunzând întrebărilor ei repetate, jurnalistul confirmă  că nimeni din TVR nu a intervenit în conţinutul emisiunii Starea naţiei.
  • La observaţia comisiei că dl Dragoş Pătraru a prezentat înregistrări mult mai ample decât fragmentele editate publicate pe blogul personal în data de 3 mai şi că acestea  includ şi pasaje cu conţinut asemănător celui pe care-l invocă, spune că va cere în instanţă să i se pună la dispoziţie toate înregistrările; susţine că s-a simţit “şantajată non-stop” şi consideră că acţiunea dlui Pătraru a fost premeditată, din moment ce a  înregistrat-o fără consimţământul său  începând cu luna octombrie 2017.
  • Este de acord că, nefiind o instanţă de judecată, Comisia de etică nu are căderea să se pronunţe asupra legalităţii demersului dlui Pătraru, care a invocat “interesul public”, ca  şi cu faptul că apariţia în public a unor discuţii care privesc salariaţii TVR justifică o analiză din partea comisiei.
  • Subliniază că a fost “unul dintre cei patru” membri ai fostului Consiliu de administraţie care a susţinut revenirea emisiunii Starea naţiei la TVR, în condiţiile în care majoritatea colegilor erau împotrivă. Spune că, în lipsa sprijinului CA, contractul a fost adoptat pe  “o altă cale, pe decizia fostului PDG”.
  • Afirmă că, după preluarea contractului de la fosta conducere, a constatat că acesta e “la limita legii” şi, din punctul său de vedere, “imoral faţă de colegii din televiziune şi faţă de foştii membri ai Consiliului de administraţie”.
  • Precizează că există două tipuri de contracte aferente emisiunii Starea naţiei: cele de drepturi de autor, care expiră în iunie a.c., şi contractul de licenţă, valabil până la sfârşitul anului trecut. Descrie această situaţie ca fiind “nemaiîntâlnită”.
  • Spune că în luna decembrie a cerut departamentului Juridic din TVR să analizeze “care este expunerea juridică legală a Societăţii” în cazul în care contractul de licenţă cu S.C. Starea naţiei srl nu ar fi prelungit. Afirmă că, neavând o “confirmare 100%” că nu există riscul ca TVR să “plătească daune, procese şi aşa mai departe”, a decis să înfiinţeze o comisie de negociere cu care “să salvăm nişte bani”.
  • Dl avocat Alexandru Dumitrescu, membru în comisia de negociere, susţine că nemulţumirea dlui Pătraru că “nu l-a contactat nimeni în legătură cu prelungirea contractului” este nejustificată, din moment ce TVR avea dreptul să nu-şi dorească prelungirea licenţei care tocmai expira. Spune însă că realizatorul Starea naţiei s-a prevalat de existenţa contractelor de drepturi de autor, “încheiate până în iunie”.
  • Din punctul de vedere al dlui avocat Dumitrescu, “fără licenţă şi fără contractul de licenţă care este contractul-umbrelă, celelalte contracte rămân fără obiect, devin caduce, nu mai produc efecte juridice”.
  • Arată că la negocieri i s-a propus dlui Pătraru ca emisiunea să fie reluată în luna februarie, pentru că în luna ianuarie “nu există publicitate” şi, în consecinţă, nu vor fi   resurse financiare pentru finanţarea “din surse proprii” a programului. Susţine că jurnalistul a reacţionat vehement, acuzându-i că doresc scoaterea emisiunii de pe post.
  • În completarea susţinerii dlui avocat, dna Doina Gradea afirmă că toată perioada 22-31 decembrie “a fost o ameninţare continuă în scris, prin e-mail-uri” din partea dlui Pătraru. Dă ca exemplu un e-mail pe care l-a primit de la realizatorul Starea naţiei în seara de 31 decembrie, pe care e dispusă să-l pună la dispoziţia comisiei. Ulterior, din discuţii a rezultat că mesajul invocat de P.D.G. este de fapt Notificarea trimisă membrilor conducerii TVR la expirarea contractului pe firmă, document furnizat deja comisiei de către dl Pătraru.
  • Confirmă că l-a invitat pe dl Dragoş Pătraru la o discuţie în TVR la începutul lunii  ianuarie, ocazie cu care au convenit, în lipsa avocaţilor celor două părţi, semnarea contractului şi reluarea difuzării emisiunii chiar din acea lună.
  • La observaţia comisiei că impasul negocierilor privind licenţa emisiunii a fost depăşit printr-o concesie făcută de dl Dragoş Pătraru, dna Gradea confirmă că realizatorul a cedat gratuit către TVR dreptul de folosire a formatului Starea naţiei, dar face menţiunea că restul contractelor de drepturi de autor, care ar reprezenta “90% din costuri”, au rămas valabile.
  • În interpretarea dlui consilier Dumitrescu, “miza scandalului” iniţiat public de dl Pătraru este “faptul că în iunie se termină contractul de licenţă” pe care “nu mai avem de ce să-l facem”, în timp ce “drepturile de autor se prelungesc automat dacă (emisiunea) atinge ţintele de performanţă”.
  • Întrebată dacă i s-a dat de înţeles realizatorului Starea naţiei că din iunie ar putea să nu mai aibă contract – aşa cum a sugerat dl Dumitrescu -, dna Gradea neagă categoric.
  • Precizează totuşi că “în momentul în care a început să acuze pe post de cenzură” l-a invitat pe dl Pătraru  la o întâlnire la care au mai participat directorul TVR 1 şi şefa departamentului Juridic (în 25 aprilie –n.n.). Spune că scopul discuţiei a fost să afle care este nemulţumirea jurnalistului şi unde consideră el că TVR ar fi încălcat contractul, concluzia fiind că va cere serviciului Juridic o analiză a îndeplinirii obligaţiilor de către “ambele părţi”.
  • Întrebată dacă, aşa cum susţine realizatorul Starea naţiei în sesizarea adresată comisiei, în întâlnirea respectivă ar fi fost abordat şi subiectul referirii în emisiune la desemnarea dlui Cătălin Blebea în Consiliul de administraţie al TVR – descris de dl Pătraru ca fiind “chestiunea care a declanşat această situaţie” – spune că nu a văzut acea emisiune şi nu are cunoştinţă de discuţiile invocate dintre dl Blebea şi dl Pătraru. Confirmă însă că jurnalistul i-ar fi zis că ar “vrea să spună şi mai multe” în emisiune despre acest subiect, dar se simte “cenzurat”.
  • La observaţia comisiei că, potrivit înregistrării audio, în aceeaşi întâlnire a fost discutat  pentru prima oară, în prezenţa domniei sale, şi subiectul solicitării scriptului emisiunii de către conducerea TVR 1 – pretenţie considerată de dl Pătraru ca fiind în afara obligaţiilor sale contractuale -, dna Gradea răspunde că problema respectivă nu are nicio legătură cu persoana sa.
