Precizări din partea TVR

TVR.RO | actualizat: Marţi, 04 August 2020
TURNUL TVR

Urmare a acuzațiilor formulate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, care invocă „Uriașa afacere de corupție pusă la cale de șefa TVR, Doina Gradea. Șefa Televiziunii Române, Doina Gradea vrea să fure 4000 de metri pătrați de la TVR Cluj, teren aflat pe strada Meziad nr. 4, pentru a-l oferi la schimb pentru un teren de 300 metri pătrați pe strada Dorobanților din București!”, și apărute în spațiul public, având în vedere gravitatea acestora, considerăm că se impune să facem următoarele precizări

1.   Scurtă prezentare a situației de fapt și de drept:

- Prin Notificarea nr. 1615/2001, înregistrată la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București și depusă la Primăria Municipiului București, moștenitoarele de drept au solicitat - în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare - restituirea în natură a terenului în suprafață de 346 m2 din parcela A. Hubert, parcul Mornand str. Arhitect Grigore Cerchez, București, teren care a fost preluat de stat prin Sentința penală nr.108/12.02.1953 pronunțată de Tribunalul Militar Teritorial București, în dosarul nr.656/1952.

- Notificarea a fost respinsă prin Dispoziția nr.11368/2009 Primarului General al Municipiului București. Ulterior respingerii, moștenitoarele de drept au solicitat Tribunalului București, în Dosarul nr.18015/3/2009, anularea Dispoziției prin care s-a dispus respingerea notificării. Prin Sentința civilă definitivă nr.1715/19.12.2014, instanța de fond a dispus anularea Dispoziției nr.11368/26.03.2009 emisă de Primarul Municipiului București și a obligat primăria să înainteze Societății Române de Televiziune, spre competentă soluționare, dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluționarea Notificării nr.1615/26.07.2001 formulate de către autorul reclamantelor, în temeiul Legii nr.10/2001.

- La data de 16.02.2018, Primăria Municipiului București a transmis SRTv dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluționarea Notificării nr.1615/2001.

- În temeiul aceluiași act normativ, la nivelul SRTv a fost înființată Comisia internă pentru soluționarea Notificării 1615/26.07.2001, cu completările aduse acesteia, prin care a fost pusă în vedere obligativitatea aplicării Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.12/2018, potrivit căreia ” (…) pot fi acordate în compensare și alte bunuri decât cele menționate în lista întocmită de entitatea învestită cu soluționarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dacă persoana îndreptățită face dovada caracterului disponibil al acestora”.

În acest context, persoanele îndreptățite au adus în atenție Comisiei analizarea echivalenței pentru terenuri situate în Str. Moliere nr. 2, sector 1, București, în Str. Dumitru Sergiu, București, Sector 1, respectiv în Str. Meziad din Cluj.

Echivalența suprafețelor de teren solicitate a fost propusă de reprezentantul convențional al moștenitorilor, conform legii, prin raportare la grila notarială valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în baza căreia se stabilește posibilitatea acordării în compensare a altor imobile.

În ceea ce privește terenul situat în Cluj, Comisia a analizat varianta propusă de moștenitori și a constatat imposibilitatea restituirii în natură a acestui imobil, cauzată de valoarea foarte mare a suprafeței de teren sau a construcției solicitate și, mai mult, în considerarea faptului că SRTv are efectuat un studiu de fezabilitate pentru a se proiecta și pentru a se construi un platou de filmare de cca. 2000mp, necesar realizării obiectivelor sale corespunzătoare serviciului public de televiziune, astfel cum acestea sunt statuate de lege.

În concluzie, ținând seama de împrejurările de fapt și de drept care fac imposibilă restituirea în natură a imobilului-teren situat în București, str.Arhitect Grigore Cerchez, sector 1, precum şi imposibilitatea compensării în natură cu alte imobile identificate de moștenitori, care aparțin TVR, în mod temeinic și legal, Comisia a propus transmiterea dosarului conținând Notificarea nr.1615/26.07.2001 și documentele doveditoare către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor în scopul stabilirii și acordării, după caz, prin decizie a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, de măsuri reparatorii alternative prin echivalent pentru imobilul situat în București, str. Arhitect Grigore Cerchez. Aceste concluzii sunt cuprinse în Decizia de soluționare a Notificării, emisă de Președintele Director General al SRTv -  Decizia nr.129/09.10.2018

- Urmare a respingerii Notificării de către SRTv, moștenitoarele de drept au formulat, în temeiul legii, cerere de chemare în judecată care se află rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a IV-a civilă, formând obiectul Dosarului nr.39347/3/2018, aflat în fază de judecată. Dosarul se află pe rolul instanțelor în fază de judecată.

2.        Toate datele și informațiile anterior prezentate au caracter public și pot fi puse la dispoziția tuturor celor interesați, precum și a oricăror organisme de control.

De asemenea, domnul deputat  USR Emanuel Ungureanu are la dispoziție instrumentul juridic al interpelării sau al întrebărilor, pe care le poate utiliza oricând în relația cu SRTv și cu privire la care SRTv poate prezenta în detaliu situația și informațiile solicitate.

De asemenea, potrivit art. 46 alin. (1) lit. b) și c), în cadrul activității de control parlamentar, prevazută de Constituție, Comisiile parlamentare pentru Cultură, Artă și Mijloace de Informare în Masă ale Camerei Deputaților și Senatului au dreptul de a solicita SRTv rapoarte cu privire la probleme specifice activității celor două societăți, precum și orice fel de informații și documente privitoare la activitatea celor doua societăți.

Cu toate acestea, fără să cunoască și fără să solicite minime informații cu privire la situația juridică invocată, domnul deputat USR Emanuel Ungureanu a ales să distribuie în spațiul public afirmații false și mincinoase, aducând acuzații nefondate extrem de grave la adresa Președintelui Director General al SRTv.

Atragem atenția asupra faptului că prin acuzele de corupție invocate sunt incriminați, într-un mod grosolan și total nejustificat, și moștenitorii de drept, titulari ai acțiunilor administrative și contencioase sus-menționate, care urmăresc realizarea drepturilor prevăzute de lege și cu respectarea acesteia.

În considerarea acestora, SRTv va sesiza Parlamentul României cu privire la acțiunile/declarațiile domnului deputat USR Emanuel Ungureanu, în vederea dispunerii măsurilor legale.

În final, reamintim că domnul deputat USR Emanuel Ungureanu, încă de la începutul mandatului său, s-a remarcat ca denunțător al unor personalități, în special din domeniul medical, făcând public acuze grosolane, prevalandu-se probabil de imunitatea parlamentară de care beneficiază. Astfel că astăzi, după 4 ani de denunțuri la DNA, avem o certitudine: nimeni nu a fost condamnat. În schimb, au fost ponegrite public, de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, cariere de decenii ale unor oameni considerați somități profesionale în medicină.

Acest comportament este iresponsabil, fiindcă declarațiile sale, exact ca în cazul SRTv, nu sunt documentate ci sunt bazate pe opinii personale ale unor acoliți. Declarațiile sale, vădit tendențioase, nu fac decât să genereze impresii eronate ale publicului.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol