Rezultatele finale ale alegerilor pentru Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR

TVR.RO | actualizat: Luni, 25 Septembrie 2023
Biroul Electoral Central (BEC) constituit în SRTv a validat rezultatul alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor ziariştilor în Comisia de Etică şi Arbitraj.
TVR Turn Mai 2023

În urma scrutinului organizat luni, 17 iulie 2023 şi soluţionării contestaţiilor, Crăciun Mihaela, Amza Alina, Dumitru Maria Diana, Ţilică Maria, Ciocăzanu Sivori Laurenţiu au fost aleşi, în ordinea voturilor obţinute, pentru calitatea de membri titulari ai Comisiei de Etică şi Arbitraj (CEA) din SRTv. De asemenea, următorii clasaţi, Cozma Nicolae Marian, Boariu Ana, Bănuţă Adrian Nicolae, Onică Ştefan Cristian, Petru Alexandru Cristian, Pînzaru Codruţ Mihai au fost aleşi pentru calitatea de membri supleanţi.

Potrivit Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor pentru CEA, reprezentanţii ziariştilor vor fi propuşi spre validare Consiliului de Administraţie al SRTv în noua lor calitate de membri ai Comisiei, conform numărului de voturi obţinute, astfel:

a) primii cinci clasaţi - pentru calitatea de membru titular;

b) următorii cinci clasaţi - pentru calitatea de membru supleant.

Având în vedere că ultimii doi candidaţi au primit un număr egal de voturi, iar Regulamentul de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor nu prevede niciun criteriu de departajare în astfel de situaţii, BEC va trimite spre validare 11 candidaţi, astfel:

1. Crăciun Mihaela, producător tv, TVR Internaţional – 116 voturi

2. Amza Alina, producător tv, TVR 1 - 99 voturi

3. Dumitru Maria Diana, producător tv, Dept. Casa de Producţie – 61 voturi

4. Ţilică Maria, producător tv, TVR 1 -  47 voturi

5. Ciocăzanu Sivori Laurenţiu, jurnalist tv (M), Direcţia Ştiri) – 43 voturi

6. Cozma Nicolae Marian, jurnalist tv (S), TVR 2) – 41 voturi

7. Boariu Ana, producător tv, TVR 2 - 35 voturi

8. Bănuţă Adrian Nicolae, realizator emisiuni RTV, TVR 2 – 28 voturi

9. Onică Ştefan Cristian, jurnalist tv (M), Direcţia Ştiri – 19 voturi

10. Petru Alexandru Cristian, producător tv, Direcţia Ştiri – 18 voturi

10. Pînzaru Codruţ Mihai, jurnalist tv senior, TVR 1 – 18 voturi

Pe listele de vot din Bucureşti şi de la Studiourile Teritoriale au fost înscrişi 574 votanţi, dintre care 176 s-au prezentat la urne (Bucureşti - 99, TVR Cluj – 21 , TVR Craiova - 15, TVR Iaşi -12, TVR Tg. Mureş -16, TVR Timişoara - 13 ).

525 de voturi au fost valabil exprimate şi 3 buletine de vot au fost anulate.

Despre Comisia de Etică şi Arbitraj

Comisia de Etică şi Arbitraj este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al Preşedintelui-Director General şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie, conform Statutului Ziaristului din SRTv.

Comisia de Etică şi Arbitraj este un organism care lucrează independent de Consiliul de Administraţie şi de Comitetul Director ale SRTv şi a cărui înfiinţare este prevăzută de art. 10 alin. (5) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, republicată, conform căruia divergenţele privitoare la aplicarea Statutului ziaristului din SRTv trebuie soluţionate de o „instanţă internă de arbitraj".

De asemenea, Statutul Ziaristului din SRTv prevede, la art. 44, constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a Societăţii Române de Televiziune, „garant al respectării şi aplicării acestui Statut”.