  • După precizarea membrilor comisiei că sunt obligaţi să pună în discuţie toate reproşurile punctuale formulate de dl Dragoş Pătraru, consilierul dnei Gradea intervine cu observaţia că, din punctul său de vedere, “comisia de etică nu are căderea să se pronunţe într-o relaţie comercială”; în replică, membrii comisiei îi atrag atenţia că, de exemplu, presupusa condiţionare a achitării unei prestaţii efectuate de publicarea unei declaraţii neconforme cu realitatea nu poate face parte dintr-un contract comercial.
  • Legat de aspectele de mai sus, dna Doina Gradea ţine să precizeze că “toate plăţile au fost făcute la timp”, “contractele au fost negociate în interesul companiei, nu în interesul privat al cuiva” şi că “niciodată nu a fost nicio problemă” ca emisiunea Starea naţiei să intre pe post”. Susţine că, potrivit contractului, TVR ar fi trebuit să primescă desfăşurătorul emisiunii cu o oră înainte de difuzare şi că, tot prin contract, echipa emisiunii era obligată să prezinte o monitorizare din care să reiasă “echidistanţa dânşilor”.
  • Întrebată de comisie dacă nu ar fi fost firesc ca chestiunile invocate mai sus să fie rezolvate prin intermediul jurnalistului pe care TVR, în calitate de Producător al emisiunii, l-a desemnat pe lângă echipa Stării naţiei, afirmă că reprezentantul TVR are  rol de “producător delegat”, dar spune că nu se poate pronunţa asupra atribuţiilor acestuia, fiind “treaba producătorului TVR1”.
  • În interpretarea dlui avocat Dumitrescu, tocmai calitatea de Producător al emisiunii este cea care-i dă dreptul TVR să solicite “orice”, fiind îndreptăţită să aibă acces la “toate documentele şi toate resursele implicate în producerea emisiunii”.
  • La observaţia comisiei că dl Dragoş Pătraru interpretează acţiunile TVR – de la încercarea de amânare a reluării emisiunii pentru luna februarie şi până la solicitarea fără precedent a scriptului şi a situaţiei privind apariţiile politice – ca fiind forme de constrângere care au în spate o “presiune politică”, dl Dumitrescu argumentează că până acum nu au existat solicitări similare din partea TVR pentru că “niciodată nu s-a uitat cineva cu atenţie la ce spune în emisiune”, după care adaugă: “Cât timp noi suntem parteneri într-un contract şi tu începi să vorbeşti despre mine diminuându-mă sau injuriindu-mă sau…desfiinţându-mă ca instituţie, ce contract mai vrei să ai cu mine? E o manifestare mai mult decât patologică!”
  • În acord cu caracterizarea formulată de consilierul său, dna Doina Gradea este de părere că este “un obicei” al dlui Pătraru de a se “certa cu toţi pe unde se duce”. Îşi aminteşte că şi după precedentul contract cu TVR “a plecat tot cu scandal, tot cu presiune” şi spune că mai multe persoane din Consiliul de administraţie “s-au simţit jignite, au fost jignite pe post”. Susţine că a vorbit cu colegi de la DIGI care i-ar fi spus că “toată lumea era înregistrată de Dragoş Pătraru”.
  • Referitor la reproşurile dlui Pătraru privind eliminarea reluării emisiunii Starea naţiei din grila TVR 2 şi a mutării reluării de pe TVR 1 la ora 5.30 – măsuri despre care spune că afectează nu doar onorariile echipei sale, ci şi audienţele posturilor şi încasările din publicitate ale TVR -, dna Doina Gradea susţine că modificările au fost decise de Comitetul director al TVR după discuţii cu responsabilii Direcţiei Programe şi ai canalelor respective, scopul acestora fiind respectarea identităţii fiecărui canal “din punct de vedere editorial”. Afirmă că, raportat la perioada similară a anului trecut, încasările din publicitate au crescut, ceea ce dovedeşte că “TVR nu a pierdut bani prin aceste mutări, ci a câştigat”.
  • În context, dna Gradea susţine că, potrivit informaţiilor pe care le are de la conducerea TVR 1, dl Dragoş Pătraru “a dorit” în luna februarie să separe emisiunea în două părţi pentru a introduce un calup publicitar şi că TVR “l-a lăsat”. Întrebată dacă dl Pătraru avea un interes material direct pentru această modificare, spune că încasările rezultate din publicitatea suplimentară se împart “jumate-jumate” între TVR şi Starea naţiei.
  • Este surprinsă şi nu comentează faptul că, în contradicţie cu afirmaţiile sale, şeful TVR 1 îi sugera realizatorului Starea naţiei într-o discuţie înregistrată în luna aprilie să-i solicite în scris eliminarea break-ului de publicitate cu exprimarea: “Zi că a scăzut audienţa ca urmare a introducerii break-ului… Ce, te afectează cu ceva break-ul? Te ajută cu ceva? Îţi dă ceva din el? Nu!”
  • Susţine că emisiunea Starea naţiei “nu şi-a acoperit costurile niciodată” din veniturile aduse din publicitate. La observaţia comisiei că, potrivit afirmaţiei dlui Pătraru, ţinta de audienţă a fost îndeplinită cu regularitate şi că ar avea cea mai mare audienţă dintre programele TVR, spune că audienţa emisiunii “nu a fost niciodată cea mai mare” şi că clauza de audienţă din contract “e destul de mică”.
  • Dl Alexandru Dumitrescu contestă calitatea de “avertizor public” invocată de dl Dragoş Pătraru, ca şi dreptul acestuia de a sesiza Comisia de etică a TVR, argumentând că realizatorul Stării naţiei nu este angajatul instituţiei. Membrii comisiei îi atrag atenţia că, potrivit Statutului ziaristului, Comisia de etică şi arbitraj poate fi sesizată de orice cetăţean care reclamă nerespectarea deontologiei profesionale în activitatea Televiziunii Române, cel mai recent exemplu fiind cel al difuzării interviului cu dl Sebastian Ghiţă.    În plus, i se explică dlui Dumitrescu că toţi colaboratorii cu activitate jurnalistică desfăşurată sub sigla TVR au, cum e şi firesc, aceleaşi drepturi şi obligaţii profesionale prevăzute în Statutul ziaristului ca şi jurnaliştii angajaţi cu contract de muncă.
  • Dl Dumitrescu consideră anormal şi demersul dlui Dragoş Pătraru de a “face anchete într-o instituţie publică” în condiţiile în care calificarea sa este de realizator al unei “emisiuni de divertisment”. Dl consilier sugerează că ar trebui puse întrebările “pe banii cui?” şi “folosind resursele cui?” a fost întreprinsă ancheta invocată de dl Pătraru.
  • Audierea se încheie cu rugămintea adresată dnei Doina Gradea de membrii comisiei de a pune la dispoziţie orice document şi/sau informaţie pe care domnia sa le consideră utile ca răspuns la sesizarea formulată de dl Pătraru.

