O NOAPTE FURTUNOASĂ

TVR.RO | actualizat: Marţi, 24 Iunie 2014
O NOAPTE FURTUNOASĂ

de I. L. Caragiale

regia artistică: Mihai Manolescu

Spectacol al Casei de Producţie TVR, 2013

distribuţia: Florin Zamfirescu - Jupân Dumitrache ; Demeter Andras - Nae Ipingescu; Marius Manole - Rică Venturiano; Vlad Zamfirescu – Chiriac; Sorin Saguna - Spiridon ; Ioana Anastasia Anton – Veta; Ştefana Samfira - Ziţa

echipa: Traian Andriescu - organizator de producţie;  Eugenia Grigore - postprocesare sunet; Mihaela Constantinescu - regia muzicală; Cristian Grosu - editor imagine; Ovanes Papazian – scenografie, decor; Nicoleta Petrovici – scenografie, costume; Emil Stan - director de imagine; Lucian Bujor - regia de montaj; Laura Demeter – redactor; Dana Andriescu – producător; Ruxandra Ţuchel - manager de proiect.

O dramă pasională multiplă în care mezalianța se dovedește un păcat mai abominabil decât trădarea din dragoste, căpitanii promit să-i decoreze pe sergenții care știu să le „reguleze compania”, Dramele Parisului constituie sursă de inspirație mondenă și gazeta opoziţiei poate fi considerată protocronic op al kafkianismului!

O intrigă poliţistă cu urmăriri pe schele, focuri de armă și salvări miraculoase, cu gelozii stârnite din senin și încheiate furtunos.

O cronică anacronică sincronică, acută și cronică în același timp, a unor săteni-cetățeni, regalist-republicani, liber pansişti cât se poate de bigoți, decişi să revizuiască, dar să nu schimbe, dacă nu cumva o fi mai profitabil invers!

„Toată lumea ştie cum decurge acţiunea din piesa lui I.L.Caragiale. Singure personajele nu au dreptul să ştie. Şi nici realizatorii spectacolului. Şi nici spectatorii. Pentru că dacă ar şti, nu ar mai urmări spectacolul. Bine, dar vorbele sunt aceleaşi! Da, dar contextul poate schimba sensul vorbelor! A ştiut cineva vreodată ce înseamnă: Onoarea de familist? Există şi o onoare de ne-familist sau „becherii” se ghidează după un alt cod?

Spectacolul, realizat în 2013 de Casa de Producţie TVR, repovesteşte povestea piesei publicului telespectator din anul 2013. Credem că acest public telespectator a dobândit,  prin contactul nemijlocit cu realitatea şi prin intermediul reflectării acestei realităţi de către media, un prag de sensibilitate ridicat în perceperea violenţei. Cu alte cuvinte suportă cu mai multă uşurinţă violenţa ca fiind un element necesar şi acceptabil al vieţii cotidiene.

Personajele din piesa lui I.L.Caragiale cultivă violenţa ca pe un instrument judiciar necesar. Şi aducător de satisfacţie! Şi, de ce nu, provocator de plăcere!!!

Aşa să fie?

Să vedem!”

Mihai Manolescu

 

 

o noapte furtunoasa 1
o noapte furtunoasa 3
o noapte furtunoasa 2
o noapte furtunoasa 4
o noapte furtunoasa 5
o noapte furtunoasa 7
o noapte furtunoasa 7
o noapte furtunoasa 1
o noapte furtunoasa 3
o noapte furtunoasa 2
o noapte furtunoasa 4
o noapte furtunoasa 5
o noapte furtunoasa 7
o noapte furtunoasa 7