2. Precizări, observaţii şi constatări

Aşa cum au afirmat explicit în timpul audierii persoanelor implicate, membrii Comisiei de etică şi arbitraj nu au căderea să se pronunţe în privinţa legalităţii unor demersuri şi acţiuni întreprinse de cele două părţi în divergenţă şi înţeleg că nu pot avea acces, în analiza lor, la anumite documente care, deşi ar fi lămuritoare, au un caracter confidenţial sau depăşesc aria de competenţă a comisiei.

Prin urmare, cercetarea comisiei a vizat aspecte care ţin de respectarea eticii profesionale şi a organizaţiei, bazându-se în bună măsură pe informaţii devenite deja publice, pe coroborarea unor depoziţii şi mărturii asumate de persoanele citate şi, nu în ultimul rând, pe fragmente din înregistrări audio a căror legalitate este incertă, dar al căror conţinut relevant pentru aceasă speţă nu a fost contestat şi, ca atare, nu poate fi ignorat.

În condiţiile precizate mai sus, după studierea sesizării primite, analiza punctelor de vedere ale celor implicaţi sintetizate anterior, vizionarea înregistrărilor mai multor ediţii ale emisiunii Starea naţiei, audierea înregistrărilor audio şi examinarea documentelor puse la dispoziţie sau publicate de dl Dragoş Pătraru, membrii comisiei au constatat  următoarele:

a)      Intenţia conducerii TVR de a suspenda difuzarea emisiunii Starea naţiei în luna ianuarie  i-a fost comunicată dlui Dragoş Pătraru de către Preşedintele-Director General în data de 18 decembrie ca fiind ca o propunere a şefilor de canale a cărei motivaţie nu o cunoaşte; potrivit înregistrării convorbirii, dl Pătraru nu a fost de acord, spunând „dacă nu intrăm pe 8 (ianuarie), noi plecăm!”

b)     Din înregistrările negocierilor desfăşurate în 22 şi 27 decembrie în scopul încheierii unui nou contract de licenţă în locul celui care expira reiese că părţile au fost de acord asupra îndeplinirii de către echipa emisiunii Starea naţiei a criteriilor de performanţă stipulate în contractele de drepturi de autor:

- dl Dragoş Pătraru a subliniat că la sfârşitul lui 2017 emisiunea şi-a depăşit toate ţintele de audienţă pe care şi le-a asumat, cu excepţia lunii septembrie, care a fost luna revenirii în programul TVR;

- TVR, prin producătorul executiv Eduard Dârvariu, a confirmat faptul că Starea naţiei, alături de Viaţa satului şi O vedetă populară, este unul din „primele trei programe” ale canalului din punct de vedere al audienţei, subliniind că „TVR are tot interesul” să păstreze în grilă emisiunea.

c)    Principalul punct de divergenţă între cele două părţi a fost interpretarea consilierului PDG Alexandru Dumitrescu, potrivit căreia contractele de drepturi de autor ale echipei Starea naţiei, valabile până la 30 iunie, sunt subsecvente contractului de cedare a licenţei şi, în consecinţă, devin caduce odată cu expirarea acestuia din urmă; dl Dragoş Pătraru a respins categoric această interpretare juridică, invocând experienţele sale anterioare şi „punctul oficial de vedere” al avocaţilor săi, ca şi propunerea încheierii unui nou  contract pe firmă din care să decurgă contractele de drepturi de autor.

d)   Negocierile legate de aspectele financiare ale relaţiei contractuale au evidenţiat următoarele poziţii exprimate de cele două părţi:

- TVR a propus suspendarea producţiei emisiunii Starea naţiei în luna ianuarie, argumentând că veniturile din publicitate sunt de regulă foarte scăzute, că se află în imposibilitatea de a face o estimare a comenzilor de publicitate pentru prima lună a anului şi că trebuie avute în vedere întârzierile tradiţionale în ceea ce priveşte încasarea sumelor aferente lunii decembrie;

-  ca răspuns, dl Dragoş Pătraru a făcut mai multe propuneri distincte: s-a declarat dispus să cedeze gratuit licenţa emisiunii pe luna ianuarie, să accepte în numele echipei Starea naţiei limitarea sumelor cuvenite pentru drepturile de autor la pragul minim prevăzut în contract - cu compensarea prin acordarea unui mediaplan şi a unor minute de publicitate, să fie de acord cu amânarea plăţilor cuvenite echipei pentru luna ianuarie până la momentul încasării de către TVR a banilor din publicitate, să renunţe la plata de către TVR a licenţei şi a drepturilor pentru luna ianuarie în schimbul permisiunii de a apela la donaţii din partea publicului;

- în ciuda concesiilor şi a ofertelor formulate de realizatorul Starea naţiei la întâlnirea din 22 decembrie – unele apreciate ca rezonabile de către ambele părţi -, reprezentanţii TVR revin în debutul negocierile din 27 decembrie cu opţiunea fermă a amânării reluării emisiunii pentru luna februarie, insistând că televiziunea publică „nu îşi permite” să finanţeze emisiunea „din surse proprii” în prima lună a anului;

- dl Dragoş Pătraru a pledat pentru găsirea unei soluţii care să permită reluarea emisiunii în ianuarie, atrăgând atenţia că prima lună a anului se anunţă „foarte, foarte agitată” din punct de vedere politic şi că „ar da extrem de prost pentru televiziunea publică” să difuzeze reluări ale emisiunii „care nu au nicio legătură cu realitatea”;

- la finalul negocierilor din 27 decembrie, cele două părţi par să convină asupra variantei în care dl Pătraru cedează gratuit licenţa emisiunii pe perioada lunii ianuarie, urmând ca din mediaplanul primit de la TVR să acopere plata drepturilor de autor ale echipei.

e)   În legătură cu tema accesului la conţinutul editorial al emisiunii Starea naţiei - subiect  adus în mod repetat în discuţie de reprezentanţii TVR , deşi nu avea legătură nu negocierea contractului de licenţă - s-au desprins următoarele opinii divergente:

- dl Dragoş Pătraru s-a declarat surprins de abordarea unui aspect care nu ridicase anterior niciun fel de probleme, arătând că „producătorul desemnat de TVR are acces permanent la scriptul emisiunii şi la tot ce se întâmplă” şi că, potrivit contractului, are obligaţia de a pune desfăşuratorul la dispoziţia producătorului desemnat; în replică, consilierul PDG  Alexandru Dumitrescu şi-a justificat iniţiativa susţinând că TVR intenţionează doar să „clarifice o procedură contractuală”.

- la reluarea negocierilor în 27 decembrie, invocând „chestii de detaliu”, dl Dumitrescu a propus modificarea clauzei care obligă realizatorul Starea naţiei „să permită accesul producătorului executiv al TVR 1 la desfăşurătorul programului în format

electronic cu o oră înainte de începerea difuzării  fiecărei emisiuni” în sensul permiterii accesului la desfăşurătorcu 3 ore înaintea emisiei; propunerea a fost combătută de dl Pătraru, care a arătat că, din cauza modificărilor frecvente provocate de evenimente neprevăzute sau în desfăşurare, sunt situaţii în care forma finală a desfăşurătorului este cunoscută abia după ora 20.00, odată cu încheierea înregistrării emisiunii.

- dl Eduard Dârvariu a cerut interzicerea formală a oricărei referiri negative la adresa TVR în cadrul emisiunii, idee cu care dl Pătraru s-a declarat de acord cu condiţia păstrării în astfel de situaţii a prevalenţei interesului public şi cu precizarea că, dacă va fi cazul, va vorbi „doar de persoane, nu despre TVR”;

- comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei „presiuni” exercitate asupra sa în privinţa conţinutului emisiunii, dl Dumitrescu a susţinut că nu se poate vorbi de „presiune la adresa unui jurnalist”, întrucât realizatorul Starea naţiei are calitatea de „partener de business” al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenţia că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public;

- dl Eduard Dârvariu a invocat o presupusă monitorizare în curs efectuată de CNA pentru a cere punerea la dispoziţia TVR a „analizei cantitative a personajelor şi subiectelor care intră în emisiune” – o obligaţie despre care „crede că este trecută în contract”; în răspunsul său, dl Pătraru a arătat că echidistanţa emisiunii este dovedită de ceea ce s-a difuzat „pe post”, că nu au existat niciun fel de sesizări la adresa emisiunii şi că nu se poate cere un echilibru cantitativ „unu la unu” în emisiune, în condiţiile în care sunt zile în care unele partide „nu zic absolut nimic”, în timp ce „puterea şi abuzul de putere trebuie sancţionate de presă”.

f)     În lipsa concretizării negocierilor sintetizate mai sus într-un nou contract, S.C. Starea naţiei srl trimite în 31 decembrie 2017, ziua încetării contractului de licenţă, o Notificare în care îi impută conducerii TVR că „a iniţiat şi continuat negocierile de prelungire a contractului contrar bunei-credinţe, fără intenţia de a încheia contractul”. Între altele, SC Starea naţiei srl reproşează faptul că, deşi în cadrul negocierilor au fost convenite soluţii de prelungire a contractului care au presupus din partea sa „concesii majore de natură financiară” acceptate în lipsa oricărui act cu care TVR să probeze dificultăţile invocate , în 28 decembrie, la semnarea procesului verbal de negociere, „reprezentanţi ai SRTv (...) au modificat unilateral elemente asupra cărora conveniseră şi, mai grav, au condiţionat semnarea procesului verbal de inserarea în cuprinsul acestuia a unor elemente nediscutate, care nu corespund negocierilor purtate şi care denaturau complet înţelegerea asupra căreia părţile conveniseră”. În documentul a cărui copie a fost pusă la dispoziţia comisiei de dl Pătraru se mai arată că societatea Starea naţiei srl ar fi acceptat propunerea de continuare a negocierilor prin e-mail înaintată de producătorul executiv Eduard Dârvariu în 28 decembrie şi că, deşi ar fi răspuns cu o „ofertă fermă”, nu i-a fost transmisă „nicio poziţie a SRTv” până la 31 decembrie.

g)    Potrivit declaraţiilor convergente ale dnei Doina Gradea şi dlui Dragoş Pătraru, cele două părţi au convenit în data de 6 ianuarie a.c. continuarea colaborării, dl Pătraru cedând gratuit către TVR, printr-un act adiţional la contractul său de drepturi de autor, dreptul de folosire a formatului şi a brandului Starea naţiei în perioada 1 ianuarie-27 martie.

h)    Episodul din 9-11 ianuarie al condiţionării de către dl Raico Cornea, la acea vreme director interimar TVR 1, a semnării actului adiţional menţionat mai sus de publicarea de către dl Dragoş Pătraru a unei declaraţii care să sublinize sprijinul TVR pentru reluarea Stării naţiei este probat de corespondenţa prin sms cu dl Raico Cornea, confirmarea angajatei descrisă  ca fiind mesagera dlui Cornea, conţinutul interviului cu Dragoş Pătraru apărut în aceeaşi zi în paginademedia.ro, ca şi de recunoaşterea de către dl Cornea în faţa comisiei a faptului că “contractul era deja semnat, doar că n-am vrut să-i dau drumul”.

i)     Condiţionarea de către dl Raico Cornea a plăţii drepturilor de autor ale echipei Starea naţiei aferente lunii ianuarie de prezentarea „analizei cantitative a echilibrului în emisiune” este confirmată de mărturia angajatei TVR prin care a fost trimisă solicitarea dlui Cornea, ca şi de conţinutul Notificării trimise de dl Pătraru directorului TVR 1 în data de 7 februarie.

j)     Comisia observă că există diferenţe substanţiale de interpretare în ceea ce priveşte semnificaţia contractuală a analizei evocate mai sus: în timp ce realizatorul Starea naţiei spune că este vorba de o monitorizare periodică de uz intern menţionată în descrierea Formatului prin care echipa emisiunii îşi verifică conduita editorială, reprezentanţii conducerii TVR susţin că ar fi vorba de un document la care ar trebui să aibă acces în mod implicit, în calitate de producători ai programului.

k)    Legat de cele de mai sus, comisia constată că invocarea de către dl Eduard Dârvariu a unei monitorizări CNA a echilibrului politic din emisiuni ca pretext pentru solicitarea  analizei în discuţie este lipsită de temei, forul citat verificând, potrivit Codului de reglementare a conţinutului audiovizual , respectarea echilibrului în „programele de ştiri şi dezbateri”. De altfel, asigurarea echilibrului politic într-o emisiune de satiră ar fi o pretenţie absurdă, în condiţiile în care nu toţi „actorii”publici dau motive să fie criticaţi  în acelaşi interval de timp. Singurul criteriu deontologic a cărui respectare este de dorit (şi) într-o emisiune de acest gen este lipsa de partizanat politic sau de altă natură, or, din această perspectivă nu au existat reproşuri la adresa emisiunii Starea naţiei.

l)     Textul unui e-mail pus la dispoziţia comisiei de dl Dragoş Pătraru confirmă că în data de 12 aprilie s-a transmis, sub semnătura producătorului delegat TVR Ionela Liţă, „solicitarea dlui Director Eduard Dârvariu” de a primi de la echipa Starea naţiei „scriptul ediţiei de ieri al emisiunii (...) şi pe cel al ediţiei de azi”. Pornind de la evidenţa că, în situaţia dată, cuvântul „script” este folosit în sensul uzual în televiziune de „transcriere integrală a unui text”, comisia constată că, aşa cum reiese din audierea tuturor celor implicaţi, punerea la dispoziţie a scriptului de către echipa Starea naţiei nu este prevăzută în mod explicit în prevederile contractuale. În acelaşi timp, din înregistrarea negocierilor, ca şi din discuţiile cu cei audiaţi, rezultă cu certitudine că realizatorul are obligaţia contractuală „să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfăşurătorul Programului în format electronic cu o oră înainte de începerea difuzării fiecărei emisiuni”, desfăşurătorul reprezentând planificarea subiectelor unei emisiuni.

m)  Transcrierea comentariului din emisiune susceptibil să fi determinat solicitarea citată anterior arată că, în ediţia din 11 aprilie, dl Dragoş Pătraru s-a referit în termeni critici la rezultatele politicii de programe a TVR în raport cu emisiunea Starea naţiei:

„Ce?  E târziu? A, că trebuia să fi fost şi aseară pe la voi ... Da, da... Am primit multe mesaje de la voi şi repet, ca să nu existe dubii: Noi am vrut să avem emisiune ieri. Am cerut asta, am insistat, dar mi s-a spus că nu se poate. A fost un documentar, cevaa... Da, a „rupt” audienţele... Apropo, aţi văzut cifrele? Nicio producţie a posturilor publice n-a fost în top 30 de aceste Sărbători. Pe niciun target. Şi nici sâmbătă, nici duminică şi nici luni. Nimic mă, zero! Dar nu audienţa e scopul televiziunii publice, nu?, ci informaţia corectă şi educaţia! Cum naiba faci educaţie şi pe cine informezi corect dacă nu se uită nici naiba la tine, nu pricep. Dar aşa-s eu, mai prost.”

n)    În ediţia din ziua următoare - 12 aprilie – realizatorul Starea naţiei comentează în emisiune solicitarea primită de la conducerea TVR 1 şi anunţă dezvăluiri despre unii membri ai Consiliului de administraţie proaspăt numit:

„Ce mă fac eu cu voi, mă?  Da, voi! Numai în belele mă băgaţi! M-am plâns aseară la emisiune spunându-le oamenilor să nu mă înjure pe mine că n-a fost emisiune marţi, pentru că decizia a fost a conducerii postului, nu a mea. Ei bine, iată ce mail primesc astăzi: «La cererea dlui director Eduard Dârvariu, te rog să-mi trimiţi scriptul ediţiei de ieri a emisiunii Starea naţiei şi pe cel al ediţiei de azi.» Eh, vă place chestia asta? Numai din cauza voastră, da! Că vă plângeţi voi toată ziua că n-a fost emisiune marţi! N-a fost, aia e, aţi murit fără emisiune? N-aţi murit! Ia să vedem dacă v-o plăcea când n-o mai fi deloc. Să vă fie ruşine, da? Mă rog, nu de aia mi s-a cerut scriptul, ci pentru că am anunţat că acum, având Consiliu de administraţie cu acte-n regulă, voi face mai multe materiale despre ce fel de oameni au fost numiţi în acest for. Consider că e o obligaţie din partea noastră să vă spunem vouă – patronilor televiziunii publice – ce fel de oameni au fost numiţi politic să conducă această instituţie.”

o)    Potrivit unei notificări depuse în copie la comisie de dl Pătraru, directorul TVR 1 îi cere imperativ realizatorului Starea naţiei ca, începând cu data de 19.04.2018, să-i prezinte Producătorului executiv al TVR 1 „scenariul fiecărei ediţii zilnic, până la ora 20.00, în vederea analizării calitative şi editoriale emisiunii”. Conform documentului, solicitarea  se bazează pe dreptul contractual al SRTv de a verifica „ori de câte ori consideră necesar modalităţile/măsura în care este adus la îndeplinire contractul”, precum şi pe obligaţia dlui Pătraru de a „colabora din punct de vedere editorial cu conducerea editorială a postului TVR 1” care”îşi rezervă dreptul ca, în funcţie de propria sa apreciere, să-şi prezinte propria opinie”. De remarcat că notificarea menţionată subliniază obligaţia contractuală a jurnalistului de a nu face „acte sau fapte de natură să prejudicieze executarea cu bună-credinţă şi întocmai a contractului, bunului renume al SRTv sau al activităţii sale, cu excepţia situaţiei în care prevalează interesul public”, dar nu face nicio referire la vreo presupusă faptă susceptibilă să încalce prevederile contractului.

p)    În emisiunea Starea naţiei din 23 aprilie, dl Dragoş Pătraru face referiri negative la adresa unui membru – nenominalizat - al noului Consiliu de administraţie al TVR:

„Acuma, nu ştiu o chestie, că am fost atenţionat de  noua conducere că dacă...  Nu ştiu dacă am voie să spun ceva la emisiune despre dl Gabi Oprea... Că reprezentantul său în Consiliul de administraţie trecut de la TVR e şi acum în Consiliul de administraţie. Şi şi-atunci când a fost în Consiliul de administraţie mi-a spus să nu vorbesc despre dl Oprea... Nu ştiu dacă am voie acum... Să n-am probleme.

(...) Vă mai spun doar atât: am fost înştiinţat de noua conducere superioară că, dacă mai vorbim prostii aici la emisiune, vom fi... scoşi de pe post. Aşa că să ştiţi ce s-a întâmplat cu noi dacă am dispărut. Băi, vor scriptul înainte, da, da... Până acum nu l-au vrut, acum vor scriptul, să vadă ei acolo ce zicem noi. Ceauşescu ar fi invidios.”

r)    A doua zi după difuzarea comentariilor citate mai sus, dl Dragoş Pătraru este chemat de către Preşedintele-Director General la o discuţie lămuritoare la care mai participă directorul TVR 1, dl Eduard Dârvariu, şi şefa departamentului Juridic, dna Roxana Ionescu. Potrivit înregistrării audio a convorbirii, furnizate de dl Pătraru, cea mai mare parte a întâlnirii a fost consacrată exprimării unor acuzaţii de nerespectare a clauzelor contractuale formulate de ambele părţi:

-  dna Doina Gradea i-a reproşat realizatorului afirmaţia din emisiune cum că ar fi fost ameninţat cu scoaterea „de pe post”, lucru pe care-l consideră neadevărat; în replică,   dl Dragoş Pătraru a explicat că acesta e mesajul pe care l-a „înţeles” din notificarea primită în 19 aprilie de la dl Eduard Dârvariu;

-  realizatorul Starea naţiei a atras atenţia că în notificarea respectivă i s-a cerut scriptul emisiunii, deşi în contract se vorbeşte despre desfăşurătorul emisiunii, şi că termenul limită impus de canal este ora 20.00 în loc de ora 21.30, stipulată în contract;

- la observaţia dnei Gradea că notificarea a fost trimisă după ce a prezentat în emisiune  „declaraţii referitoare la TVR, la oameni care reprezintă TVR”, dl Pătraru a susţinut că, potrivit contractului, poate face orice afirmaţie „atâta timp cât ea serveşte interesului public”;

- ca argument în favoarea interpretării sale, realizatorul Starea naţiei a dat ca exemplu faptul că „reprezentantul Guvernului (în CA) este un om care (în 2015) l-a reprezentat pe Gabriel Oprea în consiliu şi care , cu martori, în biroul directorului TVR 1, i-ar fi transmis:  «a zis dl Gabi Oprea să nu mai difuzaţi nimic despre el, şi dacă difuzaţi, aţi pus-o!»”;

- la remarca dnei Gradea „de ce mai dezgropi morţii acuma, că asta e de mulţi ani?”, dl Pătraru a aratat că, întrucât persoana respectivă „a revenit în Consiliul de administraţie ca reprezentant al Guvernului (...), este de interes public ca oamenii să ştie asta!”;

- dl Pătraru a descris notificarea primită de la conducerea TVR 1 ca fiind „o încercare de intimidare, de ameninţare, de control” şi a afirmat că, în ceea ce-l priveşte, „intimidarea apare în momentul în care 8 luni nu se cere absolut nimic la această emisiune şi după ce fac o aluzie într-o emisiune despre o chestiune de interes public mi se cere scriptul emisiunii”; în context, jurnalistul a remarcat că la negocierile pentru prelungirea contractului „80% din timp s-a vorbit  despre controlul editorial al emisiunii”;

- la observaţia dnei Doina Gradea că niciodată nu a fost „deranjat în ceea ce priveşte politica editorială”, dl Pătraru a replicat că a avut materiale pe care nu le-a folosit în emisiune din cauză că i s-a cerut scriptul, dând ca exemplu faptul că, deşi avea „un materialul pregătit” despre dl  Blebea, nu l-a difuzat pentru că era „sigur” că i se va „scoate emisiunea de pe post”;

- ca răspuns la observaţia dlui Eduard Dârvariu că „toate casetele”, cu excepţia Starea naţiei,  sunt vizionate înainte de difuzare, dl Pătraru a arătat că emisiunea sa este vizionată la INGEST şi a amintit că în sezonul său anterior în TVR înregistrările erau vizionate de un redactor;

- în legătură cu riscul unor „derapaje” în emisiune, evocat de dl Dârvariu, realizatorul Stării naţiei a subliniat că produce o emisiune care în „5 ani nu a fost amendată de CNA, n-a fost nici în discuţii publice” şi că potrivit contractului, şi-a asumat achitarea eventualelor  sancţiuni primite de TVR;

- în timpul discuţiei, dl Pătraru a reproşat eliminarea reluării de pe TVR 2 a emisiunii – „o reluare care făcea 0,9 % media a fost înlocuită cu o producţie care face 0,2%” –, precum şi decalarea reluării de pe TVR 1 – „ o reluare care făcea de la (ora) 6 la 7 cel puţin 0,9, acum face 0,3% -, opinând că „este evident că măsura este luată împotriva interesului public”; dna Gradea a replicat că măsurile reprezintă „o problemă a  managementului” pentru care va „răspunde în faţa altora” şi că în loc să comenteze pe post, jurnalistul ar fi trebuit să ceară explicaţii „în scris, ca cetăţean”;

- afirmaţia dlui Pătraru că - chiar dacă nu o va face în emisiune -  va „demonstra punct cu punct că ceea ce se întâmplă în acest moment în televiziunea publică din punct de vedere editorial şi, pe unele locuri, din punct de vedere financiar, nu este normal”, a fost percepută de dna Gradea Gradea ca fiind „o ameninţare” şi o „atitudine de scandal”;

- concluzia discuţiei, formulată de Preşedintele-Director General, a fost că se va face o analiză a îndeplinirii de către fiecare parte a obligaţiilor contractuale.

s)    Discuţia sintetizată anterior evidenţiază interpretările radical diferite pe care conducerea  TVR şi dl Dragoş Pătraru le au în ceea ce priveşte libertatea editorială a realizatorului şi răspunderea difuzorului pentru conţinutul produsului jurnalistic. În acelaşi timp, se observă că nu i se poate imputa realizatorului Starea naţiei faptul că TVR, care are obligaţia ca, prin reprezentanţii săi, să avizeze difuzarea oricărei emisiuni înregistrate înainte de difuzare, nu a făcut acest lucru.

t)     De remarcat faptul că, în aceeaşi discuţie, conducerea TVR nu pare interesată să verifice  veridicitatea faptelor sau acţiunilor prezentate de dl Pătraru ca fiind deosebit de grave, arătându-se în schimb preocupată de intenţia jurnalistului de a le face publice.

ţ)    Dl Dragoş Pătraru relatează în ediţia Starea naţiei din 24 aprilie despre întâlnirea avută în aceeaşi zi cu conducerea TVR, reluând o parte din acuzaţiile formulate în acea discuţie:

„Mă ştiţi, scandalagiu din fire. Aşa mi-a zis astăzi Doina Gradea, Preşedinte-Director General al TVR, care m-a chemat la ordine după emisiunea de aseară. Mi s-a spus că se va face o analiză a modului în care a fost respectat contractul, că sunt scandalagiu, că asta-i o formă de presiune la adresa conducerii, că de fapt nu e vorba de nici un amestec editorial în emisiunea Starea naţiei. Ştiam că aici se va ajunge… Şi, tocmai pentru că ştiam, mi-am luat toate măsurile să nu se mai spună că e vina noastră, că suntem noi nebuni şi scandalagii. Drept pentru care fac public următorul anunţ:                                                                            Date fiind componenţa noului Consiliu de administraţie, din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, comportamentul noului PDG, Doina Gradea, faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate luate împotriva interesului public în privinţa mai multor producţii, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni – noi, cei de la Starea naţiei, nu vom mai accepta să producem această emisiune aici, după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba. Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar spre deosebire de conducerea asta numită politic, noi am venit cu bani de acasă la TVR, am investit aici aproape 50.000 de euro împreună cu prieteni şi fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică, facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public şi nu mai putem gira prin prezenţa noastră aici o echipă de conducere care nu dă doi bani pe interesul public.                                                                              În perioada următoare veţi afla – atenţie, nu de aici de pe post, TVR şi oamenii senzaţionali de aici, faţă de care am greşit acum un an asimilându-i tot cu o conducere politică, nu merită aşa ceva – rezultatele unei anchete de presă făcută timp de mai bine de şase luni din interiorul unei instituţii. Cu probe, mărturii, acte, tot ce trebuie. De acest timp am avut nevoie să adunăm probe. Ancheta vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ şi cu rea-credinţă a banului public şi altele.                                                                                                                 Am zis ceva despre un membru CA proaspăt numit: că nu mi se pare normal să fie în CA o persoană care a făcut în trecut presiuni editoriale la adresa noastră. Despre cine este vorba? Despre domnul Cătălin Blebea, fost reprezentant UNPR în CA-ul de la TVR. Nu am găsit alte imagini în afară de acestea, de la ieşirea din puşcărie a lui Adrian Năstase. (…) Nu era în interes public să spunem asta, că din partea Guvernului României, la televiziunea publică, a fost trimis un om care a exercitat presiuni la adresa jurnaliştilor când era la UNPR? Eu zic că este. Ei zic altceva.”

u)    Întâlnirea din 2015 menţionată de dl Dragoş Pătrau în care dl Cătălin Blebea, în calitate de membru în Consiliul de administraţie al TVR, ar fi intervenit în favoarea dlui Gabriel Oprea, la acea vreme preşedinte UNPR, este confirmată de directorul TVR 1 din acea perioadă. În plus, episodul respectiv apare cu atât mai credibil cu cât, într-o emisiune difuzată pe TVR 1 în 22 sept. 2015, dl Stelian Tănase afirma: „M-am trezit cu doi membri ai Consiliului de administraţie, care sunt din partea UNPR, am discutat 5 minute, apoi unul dintre ei a pus mâna pe telefon să-l sune pe generalul Oprea, să-i spună «uite, suntem aici în birou la preşedintele TVR, să staţi de vorbă.» Am stat de vorbă, nu se schimbase nimic, era la fel de înfierbântat şi revoltat că pregătim – şi mi-a dat numele lui Pătraru de la Starea naţiei – un alt material cu plagiatul lui.”

3. Concluzii

Pe baza constatărilor şi observaţiilor de mai sus, în şedinţa din 28 martie 2018, membrii Comisiei de etică şi arbitraj au ajuns în unanimitate la concluziile următoare:

  1. I. Acţiunile fostului director interimar al TVR 1, dl Raico Cornea, de a-i cere dlui Dragoş Pătraru ca, în schimbul semnării unor documente ce ţin de relaţia contractuală dintre TVR şi echipa emisiunii Starea naţiei, să publice, contrar convingerilor proprii, afirmaţii favorabile conducerii TVR şi să prezinte o analiză cu caracter cel mult colateral faţă de obligaţiile contractuale nu pot fi justificate. Chiar dacă condiţionările dlui Cornea nu au avut consecinţe editoriale sau materiale, ele sunt reprobabile.

II. Unele dintre comentariile critice al dlui Dragoş Pătraru formulate în ediţiile din 11 şi 12 aprilie la adresa unor decizii manageriale ale TVR, deşi susţinute cu argumente valabile, sunt discutabile din punct de vedere al interesului public invocat de realizator. În schimb, referirile la numirea în Consiliul de administraţie a unei persoane care, într-un mandat anterior, a intervenit personal în zona editorială în favoarea unui politician sunt de cert interes public. Faptul că informaţia, deşi a fost făcut publică la vremea respectivă, a fost ignorată din cauza demiterii conducerii de atunci a TVR, nu contrazice demersul jurnalistic de a o readuce în actualitate odată cu numirea unui nou consiliu. Mai mult, asumarea prezentării publice a acestui episod este se înscrie în prevederile Statutului ziaristului din SRTv, capitolul III, Drepturi şi libertăţi:

Art. 31: „Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului, semnalând orice tendinţă de abuz, corupţie sau lipsă de transparenţă, în probleme care ar afecta viaţa comunităţii. El se va opune, în mod făţiş, oricărei încercări de monopolizare, oligarhizare, distorsionare sau cenzurare a informaţiilor de interes public, ca şi oricărui tip de influenţă care ar putea afecta liberul acces la informaţie al cetăţeanului.”

Obs.: Există elemente care susţin ideea că şi „ancheta jurnalistică” a cărei publicare anunţată în ediţia din 24 aprilie a emisiunii Starea naţiei a fost urmată de difuzarea în presă a unor înregistrări audio realizate în TVR fără consimţământul interlocutorilor răspunde interesului public. Conţinutul acelor înregistrări, asupra cărora Comisia de etică şi arbitraj s-a autosesizat, face obiectul unei analize extinse separate, în curs de finalizare.

III. Comisia a constatat existenţa unor neconcordanţe, contradicţii, evaluări şi/sau interpretări substanţial diferite ale celor două părţi referitoare la clauze contractuale, date financiare, acţiuni şi măsuri manageriale, cifre statistice privind indicatori de performanţă.ş.a. Întrucât se află în imposibilitatea obiectivă  de a accesa informaţii indispensabile clarificării acestor dezacorduri şi în scopul realizării unei analize complete a cazului, comisia recomandă Consiliului de administraţie al SRTv ca, în baza prerogativelor sale, să solicite conducerii executive şi să studieze, din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor şi a autenticităţii argumentelor invocate de părţi, următoarele documente:

ü  Contractele de drepturi  de autor ale membrilor echipei Starea naţiei - obligaţiile părţilor, clauzele privind colaborarea/controlul editorial, atribuţiile producătorului desemnat de TVR, clauzele de audienţă, clauze de reziliere;

ü  Situaţia lunară a veniturilor din publicitate aduse de emisiune (cu distincţia între ediţiile cu şi fără pauză publicitară) raportată la situaţia costurilor lunare ale emisiunii; destinaţia veniturilor din pauza publicitară introdusă din ianuarie 2018.

ü  Clasamentul lunar al audienţelor 18+ ale emisiunilor TVR 1 difuzate de luni până joi în perioada 1 septembrie 2017 – 13 iunie 2018;

ü  Analiza comparativă a audienţelor 18+ obţinute de emisiunea Starea naţiei înainte şi după introducerea pauzei publicitare;

ü  Situaţia comparativă a mediei audienţelor obţinute de reluările emisiunii Starea naţiei difuzate de TVR 2  faţă de media audienţelor emisiunilor difuzate în acelaşi interval orar după eliminarea reluării emisiunii în luna martie;

ü  Situaţia comparativă a audienţelor obţinute de reluările difuzate pe TVR 1 în variantele de programare 6.00-7.00  (septembrie 2017-februarie 2018) şi 5.30 -6.30 (martie-iunie 2018).

Notă: Având în vedere că decizia Comitetului director al SRTv  de denunţare a contractului referitor la emisiunea Starea naţiei a fost luată înainte de finalizarea redactării concluziilor Comisiei de etică şi arbitraj, recomandăm Consiliului de administraţie să examineze argumentele care au stat la baza acestei decizii în raport cu rezultatele analizei comisiei.

Cristina Andrei:………………………………..

Gabriela Avram:………………………………

Răzvan Butaru:………………………………..

Horia Gruşcă:………………………………….

Sándor Kacsó: .……………………………….

Ioana Mureşan:……………………………….

Marian Voicu:…………………………………...